srijeda, 21. studenoga 2012.

Masaža i njene čarolije


U istoriji medicine masaža je često pominjani metod lečenja. Kako se civilizacija razvijala, najbogatiji pojedinci iz najrazvijenijih i najbogatijih društva poput drevne Kine, Egipta, Rimske imperije, Indije i Grčke, najviše su koristili blagodeti relaks masaže.


Razlog za to je činjenica da se masaža ne može adekvatno sprovesti ukoliko nisu ispunjeni osnovni preduslovi a to je adekvatnost prostora u kome se obavlja, kao i stručan maser-terapeut. Naravno, uz sve ovo ide i bezbrižnost i neopterećenost svakodnevicom.

Priča o masaži počinje dodirom. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje koje će opustiti pacijenta. Dodir ne znači ništa bez osećaja koji bi trebalo da ima maser-terapeut.

Onog časa kada maser-terapeut spusti ruku na telo pacijenta masaža je već počela. Masaža se sastoji iz niza svrsishodnih pokreta šakom i prstima, te se deluje na tretirani deo i telo kao celinu.

Ceo organizam čoveka pokriven je kožom i ispunjen je telesnim tečnostima od kojih su najznačajnije krv i limfa. Koža čoveka je organ koji je zadužen za spoljašnji senzibilitet. Koža je debljine od 1-4 milimetra, a površine je od 1,5-2 m2 (kod odrasle osobe). Koža predstavlja zaštitu organizma od štetnih fizičkih, hemijskih i bioloških spoljnih uticaja. Prilikom sprovođenja masaže, koža i pacijenta i terapeuta mora da bude intaktna.

Pokreti prilikom masiranja moraju da prate put telesnih tečnosti, tako da se masaža sprovodi od periferije ka srcu. Drugim rečima – masaža celog tela počinje jednom pa drugom nogom, jednom pa drugom rukom, trupom, vratom i glavom. Svi pokreti se izvode odozdo na gore – uz dlaku.

Ljudski organizam funkcioniše tako što su svi njegovi sastavni delovi međusobno povezani, a povezuje ih nervni sistem. Izvođenjem masaže tela, preko kože delujemo na nervni sistem, telesne tečnosti, kosti, mišiće, čula, organe i sisteme organa, tj. organizam kao celinu.

Celo telo masera-terapeuta raspoređuje/odašilje energiju koju bi pacijent trebalo da primi. Pojedini delovi tela pacijenta više od drugih. Potrebno je proizvesti/kanalisati dodir i proizvesti energetsko-fiziološku harmoniju mišića i zglobova i tela u celini.

Postoji veoma puno različitih masaža. Neke su poznate po podneblju na kojem su nastale. Najčešća podela je:

Terapeutska masaža celog tela
Parcijalna terapeutska masaža
Sportska masaža
Relaks masaža

Masaža širi krvne sudove, poboljšava ishranu ćelija, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih metaboličkih produkata iz organizma, smanjuje bol, deluje na unutrašnje organe.

Kontraindikacije za primenu masaze

Masažu nikako ne bi trebalo raditi ukoliko postoje bilo kakve promene na koži, ako su vene proširene (upaljene) kao i limfni putevi.

Sportska masaza

Masaža u sportu je veoma važna u svim fazama, posebno u fazi bazičnih priprema. Razlog za to je što primenom masaže pospešujemo cirkulaciju, otklanjamo bol, ubrzavamo oporavak tela. U takmičarskoj fazi potrebno je ispoštovati želju sportiste koji najbolje zna šta mu prija i izmasirati ga onako kako kaže. Pokreti koji se primenjuju prilikom izvođenja ove masaže širi su i znatno agresivniji. Najčešće je sportska masaža ujedno i terapeutska i parcijalna. Neposredno pre takmičenja uglavnom je pravilo da se relaks - opuštajuća masaža celog tela ne sprovodi. Razlog je što u tom trenutku mišićni tonus ne sme da se spušta.

Sredstva koja se koriste za sprovođenje masaže zaista su raznovrsna. Najčešće se koriste ulja, koja mogu biti biljna i mineralna. Mineralna ulja služe samo za otklanjanje trenja pri izvođenju masaže. Takva ulja ne prodiru u telo, već ostaju na površini.

