srijeda, 12. prosinca 2012.

Akne, bubuljice, miteseri

Zbogom aknama

Rešite se bubuljica bez ijednog potrošenog dinaraČak i ako u borbi protiv akni koristite skupe proizvode, često vam se čini da ni oni nisu dovoljno dobri. Da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da se bubuljica možete rešiti bez ijedne potrošene pare? Samo se pridržavajte ovih jednostavnih saveta i one se više neće tako lako pojavljivati na vašem licu.

Bakterije na mobilnom

Na telefonu se tokom dana može nakupiti mnogo bakterija, koje samo čekaju da skoče na vaše lice svaki put kada telefonirate. Upravo zbog tog razloga morate da čistite mobilni što je više moguće. Ako pri ruci nemate ništa za čišćenje, poslužiće vlažne maramice.

Prljavi jastuci

Jastuke, kao i ostatak posteljine, morate redovno da menjate jer se na uzglavlju može nakupiti mnoštvo bakterija i grinja, što će samo pogoršati probleme sa aknama.

Čistite pribor za šminkanje

Pribor se mora prati vrlo često, kako bi sa njega uklonili sve neželjene materije. Stručnjaci preporučuju da bar jednom nedeljno zaboravite na mejkap i pustite vašu kožu da slobodno diše.

Dodirivanje lica

Iako se možda čini bezazleno, dodirivanje lica samo će preneti bakterije s vaših ruku na lice. To će pogoršati stanje, zato prestanite da ga pipkate.

Prečesto čišćenje

Ako prečesto čistite lice, nestaće potrebne količine prirodnih ulja na njemu, što će samo dovesti do povećanja količine sebuma (loj koji luče žlezde lojnice). Iako mislite da ćete takvim čišćenjem ukloniti bakterije i masnoću, često čišćenje može da dovede do pojave akni. Zapamtite, lice perite dvaput na dan, nikako češće!

Presvlačenje nakon vežbanja

Nakon što ste se bavili nekom telesnom aktivnošću, istuširajte se što pre možete kako biste odmah uklonili znoj i bakterije. Nemojte ni slučajno opet obući istu odeću, već je odmah stavite na pranje.

Šiške

Koliko god vam se sviđao ovaj tip frizure, zbog masne kose se često stvaraju bubuljice na čelu. Naravno, to ne znači da se morate odreći modernih šiški, samo ih samo perite što je češće moguće.

Izvor: Zdravlje


Kako nastaju akne i šta ne treba raditi?Akne ili bubuljice, na licu, ramenima ili leđima, veoma su neprijatna pojava, naročito kod mladih osoba. Mada ova, nazovimo je bolest, u suštini nije opasna po život i zdravlje, veoma je neprijatna, javlja se u mladosti i utiče na spoljašni izgled, što je mladim ljudima veoma važno.
Ovakve tegobe negativno utiču na psihički život osobe kod koje se javljaju, naročito ukoliko su akne u većem broju i gnojne.

Statistika

Akne ili bubuljice su veoma česta pojava kožnih oboljenja. Oko 85% osoba između 12 i 25 godina starosti ima ove probleme. I kod osoba starijih od 25 godina javljaju se ovakvi problemi sa kožom (oko 11%).
Iako se akne najčešće javljaju kod tinejdžera, imaju ih i deca, ali i neke osobe starije od 40 godina.

Šta utiče na stvaranje akni?

Osnovni uzrok akni je preosetljivost organizma na hormone, pa zbog toga lojne žlezde proizvode veću količinu loja za podmazivanje kože nego što je koži potrebno. Pored toga, dolazi do nagomilavanja izumrlih kožnih ćelija pored lojnih kanala, čime se zapušavaju kanali i stvaraju čepovi. Ispod čepova se stvara višak loja i samim tim uslovi za razvoj bakterija i širenje infekcije na okolno tkivo.

Na nastanak, intenzitet i dužinu trajanja akni veoma mnogo utiču: genetske predispozicije, loša ishrana, stres, neka kozmetička sredstva ili nuspojave nekih lekova (nekih hormonskih lekova). Pojedini hormonski lekovi i kontraceptivna sredstva utiču na povećanje akni. Nasuprot tome, neki od hormonskih lekova i pojedina savremena kontraceptivna sredstva deluju protiv nastanka i razvijanja akni.

Kod žena je sklonost ka aknama različita u različitim godinama starosti, ali i u različitim fazama menstrualnog ciklusa.

Pojedini začini, ukoliko se koriste u većoj količini, negativno deluju na suvoću kože, kao i namirnice koje sadrže više joda (jodirana so).

Neka vrste deterdženata za pranje veša ili omekšivači za veš mogu iritirajuće delovati na kožu i akne.

Jaki šamponi i masna sredstva za negu kože mogu sadržati hemijske supstance, koje pospešuju lučenje loja, iritiraju kožu i pomažu razvijanju akni.

Boravak u vlažnim, toplim i zagušljivim prostorijama pojačava lučenje znojnih žlezda, čime se ubzrava nastajanje akni.

Previše sunčanja i izlaganje jakim podnevnim ultravioletnim zracima veoma je štetno za kožu, a pogoduje razvoju akni.

Previše odeće, naročito leti, izaziva pojačano znojenje, onemogućava koži da diše i uzrokuje povećano stvaranje akni.

Hranu koja izaziva alergiju ili crvenilo treba izbegavati jer je to samo još jedan faktor koji pojačava akne.

