petak, 12. listopada 2012.

Obloge od nane opasne za bebe i malu djecu


Nana je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Danas je ona lek protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, koristi se za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata.


 Nana je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste u visinu i do 70 cm. Ima uspravnu četvrtastu, razgranatu stabljiku obraslu dlačicama. Na njoj izrastaju unakrsni, jajasto-šiljati, na krajevima testerasto nazubljeni listovi.


KAKO SE BERE
Bere se dok je mlada, a suši se na toplom i tamnom mestu. Osušena nana treba da se izmrvi i čuva u kesicama od jute.
Za njenu lekovitost najodgovorniji su aktivni sastojci mentol, flavonoidi, pelini i tanini, koji podstiču produkciju žuči, ubrzavaju varenje i pojačavaju apetit.

ŠTA LEČI
Čaj od nane pomaže kod oboljenja žučne kese. Na čaj zaboravite ako patite od čira na želucu jer nadražuje sluzokožu i uzrokuje povećanje kiselosti želudačnog soka. Iako se čaj od nane često koristi za lečenje prehlada i opuštanje mišića, mentol iz nane može da bude previše jak za nadraženu sluzokožu. U svakom slučaju, šolja čaja od nane pomaže u varenju masne hrane, pojačava apetit, ublažava menstrualne bolove i mučninu. Kao sredstvo za spoljnu upotrebu, ulje mente ili njena tinktura mogu se primenjivati za lečenje glavobolje i napetosti.
Ulje i tinkturu od nane ne smete da stavljate na lice, vrat i potiljak odojčadi i male dece. Koncentracija mentola može da bude toliko jaka, pa da izazove probleme sa disanjem.


PROVERENI RECEPTI

Tinktura protiv glavobolje
Sipajte pola šolje rakije preko pet kašičica nane i ostavite da se natapa dve nedelje na toplom mestu koje nije direktno izloženo sunčevom svetlu. Procedite i istisnite preostalu tečnost iz biljne
mase. Držite u dobro zatvorenoj boci od bojenog stakla. Ako vas zaboli glava, utrljajte tinkturu u slepoočnice.

Inhalacioni tretman
Tri kašičice sušene nane (ili par kapi ulja od mente) naspite u činiju, pa prelijte vrelom vodom. Udišite deset minuta pod peškirom.

{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.