petak, 28. prosinca 2012.

Energetska pića su opasna


Energetska pića su izuzetno popularna, čak ih nerijetko konzumiraju tinejdžeri i mlađa djeca, međutim studije pokazuju da svako od njih sadrži više kofeina od šoljice kafe. Osim toga, kofein u kombinaciji sa drugim sastojcima može biti veoma rizičan. Ovo se posebno odnosi na korištenje energetskih pića u kombinaciji s alkoholom.


Sa sigurnošću se zna da tipično energetsko piće sadrži četvrtinu šoljice kafe i više kofeina od jake šoljice kafe. Količina kofeina koja se nalazi u bocama energetskog pića od 500 ml varira od 70 do 200 grama. Poređenja radi, količina kofeina u jednoj šalici kafe od 200 ml je od 40 do 150 grama, ovisno od kafe.

Čak i veće pitanje od kofeina su ostali sastojci energetskih pića koja se i ne spominju na ambalažama energetskih pića, a koja su njihov neizbježni sastojak, kao što su biljni stimulans guarana, biljka koja se najčešće nalazi u Brazilu, i koja je poznata po tome što njena zrna sadrže duplo više kofeina od zrna kafe, aminokiselina taurin, te druga bilja, minerali i vitamini koji se miješaju s kofeinom. Ono što najviše zabrinjava je koliko ta kombinacija može uticati na broj otkucaja srca, krvni pritisak, pa čak i na stanje mozga, posebno kada se konzumira u većim količinama, ili sa alkoholom.
Neka istraživanja urađena na mlađoj populaciji su pokazala da energetska pića mogu povećati krvni pritisak i broj otkucaja srca. Postoje i nagađanja o povećanoj vjerovatnoći srčanog udara ili čak nekim smrtnim slučajevima, ali takvi slučajevi nisu zvanično potvrđeni.


Energetska pića su veoma često reklamirana, sportisti ih koriste kao stimulans. Međutim, kofein u kombinaciji sa drugim sastojcima može ozbiljno uticati na zdravstveno stanje. Najčešće prouzrokuje dehidraciju. Upravo mogućnost dehidracije i povećanog krvnog pritiska, stavlja vodu i napitke koji sadrže više elektrolita, minerala i ugljikohidrata, ispred energetskih pića.
Osobe koje se rekreativno bave sportom ne bi smjele da piju više od jedne boce energetskog pića u toku dana, te je preporučljivo da nakon vježbanja obavezno popiju dosta vode.

Preporuka: Osobe s povišenim krvnim pritiskom ne bi nikada trebale konzumirati ovakva pića, kao ni osobe koje imaju bilo kakve srčane probleme.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.