Osnovno biljno ulje (susamovo, bundevino, kukuruzno, suncokretovo) otklanja trenje pri sprovođenju masaže i prodire u telo. Dodatkom etarskog ulja, u zavisnosti od toga kakav je cilj masaže, možemo da pospešimo cirkulaciju, ublažimo upalni mišićni proces, otklonimo bol... U prodaji se uglavnom mogu naći već pripremljena ulja za masažu sa dodatkom etarskog ulja.

Danas se primena masaže vezuje za opštu zdravstvenu prosvećenost. Svako ko vodi računa o sebi i o svome telu, trenira i naporno radi, trebalo bi barem dva puta mesečno da sebi priušti masažu. Masaža više nije privilegija već potreba. Probajte sa dragim osobama. Napravite prijatnu atmosferu. Sledite navedena uputstva. Pustite da vas pokret vodi. Ukoliko se dobro opustite, podjednako će uživati i onaj ko masira i onaj ko je masiran. Vežbajte dodir.


 Sijacu masaza :

Sijacu masaža je nežniji oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, to jest, pritiskom na određeni deo tela rešavaju se određeni problemi. To nije ništa komplikovano; u stvari, možete i sami naučiti kako da se oslobodite nekih uobičajenih problema, i to bez nekih posebnih (i preskupih) kurseva. Ako ste zainteresovani, evo kako to ide. Samo još nešto : šijacu masaža pomalo boli.

Patite od mučnine? Dlanovima ruku pritisnite slepoočnice i zadržite pritisak osam sekundi. Ponovite dva puta i problem bi trebalo da bude rešen. Ako vas boli grlo, kažiprstom obe ruke pritiskajte vrat, počevši od sredine. Svaku tačku pritiskajte šest sekundi.

Kijavica ume baš da bude dosadna; pomoći će ako malim prstom pritiskate deo pored nosnica, u pravcu čela. Pritisak treba da traje deset sekundi. Ako vas boli glava (da, znamo, u ova stresna vremena to je jako čest problem), prebacite levu ruku preko glave i prstima pritisnite deo ispod jagodične kosti. Pritiskajte osam sekundi, a onda isto uradite i na drugoj strani.

Dugotrajno sedenje ispred kompjutera, kao i stres, često uzrokuju bolove u vratu. Ako to muči i vas, pomoći će vam ako levu ruku stavite iza glave, na vrat, a onda desnom rukom preklopite levu. Snažno pritiskajte mišiće vrata najmanje deset sekundi, a onda promenite ruku. Prehladili ste se? Ništa čudno po ovom vremenu - a najverovatnije, kao i sve zaposlene žene, jednostavno nemate vremena da to odležite. Pokušajte da pritisnete palcem desne ruke mesto na spoljnoj strani podlaktica udaljeno tri prsta od lakta. Pritiskajte deset sekundi, a onda promenite stranu.

Ukoliko patite od slabosti, kažiprstom desne ruke pritisnite mesto između grudi, tačno u visini bradavica. Pritisak treba da traje 12 sekundi

