ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Vitaminom B protiv demencije


Uzimanje kompleksa vitamina B moglo bi da odgodi pojavu Alchajmerove bolesti. Ovaj neizlečivi degenerativni poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba uništava neurone i neuronske veze u kori mozga, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.


Ipak, rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da bi vitamin B mogao znatno da uspori ove degenerativne procese kod starijih osoba.

Za vitamin B, odnosno vitamine B kompleksa, već se odavno znalo da mogu da budu korisni kod Alchajmerove bolesti, a često se obolelima preporučuju i vitamini C i E, ali do sada nije bilo sistemskih istraživanja.

Naučnici sa Oksforda obavili su tokom dve godine opširna istaživanja o efektima vitamina B, folne kiseline i vitamiona B6 i B12.

Istraživanje je izvršeno na 168 lica starijih od 70 godina, od kojih je jedna polovina dobijala vitamin B a druga je uzimala placebo.

Konstatovano je da je vitamin B imao povoljne efekte na mozak.

Prema ovoj studiji, smanjivanje mozga obolelih od Alchajmerove bolesti usporeno je u proseku za 30 odsto, a kod ispitanika koji su dobijali visoke doze vitamina B, B6, B12, u obliku dodataka ishrani, degenerativni procesi odvijali su se čak za 50 odsto sporije.

(Srna)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.