Šta ne treba raditi?

Osobe sklone aknama, naročito mladi, teško odolevaju iskušenju da ne dodiruju ili da ne stiskakju bubuljice. Bubuljice ne treba dodirivati, a posebno ih ne treba cediti (stiskati ili bosti iglom) pošto se onda stvaraju ožiljci i vrši inficiranje. Ukoliko se nešto radi sa većim (gnojnim) bubuljicama, potrebna je maksimalna higijena i dezinfekcija.
Kozmetički preparati kao što su masne kreme za kožu, masne kreme za lice i puderi mogu dodatno zapušiti pore i uticati na ubrzano stvaranje akni.

Napomene

Tamnu boju mitisera izaziva delovanje kiseonika na lojne čepiće u lojnoj žlezdi kože, a ne prljavština ili nečistoća.
Treba voditi računa da osobe koje su alergične na neke materije (voće, povrće, lekovito bilje...) ne koriste takve supstance za lečenje akni.

Izvor: Tea


Saznajte koji su najefikasniji načini lečenja akni

Blic žena


Izlečite akne i izbegnite stvaranje ožiljaka pomoću saveta dr Dragane Bogatić, dermatovenerologa u „Antiejdžing centru“.Nikada ne dirajte i ne cedite akne sami jer time trajno možete oštetiti kožu i izazvati ožiljke i fleke

Akne su najčešće kožno oboljenje od kojeg pati oko 80 odsto adolescenata i 10 odsto odraslih. Mnogima predstavljaju veliki psihosocijalni problem. Stoga je važno blagovremeno sprovesti individualno prilagođenu terapiju i izbeći nastanak ožiljaka, trajnih promena koje se teško leče.

ZAŠTO NASTAJU AKNE
Akne najčešće zahvataju lice, leđa i grudi, to jest zone gde ima najviše lojnih žlezda. Za njih su karakteristični otvoreni i zatvoreni komedoni, poznatiji kao mitiseri i upalne promene u vidu bubuljica. Bilo koji tip akni da imate, čak i kad su blage, lečenje mora da sprovodi dermatolog.
Glavni faktori za nastajanje akni su:
1. Pojačana aktivnost lojnih žlezda
2. Genetski uslovljen poremećaj izvodnih kanala lojnih žlezda i folikula, koji dovodi do njihovog začepljenja i ometa izbacivanje masnoće na površinu kože
3. Umnožavanje bakterija propionibacterium acnes
4. Način ishrane ne izaziva akne, ali hrana bogata šećerima i mlečnih proizvodima može da pogorša već postojeće akne.

STARAČKE AKNE SE TEŠKO LEČE
Akne se najčešće javljaju u pubertetu i adolescenciji, a posle ovog perioda obično se spontano smiruju. Ima, međutim, žena koje ih prvi put dobiju u menopauzi ili im se i u četvrtoj, petoj, pa čak i šestoj deceniji ponovo pojave. To su tzv. adultne akne, koje se leče mnogo teže i sporije od adolescentskih. Tada je neophodno javiti se dermatologu jer lečenje uglavnom zahteva najjaču terapiju. Nemojte eksperimentisati s kremama.

KOD DERMATOLOGA
Lakši oblici akni medicinski se tretiraju lokalno, specijalnim preparatima u obliku losiona, gelova i krema. Efekat se očekuje nakon dva-tri meseca kontinuirane primene.
Teži oblici, uz lokalnu terapiju, zahtevaju i sistemsko lečenje tabletama. Dermatolozi najčešće prepisuju antibiotike ili pilule za kontracepciju. Kod najtežih oblika akni ili kod akni srednje težine kod kojih uobičajena terapija nije dala rezultata koristi se izotretinoin.

KOD KOZMETIČARA
Kozmetička procedura lečenja akni dopuna je medicinskom lečenju i podrazumeva:
1. Manuelno odstranjivanje mitesera i sadržaja bubuljica
2. Dubinsko pročišćavanje kože serumima na bazi perunike, morskih algi itd.
3. Specijalnu tehniku masaže koja reguliše rad lojnih i znojnih žlezda, pH vrednost kože i istovremeno predstavlja vrstu pilinga
4. Hemijski piling, kao i druge vrste pilinga
5. Tretman voćnim kiselinama, koje regulišu rad lojnih i znojnih žlezda, ublažavaju crvenilo lica i smanjuju ožiljke od akni.
Tretmani za lečenje akni u beogradskim salonima koštaju od 2.000 dinara do 3.500 dinara.

4 PRAVILA KUĆNE NEGE
Kozmetičarka Jasna Obradović kaže da bez pravilne kućne nege lečenje akni ne može da bude potpuno. Evo kako ta nega treba da izgleda:
– Laganim hidratantnim kozmetičkim mlekom očistite lice. Vrlo su dobra mleka na bazi nevena.
– Umijte se, ali ne sapunom, već sredstvom koje ga ne sadrži.
– Na čistu kožu potapkajte losion biljnog porekla bez alkohola.
– Stavite laganu hidratantnu kremu.