Istorija masaže 

 Tragovi prvih masaža mogu se naći zapisani čak tri hiljade godina pre Hrista. Nazivala se Nei Jing i sadržala najranije kineske ideje o masaži. Indijska knjiga Ajur Veda, napisana 1800 godina pre Hrista, opisuje masažu kao trljanje i šamponiranje koje preporučuju za ozdravjenje tela. U mnogim egipatskim, persijskim i japanskim knjigama pominje se dobrobit i korisnost masaže. Rimljani i Grci su takođe čvrsto verovali u korisnost masaže. Homer, Sokrat i Platon, između ostalih, a Hipokrat je tvrdio da svi terapeuti moraju da se masiraju.
U Srednjem veku masaža nije bila popularna, jer je interesovanje za ljudsko telo i fizičko zdravlje izgubilo uporište u medicinskim krugovima. Srećom, sa pojavom Renesanse vratilo se interesovanje za ljudsko telo i njegovo zdravlje.
Kako je medicinska profesija ponovo dobila zasluženo mesto, tako se i potreba za masažom ponovo vratila.
Mnogi terapeuti su je uključili u svoj način lečenja. Metoda Ambroza Para bila je toliko uspešna da je on postao terapeut četvorici kraljeva Francuske.
Se. Terapeut Marije, kraljice Škotske uspešno je 1566.godine oporavio njeno telo, upotrebom svog metoda masaže. Smatralo se da je bila vrlo bolesna i očekivalo se sporo ozdravljenje. Per Henrik Ling, Šveđanin, putovao je u Kinu i vratio se u svoju zemlju sa novim tehnikama masaže što je kasnije postalo poznato pod imenom Švedski tretman pokreta ili Švedska masaža koju danas poznajemo.
Šezdesetih i sedamdesetih godina, masaža je postala snažan agens za ličnu promenu zdravstvenog stanja, zahvaljujući holističkoj i intuitivnoj tehnici masaže-povezivanje uma, tela i duha.
preuzeto sa sajta boni.co.yuMasaza je jedna od najstarijih i najprimenjivanijih metoda lecenja, koja se stalno dopunjava bogatim svakodnevnim iskustvom.
U ljudskom organizmu nista nije samostalno i odvojeno. sve je medjusobno povezano. U pravo ta povezanost omogucava dase masiranjem koze deluje i na sve delove organizma. Ljudski organizam je veoma slozen sistem sastavljen od raznih elemenata koji su medjusobno, preko nervnog sitema povezani u funkcionalnu celinu.
Centralni nervni sistem stalno prima brojne nadrazaje, u vidu nervnih uzbudjenja, koji poticu, kako spolja tako i iz organizma. Preko nervnih puteva, impulsi dolaze do kore velikog mozga. Ona ima sposobnost da vrsi njihovu analizu i sintezu, i da ih tako prociscene vraca periferiji povratnim nervnim putevima.
Masaza nema samo mehanicko, vec i fiziolosko i refleksno dejstvo na organizam. Tokom masaze dolazi do drazenja receptora u kozi tetiva, misica, zglobova. Na taj nacin stvaraju se impulsi koji se spajaju u rojeve, a cije je kretanje usmereno ka CNS. Odatle se impulsi vracaju prema periferiji i to do onih mesta gde se treba manifestovati efekat masaze. Na mestu efekta nastaje:
- prosirenje krvnih sudova
- poboljsana celijska ishrana
- odvodjenje toksicnih materija
- smanjenje bola
- reakcije unutrasnjih organa.
Mehanicko delovanje masaze manifestuje se u ciscenju povrsinskog sloja koze od izumrlih celija, nakupljenog sebuma, prasine, znoja. Time se omogucava bolja sekrecija i transpiracija koze, odnosno, poboljsava se protok u limfnom i venskom sistemu.
