nedjelja, 28. listopada 2012.

Zašto štucamo, zašto oko igra, zašto srce lupa?


Iako živimo sa svojim telom i čini nam se da ga dobro poznajemo, ponekad nas iznenadi neka njegova neočekivana reakcija, recimo, vrtoglavica ili lupanje srca. Šta se stvarno krije iza toga? Uglavnom ništa strašno.


Štucanje: prebrzo ste jeli

Osetili ste nagli trzaj u dijafragmi. Istog časa se zatvara grkljanski poklopac (epiglotis) i počinjete da štucate. Ovaj refleks se uglavnom javlja kada jedemo ili pijemo prebrzo, kada konzumiramo prevruću ili suviše hladnu hranu ili piće, ili kada nam je želudac prepun.

Šta preduzeti? Postoji nekoliko načina da zaustavite štucavicu. Zadržite dah, gurajte jezik snažno prema nepcima, jedite suv hleb, pojedite kašičicu šećera ili brzo popijte čašu vode.

Ali, ako štucavica ne prođe do sutradan, obavezno se javite lekaru, jer dugotrajna štucavica, doduše u retkim slučajevima, može biti znak upale jednjaka ili neke druge upale u grudnom košu ili u predelu trbuha.

Igranje oka: uzrok je hormon stresa

Jedan kapak ili tanani mišići u spoljašnjim uglovima oka počinju da vam trepere, a ponekad osećate i blagi svrab. Reč je o fascikulaciji - finim, brzim treperavim drhtajima snopova mišićnih vlakana.

Značajnu ulogu u ovoj pojavi igra i hormon stresa adrenalin, koji nadražuje male mišiće, što se najsnažnije oseća ispod kože. Razlog su često neispavanost i preveliki stres u svakodnevnom životu.

Šta preduzeti? Potrebno vam je više mira. Priuštite sebi češće pauze, spavajte najmanje sedam sati dnevno. Više šetajte, najbolje uveče. To će vas opustiti i sprečiti lučenje hormona stresa.

Krčanje u stomaku: vazduh pravi buku

Ponekad iz želuca dopiru glasni zvuci, ali ne brinite - krčanje u stomaku je znak da varenje dobro funkcioniše. Želudac je šupalj mišić koji meša hranu i zatim je transportuje do drugih organa tako što se grči deo po deo (peristaltika). To se dešava i kada se u njemu nalazi samo vazduh. Tim pokretima potiskuje vazduh, proizvodeći zvuke.

Šta preduzeti? Pojedite nešto. Kada je želudac napunjen, zvuci su slabiji. Dobro je sve što je tečno i kremasto, npr. jogurt. Savet za prvu pomoć: popijte čašu tople vode, jer toplota ublažava grčeve.

Vrtoglavica: znak premorenosti

Imate osećaj da se sve oko vas vrti, a najčešće vam se to dešava ujutro. U većini slučajeva, to je normalna i bezopasna reakcija.

Vrtoglavica, međutim, može da bude i znak fizičke premorenosti. Možda previše radite i često ste izloženi stresu? I promena vremena može da izazove vrtoglavicu. Cirkulacija slabi i mozak ne dobija dovoljno šećera iz krvi koji mu je neophodan.

Šta preduzeti? Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom u jutarnjim časovima podstaći će cirkulaciju. Savet za prvu pomoć: popijte veliku šolju toplog čaja sa jednom kašičicom šećera - time ćete poboljšati cirkulaciju. Posle toga pojedite parče hleba od integralnih žitarica. Ugljeni hidrati se lagano razgrađuju i pretvaraju u šećer. Na taj način se mozak tokom dužeg perioda pravilno ishranjuje.

Važno: ako vrtoglavicu izaziva jednostavno okretanje glave, treba da se javite lekaru, jer je moguće da je uzrok u poremećaju cirkulacije unutrašnjeg uva.

Lupanje srca: nervi su vam napeti

Dok ležite okrenuti na stranu, čujete otkucaje svoga srca? Imate osećaj da vam srce kuca u grlu? Umirite se, život vam nije u opasnosti.

Ova pojava ukazuje na psihičku preopterećenost, često nakon dužih faza izloženosti stresu, npr. na poslu. Nervni sistem vam je napet i šalje snažne signale srcu, stavlja ga u pripravno stanje.

Šta preduzeti? Priuštite sebi neophodan mir. Budite spremni da češće kažete 'ne'. Bićete iznenađeni kada vidite koliko često sebi možete da priuštite kratku pauzu. Savet za prvu pomoć: Sipajte 50 kapi tinkture arnike u jednu čašu vode i popijte. Supstance iz ove biljke umiruju srce i regulišu cirkulaciju, piše "Blic".

Kijanje od sunca

Pogledali ste u bleštavoplavo nebo ili jaku lampu i već osećate nekontrolisani nadražaj za kijanje. Otkuda to? Dva snopa nerava se nalaze veoma blizu u prednjem delu mozga: s jedne strane, tu je produžetak očnih nerava, koji prenose nadražaje iz očiju do mozga, i s druge strane, produžetak nerava koji prenose mirisne nadražaje. Jak nadražaj u očima može da se prenese na nerve koji prenose nadražaje u nosu i tada kijamo.

Šta preduzeti? Veoma je važno da ne potiskujete kijanje, jer se u protivnom veoma pojačava pritisak u grudnom košu. Taj pritisak se prenosi na arterije u grudima, vratu i glavi. Nosite naočare, koje će zaštititi rožnjaču, sočivo i mrežnjaču od štetnog UV zračenja. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.