Izlečite akne kućnim lekovima

Krstarica

Ukoliko vas muče akne, bubuljice ili mitiseri i nikako ne uspevate sa tim da izađete na kraj, pokušajte sa nekim od efikasnih i već proverenih kućnih lekova

I pored toga što predstavljaju najčešći i najzastupljeniji kožni poremećaj, veliki broj ljudi akne uopšte ne shvata ozbiljno, niti im pridaje previše značaja čak i kada uzmu maha. Kada je reč o nekim od opštih uzroka pojave akni, u prvom redu se nalazi preveliko lučenje testosterona i prirodnih ulja, što je najkarakterističnije za tinejdžerski period. Ali akne nisu samo ograničene na ovu grupu ljudi, javljaju se i kod starijih osoba, bez obzira na pol.
Što se tiče ostalih krivaca odgovornih za pojavu ovog kožnog poremećaja, treba još istaći i nepravilnu ishranu, nedostatak zdravog sna, zatim razne poremećaje koji negativno utiču na psihu osobe, stres i slično. Na svu sreću, danas postoji veliki broj tehnika i hemijskih sredstava kojima se akne mogu odstraniti. Međutim, s obzirom na to da je reč o koži, i to u vrlo osetljivom delu, mnogo je bolje i bezbednije zaobići te hemijske supstance i najpre pokušati sa prirodnim kućnim lekovima. Oni ne samo da su mnogo jeftiniji već i veoma retko izazivaju nuspojave.

Jednostavni kućni lekovi za odstranjivanje akni (preko noći)
Neki od kućnih lekova za akne s pravom su zaslužili titulu prekonoćnog rešenja problema, jer u neverovatno velikoj meri smiruju ovaj kožni poremećaj, i to u razmaku od svega 14 do 15 sati. Ono što je takođe izuzetno povoljno jeste to što se sastojci za ove prirodne lekove mogu izuzetno lako nabaviti i uglavnom ih u svakome trenutku ima u domu.
Jedan od najjednostavnijih načina jeste nanošenje obične paste za zube na bolno mesto, ali nikako paste u vidu gela. Ona će smanjiti ne samo otoke i ispupčenja već i postojeći bol.
Sledeći delotvoran prirodni lek jeste aloe vera. Ovaj lek se koristi već stotinama godina, i to upravo u ove svrhe. Najjednostavniji za upotrebu jesu gel maska od aloe vere i kreme na bazi nje. Kada je reč o ovom prirodnom leku, i pored toga što neće biti baš momentantalnih rezultata, ukoliko ga koristite redovno nedelju dana, doći ćete do veoma zadovoljavajućih rezultata.
S obzirom na to da akne zahvataju one oblasti tela koje su odgovorne za proizvodnju ulja/masti, poput lica, grudi i leđa, održavanje kože sprečavanjem dodatnog zamašćivanja može vam u velikoj meri pomoći prilikom izbegavanja ponovne pojave akni i bubuljica. Jedan od način koji će vam ovo omogućiti jeste da na svakih nekoliko sati isperete lice mlakom slanom vodom.
U ostale izuzetno efikasne prirodne lekove spadaju još i nanošenje soka sirove papaje na lice, zatim mešavina soka od limuna i vode koja sadrži ulje ruže, kora narandže, matični mleč, čaj od kamilice, sok od krastavca, sok od lubenice, mešavina meda i ovsene kaše.


Najčešći problem kože: Kako da se izborite sa aknama

Cafe.ba 26.11.2010 15:07Ako vas muče akne, znajte da niste sami, to je zapravo jedan od najčešćih problema kože. Iako pogađaju uglavnom tinejdžere, čak 51 odsto devojaka od 20 do 29 godina žale se da ih još imaju. Dobra vest je da u većini slučajeva ima leka.

Cilj je da se zaustave pojave novih bubuljica i da se smanji crvenilo. Tretmani ipak ne leče postojeće ožiljke, a i ne deluju poput magije na kratkoročnom nivou. Svaki tretman trebalo bi da traje bar dve nedelje.

RAZLIKA IZMEĐU AKNI I BUBULJICA
Medicinski razlika ne postoji. Ipak, ima ljudi koji misle da ako imate mnogo bubuljica, onda su u pitanu akne. Drugi veruju da ako posetite deramotologa, onda mora da su u pitanju akne. Ništa od ovoga nije istina.

KADA POSETITI DOKTORA
Ako ste isprobali bar dva načina samoizlečenja, koža vam je u sve gorem stanju, dobijate ožiljke po licu i osećate se sve gore zbog toga kako izgledate, pa se teško nosite sa svakodnevnim aktivnostima.

ZAŠTO UPOTREBA ANTIBIOTIKA
Postoji više od 100 potencijalnih terapija koje bi doktor mogao da vam prepiše. Mnoge vrste antibiotika su korisne u lečenju akni. Istraživanja su pokazala da nanošenje antibiotika na kožu može da bude delotvorno kao i kada ih uzimate oralno. Obično se prepisuju na period koji nije kraći od šest meseci. Najčešće se primenjuju tetracilin, eritromicin, minocilin. Antibiotici se bore protiv bakterija kojih ima u upaljenim aknama, a smanjuju i crvenilo. Ne pomažu kod akni koje nisu upaljene. Takođe, antibiotici ne pomažu u redukciji mitisera i običnih bubuljica.

ČINJENICE O LICU
Akne se efektivno leče primenom krema, isto kao i uzimanjem tableta. Tretmani koji suše kožu neće pogoršati problem koji imate. Odrđeni stepen sušenja će pomoći da se višak masnoće sa površine kože eliminiše. Ako naglo prestanete sa bilo kojim tretmanom, koža trenutno može da se upali. Mnogi doktori vam neće reći za ovu pojavu kada vam prepisuju lekove, pa se raspitajte na vreme šta će se desiti kada prestanete da se lečite.