Fiziolosko delovanje masaze se ogleda sirenjem koznih kapilara i limfnih sudova, cime dolazi do bolje ishrane mesta masiranja. Temperatura koze se povecava za oko 3 C, dolazi do osvezavanja koze i potkoznog tkiva, regeneracije, poboljsanja biohemijskih i enzimskih reakcija.
Refleksno delovanje masaze se ogleda u lekovitom efektu na unutrasnje organe.
Masaza ima vise podela.
po nacinu delovanja na organizam deli se na klasicnu i refleksnu.
Druga vrsta podele masazu tretira kao: medicinsku, kozmeticku i sportsku.
Treca podela ovisi od nacina i sredstava kojima se koza tretira, i to: rucna, vibraciona, vakum i hidromasaza.
I u klasicnoj, i u refleksnoj masazi svi zahvati na kozi su isti. Razliciti efekti se postizu kao posledica nacina primene zahvata, lokacije primene i specifike delovanja.
Klasicna masaza fizioloski deluje na krvne sudove, kozu i misicno tkivo, prvenstveno na mestu primene, dok refleksna masaza deluje na periferni nervni sistem, a time i na unutrasnje organe.
Klasicna masaza bavi se celim telom, ali pojedinacnim segmentima. Pored toga ima primenu i kod bolesnih stanja organizma: traumatoloskih povreda, obolenja nervnog sistema, oblenja perifernih nerava, krvarenja u mozgu, polimielitisa, progresivne misicne atrofije.
Refleksna masaza se u osnovi deli na:
Periostalnu masazu - masazu povrsine kostiju koja ima za cilj nadrazivanje pokosnice.Njom se psotize poboljsana pokretljivost kostano-zglobnog aparata i delovanje na unutrasnje organe po neurorefleksnim vezama. refleksno delovanje izaziva reakciju ozdravljenja unutrasnjih organa u zoni u kojoh se vrsi. Posebno se primenjuje kod bolesnih sindroma nastalih zbog grcenja glatke muskulature unutrasnjih organa, kod grcenja krvnih sudova, kod angine pektoris, bolesti nastalih od mehanickih ili hemijskih uzroka, bolova misicnog ili nervnog porekla. Ova vrsta masaze ne izaziva samo prestanak bola, vec se njom raskida patoloski lanac obolenja.
Masaza vezivnog tkiva - je masaza zona sa povecanim tonusom i zadebljanjem tkiva. Posebno je efektna kod problema sa mokracnim mehurom, hronicnim zatvorom, bolnim menstrualcijama, zuci, jetre, srca, nogu, glave. Ova masaza deluje preko neurorefleksnim reakcija i vegetativnog nervnog sistema. Kao i kod perioslne masaze i ovde je posledica subjektivni osecaj bola u odredjenim podrucjima. Dolazi do pojacanog znojenja, osecaja toplote, relakascije, prestanka bola.
Segmentarna masaza objedinjuje po svom nacinu delovanju ostale refleksne masaze. Kod ove vrste masaze telo se deli na 34 segmenta ili zone. Od svakog prsljena polazi po jedan par nerava koji stvaraju svoj lanac ili prsten. U svaki prsten ulaze razni slojevi tkiva i organa koji se u njemu nalaze. Klinicka ispitivanja su pokazala da promene na kozi ili lokomotornom aparatu povlace i promene na unutrasnjim organima koji se nalaze u toj zoni. Npr. gnojne promene u predelu 7 i 8 grudnog prsljena govore o bolovima u zelucu, napetost misica u drugom levom medjurebarnom prostoru povezana je sa promenama u akciji srca itd.
Refleksne masaze imaju primenu kod:
- srcanih tegoba
- obolenja krvnih sudova
- bronhijalne astme, bronhitisa,bronhoektazije i ostalih obolenja disajnih puteva
- bolesti zeluca, zatvora, zuci, jetre
- glavobolja, lumboisialgicnog sindroma, raznih neuralgija - kod obolenja zglobova, ruku, nogu

