srijeda, 21. studenoga 2012.

Hrana za opuštanje


Postoje namirnice koje su mnogo delotvornije od lekova za smirenje. Naime, kada osetite da ste blizu granice pucanja, pojedite krišku pomorandže, malo badema ili sendvič sa ćuretinom.


Kad ste pod pritiskom, opasno blizu granice pucanja ili se jednostavno osećate jadno i depresivno, najbolje je da posegnete za odgovarajućom hranom koja dokazano umanjuje stres. Verovali ili ne, tek nekoliko kriški pomorandže, šaka badema ili sendvič od ćuretine čine čuda za naše raspoloženje, piše "Press"

Pomorandže
Razna istraživanja pokazala su da vitamin C smanjuje nivo stresa i vraća krvni pritisak i kortizol u normalu nakon proživljene stresne situacije. Ali, vitamin C pruža i brojne druge blagodeti, a između ostalih poznato je i da jača imunološki sistem.

Slatki krompir
Ova namirnica, koja još uvek nije pronašla mesto na našim jelovnicima, ima značajne antistresne karakteristike. Slatki krompir zadovoljava naše potrebe za ugljenim hidratima i slatkišima koje posebno dolaze do izražaja u stresnim situacijama. Osim toga, bogate su beta-karotenom i drugim vitaminima, kao i vlaknima koja pomažu telu da bolje prerađuju ugljene hidrate.

Avokado
Nezasićene masti i kalijum koji se nalaze u avokadu pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a naučnici se slažu da je jedan od najboljih načina za snižavanje krvnog pritiska upravo unos dovoljnih količina kalijuma u organizam. Kalijumom su takođe bogate banane, ali namirnica koja ga definitivno ima najviše ipak je avokado.

Bademi, pistaći i orasi
Bademi su prepuni vitamina B i E koji jačaju imunitet, a pistaći i orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Ćuretina
Ćureće meso sadrži aminokiselinu L-triptopan, koja pomaže u izlučivanju serotonina, hemikalije koja je zaslužna za dobro raspoloženje. L-triptopan dokazano deluje umirujuće, tvrde naučnici.

Spanać
Nedostatak magnezijuma može da prouzrokuje glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osećaj slabosti. Zbog toga se preporučuje da spanać bude što češće na jelovniku, a samo jedna šoljica ovog povrća zadovoljava 40 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Losos
Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da one veoma uspešno sprečavaju i naglo izlučivanje hormona stresa - kortizola i adrenalina.

Zeleno povrće
Brokoli, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćan su izvor vitamina koji naše telo pune energijom kada smo pod stresom.

Ali, osim povrća, za smanjenje stresa preporučuju se redovna fizička aktivnost i vežbe, i jedenje više manjih porcija tokom dana. Na taj način se održava stabilan nivo šećera u krvi. Naime, kad nam padne nivo šećera, smanjuju se mentalna, fizička i emocionalna energija, a stres se povećava.

Sušene kajsije
Kajsije su bogate magnezijumom, koji ne samo da ublažava stres, već i opušta mišiće.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.