VITAMINI I NAMIRNICE
Omega 3 (riba, orasi, jaja, piletina) pomaže zalečenje, borbu protiv infekcija i poboljšava funkcionalnost ćelija. Vitamin A utiče na različite organe, a odličan je za vid, imunitet, kosti i kožu. Poznat je i pod imenom retinoid i ima ga u kremama koje se dobijaju na recept, a koje leče akne.
Vitamin E je najbolji za zdravu kožu. Nekada se preporučuje u tečnom stanju, i ta tečnost se utrljava u kožu jer sprečava pojavu ožiljaka. Ako u tečnosti ima ulja, ne zaboravite da ono može da blokira pore, što pogoršava situaciju. Nanošenje cinka na kožu u kombinaciji sa antibioticima može izuzetno da pomogne.

NAČIN ISHRANE
Sve teorije koje povezuju način ishrane sa pojavom akni su razočaravajuće jer još nema dovoljno istraživanja i dokaza koji govore da od čokolade ili masne i pržene hrane nastaju akne. Ipak, dva istraživanja pokazuju da ishrana ima veze sa izgledom kože. Pripadnici plemena u Paragvaju i Papua Novoj Gvineji jedu ribu, voće, povrće, orahe, ali ne i rafinisan šećer, kao ni ugljene hidrate. Njihov ten je savršen, a akni gotovo da nema.

BUBILJICE OD PUŠENJA
Jedno italijansko istraživanje pokazalo je da čak 42 odsto žena koje puše imaju akne, a samo 10 odsto nepušača ima isti problem. Teorije o tome da pušenje blokira pore zvuči pomalo neverovatno, a i ne objašnjava kako to da 58 odsto žena koje puše nikada ne dobiju akne.

STRES I SUNCE
Postoje određeni dokazi da stres može da prouzrokuje akne. Verovatno je objašnjenje povećan nivo steroida u telu kada smo pod stresom, a steroidi mogu da upale kožu. S druge strane preplanulost obično zamaskira i vizuelno smanjuje crvenilo. Ipak, brzo rešenje krije veći problem- dugotrajno izlaganje sunčevim zracima može prevremeno da ostari kožu.Vitamini za lečenje akni

Krstarica

I pored toga što veliki broj ljudi ima problema sa aknama, malo njih se zapravo svakodnevno trudi da povodom toga uradi nešto i spreči njihovo ponovno javljanje.

Stoga većina ljudi odluči da jednostavno ne učini ništa i ostavi samom telu da reši ovaj problem.
Mišljenje većine je da je glavni krivac i glavni uzročnik akni, kao i bubuljica, zapravo hrana koju osoba jede. Ipak, malo je dokaza koji bi potvrdili ovu tvrdnju. Pored toga, puno je i mitova o aknama i svi su u jednom trenutku bili opovrgnuti naučnim obrazloženjima.

Navešćemo najveće zablude:
Čokolada je jedan od čestih krivaca za pojavu akni.
Sir dovodi do pojave bubuljica.
Šminka neće ni na koji način pogoršati problem sa bubuljicima i njihov intenzitet.
Ukoliko svakog dana dobro istrljate lice, bubuljice će same od sebe nestati.
Stiskanje bubuljica u velikoj meri pomaže procesu čišćenja lica.
Glavni krivci za pojavu akni
Posebna vrsta hormona, poznata pod nazivom androgeni, koji se mogu naći i kod muškaraca i kod žena, izaziva nagomilavanje viška ulja u žlezdama. Onog trenutka kada ovo ulje i mrtve ćelije zapuše žlezde, dolazi do stvaranja kako crnih, tako i belih mitisera. A uz dodatno dejstvo određenih kožnih bakterija, može direktno doći do pojave upaljenih i jarko crvenih bubuljica koje se obično karakterišu kao akne. Stoga se hormonalni poremećaj smatra glavnim uzrokom pojave akni, pa se iz ovog razloga početnom fazom pojave akni smatra pubertet. To predstavlja još jedan razlog zbog koga, posebno u tom periodu, treba uzimati vitamine i hraniti se zdravo kako bi se dodatno uvećalo dejstvo preparata.
Neodgovarajuća šminka može svojim lošim sastavom samo da iritira bubuljice ili da zatvori još nezapušene lojne žlezde.
Stres izaziva mnoge negativne procese u organizmu pa tako pospešuje i nastajanje akni. Zato, kada se pojave akne, nemojte se nervirati, već imajte na umu da što je stres veći, to će čitava situacija biti gora.
Stiskanje bubuljica u velikoj meri pomaže dodatno dejstvo određenih kožnih bakterija, pa može direktno doći do pojave upaljenih i jarko crvenih bubuljica, njihovog širenja i "razmnožavanja".