Pored klasicne i refleksne masaze postoji i sportska masaza, koja ima niz podela, zatim erotska masaza i jos citav niz podela..
Svi oblici masaze se kombinuju, zavisno od zeljenog rezultata. U svakom slucaju, masaza izuzetno povoljno utice na opste stanje zdravlja organizma. Kod odredjenih promena u organizmu, koje nisu poprimile patoloski tok, moguce je seansama masaze, razresiti probleme.

U istoriji medicine masaža je često pominjani metod lečenja. Kako se civilizacija razvijala, najbogatiji pojedinci iz najrazvijenijih i najbogatijih društva poput drevne Kine, Egipta, Rimske imperije, Indije i Grčke, najviše su koristili blagodeti relaks masaže.

Razlog za to je činjenica da se masaža ne može adekvatno sprovesti ukoliko nisu ispunjeni osnovni preduslovi a to je adekvatnost prostora u kome se obavlja kao i stručan maser-terapeut. Naravno uz sve ovo ide i bezbrižnost i neopterećenost svakodnevicom.

Priča o masaži počinje dodirom. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje koje će opustiti pacijenta. Dodir ne znači ništa bez osećaja koji bi trebalo da ima maser-terapeut.

Onog časa kada maser-terapeut spusti ruku na telo pacijenta masaža je već počela. Masaža se sastoji iz niza svrsishodnih pokreta šakom i prstima te se deluje na tretirani deo i telo kao celinu.

Ceo organizam čoveka pokriven je kožom i ispunjen je telesnim tečnostima od kojih su najznačajnije krv i limfa. Koža čoveka je organ koji je zadužen za spoljašnji senzibilitet. Koža je debljine od 1-4 milimetra, a površine je od 1,5-2 m2 (kod odrasle osobe). Koža predstavlja zaštitu organizma od štetnih fizičkih, hemijskih i bioloških spoljnih uticaja. Prilikom sprovođenja masaže, koža i pacijenta i terapeuta mora da bude intaktna.

Pokreti prilikom masiranja moraju da prate put telesnih tečnosti, tako da se masaža sprovodi od periferije ka srcu. Drugim rečima ? masaža celog tela počinje jednom pa drugom nogom, jednom pa drugom rukom, trupom, vratom i glavom. Svi pokreti se izvode odozdo na gore ? uz dlaku.

Ljudski organizam funkcioniše tako što su svi njegovi sastavni delovi međusobno povezani, a povezuje ih nervni sistem. Izvođenjem masaže tela, preko kože delujemo na nervni sistem, telesne tečnosti, kosti, mišiće, čula, organe i sisteme organa, tj. organizam kao celinu.

Celo telo masera-terapeuta raspoređuje/odašilje energiju koju bi pacijent trebalo da primi. Pojedini delovi tela pacijenta više od drugih. Potrebno je proizvesti/kanalisati dodir i proizvesti energetsko-fiziološku harmoniju mišića i zglobova i tela u celini.

Postoji jako puno različitih masaža. Neke su poznate po podneblju odakle su nastale.. Najčešća podela je:Terapeutska masaža celog tela
Parcijalna terapeutska masaža
Sportska masaža
Relaks masaža

Blagotvorno dejstvo masaze

Masaža širi krvne sudove, poboljšava ishranu ćelija, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih metaboličkih produkata iz organizma, smanjuje bol, deluje na unutrašnje organe.

Kontraindikacije za primenu masaze

Masažu nikako ne bi trebalo raditi ukoliko postoje bilo kakve promene na koži, ako su vene proširene (upaljene) kao i limfni putevi.

Sportska masaza

Masaža u sportu je jako važna u svim fazama, posebno u fazi bazičnih priprema. Razlog za to je što primenom masaže pospešujemo cirkulaciju, otklanjamo bol, ubrzavamo oporavak tela. U takmičarskoj fazi potrebno je ispoštovati želju sportiste koji najbolje zna šta mu prija i izmasirati ga onako kako kaže. Pokreti koji se primenjuju prilikom izvođenja ove masaže su širi i značajno agresivniji. Najčešće je sportska masaža ujedno i terapeutska i parcijalna. Neposredno pre takmičenja uglavnom je pravilo da se relaks - opuštajuća masaža celog tela ne sprovodi. Razlog za to je što u tom trenutku mišićni tonus ne sme da se spušta.

Sredstva za sprovodjenje masaže

Sredstva koja se koriste za sprovođenje masaže su zaista raznovrsna. Najčešće se koriste ulja, koja mogu biti biljna i mineralna. Mineralna ulja služe samo za otklanjanje trenja pri izvođenju masaže. Takva ulja ne prodiru u telo, već ostaju na površini.

Osnovno biljno ulje (susamovo, bundevino, kukuruzno, suncokretovo) otklanja trenje pri sprovođenju masaže i prodire u telo. Dodatkom etarskog ulja u zavisnosti kakav je cilj masaže, možemo da pospešimo cirkulaciju, ublažimo upalni mišićni proces, otklonimo bol... U prodaji se uglavnom mogu naći već pripremljena ulja za masažu sa dodatkom etarskog ulja.

