ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Kako ukloniti kondilome?


Kondilomi, odnosno papilomi, genitalne bradavice, kako se sve zove ova infekcija, jesu meke polne bradavice, najčešće veličine čiode i obično su izduženog ili karfiolastog oblika. Kondilomi se kod žena najčešće pojavljuju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, zatim na malim i velikim usnama, nešto ređe u samoj vagini i na grliću materice.


Lečenje kondiloma može da traje dugo, jer se virusi izazivači prenose se kontaktom i veoma teško ih je potpuno ukloniti iz organizma

Rizična mesta za pojavljivanje kod muškaraca su kožica u udubljenju oko glavića i otvor mokraćne cevi, a ponekad, u vrlo retkim slučajevima, i na mošnicama i oko anusa. Dešava se da se pojave i na preponama, čak i na sluzokoži usne duplje.
Izazivaju ih humani papiloma virusi, kojih je do sada otkriveno više od 80 tipova, a koji su vrlo rasprostranjeni i mogu da dovedu do dobroćudnih i zloćudnih promena na koži i sluzokoži.
Za žene je veoma bitno da znaju da neki od njih mogu čak da izazovu i rak grlića materice, tako da je veoma važno da se obrate lekaru čak i pri najmanjim simptomima kako bi sprečile potencijalne, vrlo negativne posledice po zdravlje.


PREVENCIJA
Pouzdane zaštite od kondiloma nema. Čak ni korišćenje prezervativa pri seksualnom odnosu nije sigurna zaštita od dobijanja ove infekcije, jer se kondilomi nalaze i na delovima tela koje kondom ne pokriva. Međutim, upotreba kondoma ipak unekoliko može da smanji opasnost od zaraze, pa je ovaj način kontracepcije istovremeno i zaštita od prenošenja polnih bolesti i kakva-takva prevencija od kondiloma.

LEČENJE
Kondilomi moraju fizički da se unište, a za to postoje razne metode: zamrzavanje, radio-talasi, laseri ili hirurško odstranjivanje, što je i najefikasnija metoda. Lečenje može da traje dugo i da bude veoma naporno i iscrpljujuće. Međutim, žene u tome moraju da budu veoma uporne jer je virus koji ih izaziva za njih opasan budući da u najgorem slučaju može da prouzrokuje rak grlića materice.

SIMPTOMI
Kondilomi nekada ne daju nikakve simptome. Međutim, oni se vrlo brzo razvijaju, a simptomi koji mogu na njih da ukažu jesu svrab i osećaj peckanja na koži.


DIJAGNOZA
Za postavljanje dijagnoze koriste se ginekološki pregled, kolposkopija ili pregled pod uvećanjem, eksfolijativna citologija, biopsija i tipizacija virusa u tkivima i telesnim sekretima.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.