Vitamini priskaču u pomoć
Zdrava ishrana sa puno voća i povrća našem organizmu donosi puno vitamina i minerala, što doprinosi opštem zdravlju pa i zdravlju naše kože.
Vitamin A - u svojoj prirodnoj formi, poznatijoj kao retinol, u najvećim količinama može se naći u ribljem ulju, džigerici i mlečnim proizvodima. Brojna istraživanja su pokazala da je ovaj vitamin izuzetno bitan hranljivi sastojak kada je reč o našoj koži i lečenju akni. Vitamin A, koji inače proizvode biljke, poznatiji kao beta karoten, može se naći u žutom i narandžastom voću i povrću poput šargarepe, kajsija, dinja, kao i u zelenom povrću kao što je peršun, kelj i spanać. Međutim, prevelike količine ovog vitamina su jako opasne, tako da ne treba preterivati.
Vitamin B2 – opšte je poznato da stres pogoršava već postojeći problem sa aknama, a vitamin B2 je u velikom broju slučajeva jako efikasan kada je reč o umirivanju i otklanjanju neželjenog stresa. Prirodni izvori koji obiluju ovim vitaminom jesu: mleko, riba, jaja, meso i lisnato zeleno povrće.
Vitamin B3 – takođe spada u hranljive sastojke, esencijalne za uspešno lečenje akni. Može se naći u kikirikiju, jajima, avokadu, džigerici i posnom mesu. Vitamin B3 je takođe jako efikasan kada je reč o poboljšanju cirkulacije i opšteg zdravlja kože.
Vitamin E – može se naći u većim količinama u bademima, kikirikiju, semenkama suncokreta, brokoliju i uljima koja vode poreklo do povrća. S obzirom na to da predstavlja jako moćan antioksidant, ovaj vitamin štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, koji predstavljaju potencijalno opasne i štetne nusproizvode našeg metabolizma. Ono što takođe treba naglasiti jeste i da ovaj vitamin predstavlja najbitniji hranljivi sastojak u borbi protiv akni.

Najčešći uzroci pojave akni


Akne, kožna bolest koju karakterišu upala kože i formiranje mitesera, obično se javljaju na licu, vratu, grudima, gornjem delu leđa, ramenima i rukama. Ti delovi tela su najpodložniji pojavi akni jer imaju najveću koncentraciju lojnih žlezda. Kada ove žlezde stimuliše hormon androgen, počnu pojačano da izlučuju masnoće. Pa, šta to inicira pojavu akni? Navodimo top-listu devet uzroka akni. Identifikacijom i eliminacijom ovih uzroka pojave akni, biće vam lakše da nađete pravi lek.
1. Hormoni


Hormon androgen luči se više u pubertetu i podstiče lojne žlezde da pojačano proizvode sebum.

2. Hrana

Mnogo slatkiša i pržene hrane može definitivno da pogorša probleme sa aknama.

3. Stres

Stres utiče da telo proizvodi određene hormone i poveća nivo štetnih toksina u telu koji mogu da pogoršaju akne.

4. Lekovi

Neki lekovi sadrže bromid, litijum, kortikosterioda i sl. za koje je dokazano da uzrokuju pojavu akni.

5. Odeća

Tesne kape, zaštitne kacige, teške naramenice od torbe ili majice sa uskim okovratnikom zbog trenja na koži uzrokuju akne. Zatim i odeća od veštačkih materijala ne dozvoljava koži da diše, pa se stvaraju akne.

6. Loša nega kože

Trljanje, stiskanje i bilo koje drugo loše čišćenje kože samo će pogoršati stanje.

7. Životna sredina

Vlaga i sunce mogu negativno da utiču na kožu.

8. Geni

Akne mogu da budu nasledne. Dete čiji su roditelji imali akne verovatno će se sa istim problemom susresti u pubertetu.

9. Šminka

Neka šminka, posebno ona na bazi ulja, može da zapuši pore i da pogorša problem sa aknama. Ali danas postoje šminke koje se ujedno i koriste za lečenje akni.


Rešite se mitisera i akni!


Prema nekim podacima, javljaju se kod skoro 80 odsto ljudi između 12 i 44 godina starosti i predstavljaju najčešći problem kože koji se tretira i leči. Nažalost, problematična koža i pojava akni ne predstavlja samo kozmetički problem, već se odražava i na emocionalno stanje i nivo samopoštovanja osobe koja ih ima.


Izvor: Alo.rsFaktori rizika
Faktori koji doprinose pojavi akni podrazumevaju genetsku predispoziciju, masnu kožu, menstrualni ciklus, neravnotežu hormona i kandidijazu (gljivica kandida), a značajan je i uticaj stresa. Takođe, važna je i nezdrava (brza) ishrana, bogata hidrogenizovanim i zasićenim mastima, hemikalijama koje sadrže jod, kao i eventualni deficit određenih vitamina i minerala.

Ishranom protiv bubuljica
- unosite što više voća – ono ima visoku hranljivu vrednost i dosta vode
- uzimajte hranu bogatu biljnim vlaknima, koja stimulišu probavu i eliminaciju toksina
- unosite što više sirove hrane, koja pomaže da se koža brže čisti i regeneriše

- jedite hranu bogatu cinkom – školjke, soju, semenke bundeve, a tokom dana grickajte sirove orašaste plodove. Cink ima snažno antibakterijsko dejstvo i neophodan je za funkciju lojnih žlezda kože
- obezbedite dovoljan unos vitamina A, C, E, kao i esencijalnih masnih kiselina, omega 3 i omega 6
- pijte najmanje osam čaša vode dnevno
Izbegavajte
Izbegavajte alkohol, kofein, puter, sireve, čokoladu i fast fud, a trebalo bi izbaciti i mlečne proizvode, zbog mogućnosti alergijske reakcije.