Danas se primena masaže vezuje za opštu zdravstvenu prosvećenost. Svako ko vodi računa o sebi i svome telu, trenira i naporno radi, trebalo bi barem dva puta mesečno da sebi priušti masažu. Masaža više nije priviligija već potreba. Probajte sa dragim osobama. Napravite prijatnu atmosferu. Sledite navedena uputstva. Pustite da Vas pokret vodi. Ukoliko se dobro opustite, podjednako će uživati i onaj ko masira i onaj ko je masiran. Vežbajte dodir.Masaža može da bude terapija, ali i odlična prevencija. Oslobađa telo od napetosti, podstiče cirkulaciju, ublažava stres, bori se protiv nesanice, razgrađuje celulit i stvara harmoniju između duše i tela. Postoje razne vrste masaža, a sa trenutno najaktuelnijom upoznaće vas tri profesionalne maserke.


RELAKS MASAŽA

Opuštanje Tokom relaks masaže ne treba previše pričati niti zadirati u intimu, osim ako klijent ne insistira na tome, a i tada treba slediti njegovu priču. Pre nego što se pređe na glavni deo masaže, poželjno je posvetiti bar deset minuta fazi opuštanja, što se postiže masažom vrata i potiljka - sponi duha i tela. Previše svetla može delovati iritirajuće na osobu koja je pod stresom, te treba voditi računa da atmosfera bude prijatna.

Zakazivanje Često se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, zbog posla ili određenih životnih okolnosti, nauče da žive u grču. Za njih je napetost uobičajeno stanje duha i tela, pa i ne smatraju da nešto treba da preduzmu. Kad osetimo nemir, potrebu da otputujemo ili na neki drugi način "osvežimo" život, masaža može biti prvi korak ka normalizovanju stanja. Kod muškaraca stres je lociran u lumbalnom delu leđa, a kod žena u predelu vrata, ramena i između lopatica. Antistres masažu treba raditi bar dva puta mesečno.

Vanredne okolonosti Masaža se može raditi i tokom ciklusa, s tim što treba voditi računa o tome da li žena ima obilnu menstruaciju, jer se u tom slučaju izbegava rad u lumbalnom delu. Trudnice mogu ići na masažu, koja je prilagođena njihovom stanju - ali sve mora biti suptilnije i nežnije, a posebno treba voditi računa o tome da se masiraju dva bića. Masaža tokom koje se koristi, recimo, gel na bazi eukaliptusa, odlična je terapija protiv prehlade.

Kada se ne preporučuje Masaža je uvek dobrodošla. Svojevremeno sam, čak, masirala osobe koje su bile u teškoj depresiji, što zahteva posebno obazriv pristup. U suštini, sve zavisi od terapeuta, koji mora da prepozna sitauciju i reaguje na adekvatan način.

Pravi izbor Da bi masaža dala željeni efekat, bitno je da se slože sve "kockice" - da se maseru i klijentu "poklope energije", to jest, da klijentu bude prijatno na stolu za masažu, i, naravno, da mu odgovara tehnika rada masera. Ukoliko se ne zadovolje svi neophodni uslovi, masaža može izazvati kontraefekte, čak i razdražljivost.

Savet+ Iskusan i edukovan maser obavezno će pitati klijenta da li je imao hirurške intervencije, da li je pod stresom ili je možda preživeo neku traumu. Treba imati u vidu da relaks masaža nije samo masaža tela, već i duha.

Mira Grbić, "Master Physical centar"

ANTICELULIT MASAŽA

Opuštanje Edukacija i razgovor najbolji su način da maser opusti klijenta i pridobije njegovo poverenje. Anticelulit tretman ne podrazumeva samo masažu, već i stručne savete o načinu na koji bi klijent trebalo da kombinuje ishranu i vežbanje, ukazivanje na eventualne propratne pojave kao što su modrice ili blagi bol... Sve u svemu, bitno je da se klijent uveri da je u rukama osobe koja zna šta radi, te da ni na koji način neće ugroziti njegovo zdravlje.

Zakazivanje Na anticelulit masažu može se doći nekoliko dana nakon prestanka ciklusa, kada je uspostavljen hormonski balans. Tretman se radi svakodnevno, eventualno svaki drugi dan, jer je u procesu eliminacije celulita neophodno održati kontinuitet. Nakon deset tretmana, pravi se pauza, a po potrebi radi se novi blok. Budući da celulit nije nastao u roku od pet dana, nemoguće ga je odstraniti preko noći. Poboljšana cirkulacija ubrzava proces detoksikacije, te se, zarad očuvanja postignutih rezultata, preporučuje "održavanje" jednom nedeljno.

