ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Vitamin C


Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. Vitamin C sudjeluje u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima koji su topljivi u vodi.


Vitamin C možemo da unosimo u organizam putem biljaka kao što su: šipak, kineska datuja, crna ribizla, crvena paprika, peršun, kakadu šljiva, kivi, brokula, kupine, maline, crveni ribizli, patuljasti dud, narandža, limun, kaki jabuka, jagode, dinja, mandarina, grejpfurt, špinat, zeleni kelj, limeta, papaja, krompir, paradajz, borovnica, ananas, mango, itd.
Vitamin C jako je važan u našem organizmu, prije svega ima veliku ulogu u stvaranju kolagena značajnog za razvoj i regeneraciju krvnih žila, kostiju i zuba. Povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama, uključujući i alergije i bolesti dišnih puteva.
Nedovoljan unos vitamina C u organizam može da dovede do avitaminoze što se najčešće događa kod djece, alkoholičara i starijih osoba. Zbog nedostatka vitamina C u organizmu nastaje bolest koja se naziva skorbut. Ova bolest dovodi do nemogućnosti stvaranja kolagena u organizmu, a najznačajnije promjene se dešavaju na kostima i u krvnim kapilarima. Kosti postaju lomljive, zglobovi otiču, zubi postaju klimavi, a zubno meso otečeno i krvari.
Mnogi stručnjaci preporučuju unos velikih doza vitamina C u organizam, radi prevencije, međutim ni tu ne treba da pretjerujete, jer prekomjerne doze mogu da dovedu do stvaranja kamenca u bubregu.
Vitamin C učestvuje u liječenju mnogih tegoba kao što su bronhitis, modrice, prehlada, krhkost kapilara, povišeni holesterol, infekcije, skorbut, zacjeljivanje rana, gripa, dijabetes.
Vitamin C se koristi tradicionalno za liječenje nekih tegoba, međutim nije naučno dokazano da pomaže u liječenju alkoholizma, astme, visokog krvnog tlaka, infekcije urinarnog trakta.
Prije uzimanja vitamina C najbolje bi bilo da se posavjetujete sa doktorom ako bolujete od dijabetesa ili bolesti bubrega. Također ukoliko primjetite alergijske reakcije na askorbinsku kiselinu (poteškoće sa disanjem, oticanje usana, jezika ili lica, sužavanje grla) smanjite dozu unosa i obratite se doktoru.

{Ljepota}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.