Kako iscediti bubuljicu?
Očistite područje oko bubuljice ili mitisera, sterilišite iglu i lagano probušite vrh i istisnite ga vatom. Nemojte bušiti niti cediti bubuljicu pre nego što sazri. Takođe, nije dobro ni previše istiskivati bubuljicu, jer ćete tako samo pogoršati stanje.

Prirodnim lekovima protiv akni
- Ulje čajeveca ili lavande – tri puta dnevno direktno nanesite na akne da biste sprečili infekciju i ubrzali izlečenje već nastale bubuljice ili one koja je u fazi zrenja.
- Protiv bubuljica koje su vezane za menstrualni ciklus uspešan je tretman čajem od divljeg bibera. Ova biljka pomaže u regulaciji ženskih hormona, ali joj je potrebno vreme da počne da deluje, pa je za postizanje najboljih rezultata potrebno čaj konzumirati dva puta dnevno, u periodu od dva do tri meseca.
- Da biste otvorili i očistili pore, komadić vate umočite u sirće ili limunov sok i time namažite celu površinu problematične kože.
- Jedan od najstarijih narodnih lekova za uklanjanje bubuljica je mešavina meda i začina. Pomešajte kašičicu muskatnog oraščića u prahu sa kašičicom meda i nanesite je na bubuljice. Ovaj prirodni lek ostavite da deluje 20 minuta, pa ga isperite toplom vodom.
- Aloja vera je jedna od najlekovitijih biljaka za uklanjanje različitih problema kože. Tonik ili sveže isceđen sok iz lista aloje može biti izuzetno blagotvoran za lice.
Sedam razloga za pojavu akni

S media

Uprkos mnogim savremenim kremama, klinikama i stručnim savetima, bubuljice se i dalje pojavljuju. Možda odgovor ne leži samo u dobroj nezi i probranoj kozmetici?

Hormoni - Ukoliko se bubuljice pojavljuju svakog meseca u određeno vreme ili periodično, moguće je da ih izaziva varijacija u nivou hormona u telu za vreme menstruacije. Žene bi prvo trebalo da provere u kakvom su im stanju jajnici, jer jedan od znakova policističnih jajnika su upravo bubuljice.

Stres - Bubuljice se često pojave kod osoba koje imaju stresan posao ili probleme u porodici. Telo, kada je pod stresom, proizvodi više hormona androgena koji izaziva akne.

Telefon - Da li mnogo pričate telefonom? bez obzira koliko vam bilo smešno, neprestana iritacija obraza zbog prislonjene slušalice i zračenje telefona koji obično nije izrazito čist, pozivnica su za bakterije koje stvaraju bubuljice.

Hidratantna krema - krema za lice koja ne odgovara vašem tipu kože može da izazove začepljenje pora, a samim tim i akne.

Sunce - Uprkos mišljenju da sunce leči problematičnu kožu, zraci sunca zapravo čine da se samo manje vide. Sunce čine kožu debljom, što vodi začepljenju pora i, logično, stvaranju bubuljica.

Kozmetika sa jakim pigmenatima - Zamenite običnu šminku mineralnom dekorativnom kozmetikom ako imate akne. Što je veća koncentracija pigmenata, to je veća šansa da će začepiti pore i stvoriti akne.

Sapuni i pene za umivanje - Pranje lica sapunom je važno, ali je još važnije da dobro isperete sapunicu. Ostaci sapuna na licu mogu dovesti do iritacije i bubuljica. Čak i kosa koja nije dobro isprana može začepiti pore kada pramenovi puni regeneratora padnu na lice.
Koristite paru u borbi protiv akniUkoliko imate bubuljice, akne, mitesere ili neke druge kožne probleme, najučinkovitiji lekovi su oni na prirodnoj bazi. Parenje lica vam može značajno pomoći kod ovih problema. Sledi nekoliko predloga, vi odaberite onaj koji je vama najprivlačniji:
1. Zeleni čaj
Zeleni čaj će vašu kožu da zaštiti od svih negativnih uticaja i pružiće joj zaštitni sloj.
Priprema: Posudu srednje veličine napunite vrelom vodom i dodajte ¼ šoljice lišća zelenog čaja. Ostavite lišće u vodi 10-12 minuta, zatim se nagnite nad posudu i pokrijte glavu čistim peškirom. U tom položaju ostanite najmanje pet minuta, zatim lice obrišite suvim peškirom.


2. Lavanda
Lavanda je, kao i zeleni čaj, jako dobar saveznik u borbi protiv akni.
Priprema: U posudu srednje veličine dodajte vruću vodu i ¼ šoljicu sušene lavande. Ostavite desetak minuta kako bi se voda malo ohladila a lišće pustilo delotvorne sastojke i zatim se nagnite nad paru, pokrijte glavu čistim peškirom i pustite neka deluje 5-6 minuta. Nakon toga lice isperite hladnom vodom kako biste zatvorili pore.


3. Kamilica
Kamilica je jedna od najčešće korićenih biljaka za pripremu proizvoda za kožu. Možete je koristiti i kao najbolji lek za uklanjanje nečistoća i toksina iz vaših pora.
Priprema: U posudu srednje veličine dodajte ključavu vodu, zatim dodajte ½ šoljicu sušene kamilice. Ostavite bilje da deluje 4-5 minuta, zatim se nagnite nad posudu, nad paru. Glavu pokrijte suvim peškirom i u blagoj pari uživajte najmanje desetak minuta ukoliko želite da postignete značajan rezultat. Na kraju ostatak pare isperite hladnom vodom.