Vanredne okolnosti Anticelulit masaža se ne radi tokom ciklusa da bi se izbegla eventualna obilna krvarenja. Takođe, ne preporučuje se ni ženama koje su u drugom stanju, jer postoji više faktora rizika. Trudnice mogu da se prepuste blažoj relaks masaži, koja će pospešiti cirkulaciju i ublažiti probleme vezane za zadržavanje tečnosti u ekstremitetima. Takođe, poznato je da je masaža efikasan vid suzbijanja prehlade i obaranja visoke temperature.

Kada se ne preporučuje Dijabetes, ciste na jajnicima, nizak nivo gvožđa, visoka temperatura, kamen u bubregu - samo su neki od zdravstvenih problema koji podrazumevaju obaveznu konsultaciju sa lekarima, pre nego što se klijent odluči za anticelulit masažu. Ponekad osobama koje pate od neke od ovih bolesti nije dozvoljeno da se podvrgnu ovoj vrsti masaže.

Pravi izbor Masaža je intiman čin, stoga je nužno da maser stekne poverenje klijenta. Znaćete da ste napravili pravi izbor ukoliko na svom telu vidite željene rezultate, bez propratnih posledica, a da vam, pri tom, prija da provodite vreme na tretmanu.

Savet+ Vrhunski obučen maser potrudiće se da vam objasni šta je to celulit, kako nastaje, ali i kako teče proces njegove eliminacije. Takođe, neizbežno će se raspitati za vaše zdravstveno stanje, a tokom rada daće sve od sebe kako biste se osećali ugodno.

Nataša Jovanović, fitnes klub "Palestra"

LYRVEDA MASAŽA

Opuštanje Da bi se klijent osećao komotno, neophodno je da atmosfera u salonu bude prijatna. Opuštanje se postiže pomoću lagane muzike, aromaterapije ili stimulacije energetskih centara. Tokom prvih desetak minuta rada, maser procenjuje stanje klijenta - da li je pod stresom, napet, umoran...

Zakazivanje Osobe koje se bave dinamičnim i odgovornim poslom, bar jednom nedeljno trebalo bi da posete masera. Ukoliko se ne održava taj kontinuitet, potrebno je uložiti dodatni napor kako bi se situacija vratila na zadovoljavajući nivo, postignut tokom prethodnih tretmana. Masaža je idealna terapija za sve one koji se bude umorni, brzo se zamaraju, imaju slabu koncentraciju... Ukoliko se oseti blago peckanje u leđima, krajnje je vreme za opuštanje i relaksaciju. Reč je o savršenoj preventivi za očuvanje dobrog zdravlja, te nije na odmet dva puta mesečno otići na masažu celog tela.

Vanredne okolnosti U toku ciklusa, radi se samo parcijalna masaža, i to u predelu leđa. Trudnice ne bi trebalo da izbegavaju ovu vrstu masaže, s tim što maser prilagođava svoj rad njenim potrebama. U slučaju nazeba, ukočenosti izazvane promajom ili radom klima-uređaja, masaža je najefikasniji vid terapije.

Kada se ne preporučuje Svojevremeno je vladalo mišljenje da masaža nije preporučljiva obolelima od kancera, ali je kroz praksu dokazano suprotno. Dobra masaža nikada ne može da šteti, pod uslovom da je maser vrhunski edukovan, a samim tim i sposoban da proceni potrebe klijenta.

Pravi izbor Organizam će poslati najbolji signal da li mu odgovara energija i tehnika koju maser koristi ili ne. Primetite li da ne možete da se opustite tokom masaže, da ne osećate njene blagotvorne efekte ili vam jednostavno nije prijatno tokom tretmana - promenite masera. Ne mora da znači da ste naleteli na laika koji ne zna posao, već samo to da se vaše energije ne podudaraju.

(lepoizdravo.com)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.