Izvor: Lepota&Zdravlje


Bolni čvorovi od tesne odeće

Dermatologija: - Mnoge muči pojava bubuljica u sedalnom delu. Uzrok akni na zadnjici najčešće su promene u ušću dlake. Nastaju i zbog nošenja neodgovarajuće odeće

Mnoge muči pojava bubuljica u sedalnom delu

Za razliku od mladalačkih akni koje se najčešće javljaju na koži lica, grudnog koša i leđa, nastajući kao posledica promena koje se dešavaju na nivou lojnih žlezda, uzrok pojave bubuljica na koži sedalne regije je promena u samom ušću dlake, kao i u znojnim žlezdama. Upalni proces ne mora da počne kao infekcija, ali se infekcija različitim mikroorganizmima neminovno javlja kao posledica bolesti.
- Supurativni hidradenitis je najteži oblik bubuljica koje se javljaju u sedalnoj regiji. Češće se javlja posle puberteta. Prve promene su mali čvorovi, umereno bolni, ponekad praćeni i osećajem svraba. S vremenom, bol postaje sve jači, promene se uvećavaju, struktura i izgled zahvaćenog tkiva se menjaju, sve do pojave ožiljaka. Nekada biva zahvaćen i zglobno-koštani sistem, a opšte zdravstveno stanje poremećeno. Oboljenje je veoma uporno i potencijalno veoma destruktivno, ponekada čak i pored primenjene terapije - objašnjava dr Snežana Đorić, dermatovenerolog u Opštoj bolnici „Bel medik“.

Drugi, klinički lakši oblici bubuljica sedalne regije nazivaju se folikulitisima. Radi se takođe o upali dlačnog ušća. Mogu biti izazvani različitim infektivnim agensima -bakterijama, virusima, gljivicama ili parazitima.
- Osim infekcije, bubuljice mogu nastati i kao posledica pritiska na taj deo tela kod teško pokretnih osoba, stalnog trenja tokom nošenja tesne odeće, naročito od grubih ili sintetičkih materijala koji izazivaju pojačano znojenje, zatim primene dezodoransa, drugih kozmetičkih preparata ili nekih hemijskih supstanci, lokalne ili dugotrajne opšte kortikosteroidne terapije, depilacije voskom ili kremama za depilaciju, kao i brijanja. Korišćenje tople vode pri tuširanju, upotreba bazena (hlorisana voda), takođe mogu biti razlozi nastanka ovih promena. Osobe obolele od šećerne bolesti ili sa izuzetno oslabljenim odbrambenim sistemom podložnije su nastanku ovih promena - napominje dr Snežana Ćorić.

OD ANTIBIOTIKA DO SKALPELA

HIRUŠKO odstranjivanje prvih žarišta bilo klasičnim isecanjem tkiva ili primenom CO2 lasera, opšta antibiotska, kortikosteroidna terapija, primena retinoida ili ciklosporina A, neki su od najčešćih načina lečenja. Lokalno je uvek važno pravilno negovati kožu. Ponekad je potrebno dodati i lokalnu antibiotsku ili kortikosteroidnu terapiju.

Izvor: Večernje novosti


9 najčešćih zabluda o aknama

Akne predstavljaju često oboljenje lojnih žlezda, koje su prisutne kod oko 90% dečaka i devojčica u doba puberteta, kao i kod 5% odraslih osoba. Postoje brojne zablude i verovanja o tome kako ih sprečiti i lečiti, a većina od njih su pogrešna i često dovode i do pogoršanja stanja.Zabluda broj 1 - Često pranje i čišćenje lica sprečiće pojavu akni

Pogrešno. Agresivno pranje i preterano čišćenje lica isušuje i iritira kožu još više, pa dovodi do pogoršanja akni.

U nastanku akni učestvuje genetska predispozicija i hormonski status, koji izazivaju pojačano lučenje sebuma, preterano stvaranje mrtvih ćelija koje zapušavaju pore, što vodi do formiranja mitisera i bubuljica.

Bubuljice nisu posledica prljavštine i nečistoće prisutne na površini kože. Nekada preterano čišćenje i ceđenje lica može biti uzrok pojave mehaničkih akni. Najbolji način da se izbegne ovaj problem je nežno pranje lica dva puta dnevno toplom vodom i blagim čišćenjem.

Zabluda broj 2 - Akne su isključivo oboljenje adolescenata

Akne predstavljaju oboljenje koje je karakteristično za doba adolescencije. Ipak, ponekad kod žena srednjeg životnog doba postoje akne, koje su posledica hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubreznih žlezda.

Takođe, i kod mlađe dece povišen nivo androgenih hormona, različitog porekla može dovesti do nastanka akni ranije nego u adolescentskom periodu.

Zabluda broj 3 - Šminka može uzrokovati pojavu akni

Delimično tačno. Šminka nije osnovni uzročni faktor koji dovodi do nastanka akni. Tačno je samo da neki sastojci u kozmetičkim proizvodima, označeni kao „komedogeni“ mogu izazvati začepljenje pora na koži. Najbolje je koristiti proizvode koji sadrže nekomedogene sastojke.

Dodatak salicilne kiseline u proizvodima za šminku može imati čak i povoljno dejstvo na akne. Najvažnije je da se šminka detaljno ukloni se lica pre vežbanja ili pre odlaska na spavanje.

Zabluda broj 4 - Ceđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu

Pogrešno. Nestručno ceđenje bubuljica omogućava utiskivanje zapaljenog sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i čini da akne duže traju. Kao posledica ceđenja lica mogu se javiti duboki ožiljci i trajni krateri. Najbolji način da rešite problem jeste da se obratite dermatologu koji će vam prepisati kreme sa benzoil peroksidom, koji omogućava brže sušenje bubuljica.

Zabluda broj 5 - Izlaganje sunčevoj svetlosti će poboljšati stanje akni

Izlaganje Suncu može sakriti izgled akni neko vreme, ali i dovesti do oštećenja i isušivanja, koji signaliziraju koži da proizvodi više masnoća. Sunce na duži period, dovodi do pogoršanja akni, a povećava i sklonost ka razvoju raka kože kao i prevremeno starenje.

Zabluda broj 6 - Čokolada i masna hrana pogoršavaju stanje akni

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi, i na taj način remeti hormonski status i pogoršava akne na koži.

Zabluda broj 7 - Isušivanje masne i problematične kože izlečiće akne

Kada se koža preterano isušuje ona kompenzatorno prizvodi više sebuma. Suva koža je iritabilna, tako da se problem sa aknama samo može pogoršati. Najbolje je umereno korišćenje proizvoda za isušivanje kože a osnovni cilj je postizanje uravnotežene masnoće na površini kože.

Zabluda broj 8 - Pasta za zube pomaže nestajanju akni

Pogrešno. Pasta za zube nema nikakvog uticaja na zapaljenje i stvaranje gnojanica na licu, koje su izazvane bakterijama i drugim uzročnim faktorima u formiranju akni, a leče se odgovarajućom terapijom za akne.

Zabluda broj 9 - Mineralna ulja su komedogena i pogoršavaju stanje akni

Kozmetička mineralna ulja nisu komedogena. Da bi se na efikasan način uklonili masni čepovi sebuma u koži potrebne su supstancije u kozmetičkim proizvodima na bazi mineralnih ulja. Proizvodi na vodenoj bazi ne mogu ukloniti i istopiti čepove sebuma.

B92


Majčina dušica izuzetno efikasna protiv akni

Majčina dušica postiže daleko bolje rezutate u borbi protiv akni od raznih medicinskih krema koje se mogu naći u prodajuLONDON - Majčina dušica postiže daleko bolje rezutate u borbi protiv akni od raznih medicinskih krema koje se mogu naći u prodaju, tvrde istraživači Metropoliten univerziteta u Lidsu.

Naučnici su istraživali uticaj majčine dušice, nevena i smirne na propionibacterium acnes, bakteriju koja izaziva akne inficirajući pore.

Premda su sve tri aromatične biljke "ubijale" bakteriju za pet minuta, ispostavilo se da je majčina dušica najefikasnija protiv neugodnih bubuljica.

Vođa istraživanja Margarita Gomes-Eskalada kaže da je potrebno obaviti dodatne, podrobnije testove, ali da bi ukoliko rezultati budu potvrđeni, preparati na bazi majčine dušice mogli uskoro da postanu "prirodna alternativa" farmaceutskim preparatima.

Naime, problem sa proizvodima koji sadrže benzoil peroksid su sekundarne pojave koje ih često prate kao što su iritacije kože i osećaj žarenja.

"Biljni preparati su nežniji prema koži zbog svojih anti inflamatornih dejstava. Naši rezultati ukazuju da prirodni tretmani mogu da budu isto tako dobri, ako ne i bolji, od hemijskih proizvoda", navela je Gomes-Eskalada, prenosi londonski Telegraf.


Izvor: NovostiTamjan idealan protiv akni i bubuljica?


Oni koji se bore sa aknama i bubuljicama imaju na raspolaganju veliki izbor proizvoda koji treba da im pomognu da se reše ovih problema sa kožom. Nažalost, veliki broj tih proizvoda imaju vrlo malo efekta na poboljšanje kože.

Mnogi se pitaju da li su prirodni preparati bolji od hemijskih i na koji način da utvrde koji proizvodi odgovaraju njihovoj koži. Poznato je da su prirodni preparati mnogo zdraviji za kožu i da njihovo delovanje ne uzrokuje nuspojave, ali i da oni mnogo sporije deluju od hemijskih, čiji sastojci mogu da vam pomognu da se rešite bubuljica, ali i da prouzrokuju druge probleme.

Naučnici stoga već godinama pokušavaju da pronađu prirodni lek protiv bubuljica čije je dejstvo dovoljno snažno, ali koji sa druge strane neće oštetiti kožu. Već je otkriveno da u takve preparate spada eterično ulje čajevca, odnosno čajnog drveta, a naučnici su sada na dobrom putu da na listu dodaju i tamjan.

Oni su upoređivali dejstvo tamjana i nekoliko drugih hemikalija koje se koriste u borbi protiv bubuljicai pokazalo se da je tinktura tamjana efektnija od benzoil peroksida, koji se najčešće upotrebljava u hemijskim proizvodima protiv bubuljica.

Ipak, naučnici kažu da je potrebno još dosta ispitivanja pre nego što i zvanično tamjanu dodele titulu najboljeg preparata protiv akni.


Izvor: Lepota&Zdravlje


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.