nedjelja, 28. listopada 2012.

Kako odabrati zdrave naočare?


Naočare za sunce treba da nosite čitave godine, naročito leti na moru, zbog odbijanja svetlosti od vode, i na planini gde je zračenje jače.

Kvalitetne naočare za sunce predstavljaju jedinu pravu zaštitu od UV zraka i zato ih nikada ne kupujte na ulici. To što imaju obojena stakla ne znači da vam pružaju dobru zaštitu.Iz godine u godinu lekari neprekidno ponavljaju koliko je važno da koristimo kreme i preparate za zaštitu kože od sunca, ali se zato o pogubnom uticaju sunčevih zraka na oči malo zna. Najveća opasnost ljudskom oku preti od nevidljivog ultravioletnog zračenja (UV), jake i stalne svetlosti, kao i od plavog svetla, a u najugroženije kategorije spadaju deca, stari, osobe koje rade na otvorenom i osobe sa svetlim očima.
Američki naučnici čak veruju da dugogodišnja izloženost jakim sunčevim zracima povećava rizik od slepila, posebno nakon šezdesete godine.NAJŠTETNIJI SU UV ZRACI
– Štetni ultravioletni zraci (UV), koji oštećuju kožu, predstavljaju rizik i za oči jer mogu da izazovu brojne zdravstvene tegobe kao što su gubitak vida, katarakta, makularna degeneracija, pa čak i karcinom – kaže dr Delević, oftalmolog Specijalne bolnice za oftalmologiju „Okulus“.
UV zraci uzrokuju razna očna oboljenja, ali mogu i da ubrzaju razvoj postojećih degenerativnih promena. Što je veća izloženost ultravioletnom zračenju, jakoj vidljivoj svetlosti i sunčevim zracima koji se odbijaju od vode, veća je i opasnost od oštećenja oka. Pošto se svetlost raspršuje, nije dovoljno štititi se samo od direktnih sunčevih zraka jer su oči ugrožene i dok sedimo u hladovini. Zato naočare za sunce treba nositi cele godine, naročito leti na moru, zbog odbijanja svetlosti od vode, i na planini gde je zračenje jače.KAKO DA IZABERETE NAJBOLJE
* Naočare kupujte u optikama jer ćete tamo dobiti i stručnu pomoć.
* Zaboravite na naočare koje ne obezbeđuju 100 odsto zaštite od UV zraka.
* Probajte nekoliko modela i kupite one koje najviše odgovaraju vašoj fizionomiji.
* Drške naočara ne smeju da se usecaju u slepoočnice i moraju lepo da ležu na uši.
* Naočare ne smeju da vam budu ni velike ni male.
Test 1:
Stavite naočare, ispružite ruke ispred lica i pognite glavu na dole (kao da hoćete da pogledate u svoja stopala). Ako vam naočare klize ili spadaju, nisu dobre za vas.
Test 2:
Stavite naočare i nasmejte se. Ako vam udaraju u obraze, potražite drugi model

NIGDE BEZ DOBRIH NAOČARA
– Kvalitetne naočare za sunce predstavljaju jedinu pravu zaštitu od UV zraka i zato ih nikada ne kupujte na ulici. To što imaju obojena stakla ne znači da vam pružaju dobru zaštitu. Naprotiv, zenica se pod njima još više širi, pa štetni zraci lakše i brže prodiru u oko – kaže dr Delević i naglašava da naočare ne treba da budu pretamne jer s njima ne može dobro da se vidi.
Naša sagovornica navodi da stručnjaci američke zdravstvene organizacije „Privent blajndnes“ (Prevent Blindness) preporučuju siva, braon i zelena stakla, velike modele i naočare za sunce koje su zakrivljene ka slepoočnicama. Na taj način se, kaže dr Delević, smanjuje mogućnost od bočnog prodora štetnih zraka.
Većina ljudi bira naočare s najtamnijim staklima ne znajući da i svetla stakla pružaju stopostotnu zaštitu, objašnjava doktorka. Braon, bakarna i boja ćilibara smanjuju bleštanje i poboljšavaju kontrast, pa se preporučuju za vožnju, vodene sportove i sportove na snegu. Siva, zelena i maslinastozelena ublažavaju bleštavost i omogućavaju nam da normalno vidimo, pa njih treba da nose policajci, baštovani, ulični prodavci sladoleda i novina, putari…

TAMNA STAKLA ZA OŠTAR VID
Zaštita očiju od sunca posebno je važna za osobe koje nose naočare s dioptrijskim staklima jer UV zraci mogu dodatno da oštete oko. Njima se svakako preporučuju naočare za sunce sa odgovarajućom dioptrijom jer one pružaju oštar i jasan vid, zaštitu od štetnog zračenja, ali i lep izgled.
– Ako ste kratkovidi ili dalekovidi, ne kupujte naočare na svoju ruku već nakon pregleda oftalmologa, koji će vam odrediti dioptriju. Uz njegov predlog i uz pomoć iskusnog optičara izaberite okvir naočara koji vam najviše odgovara i vrstu dioptrijskih stakala. Ukoliko imate dioptriju veću od plus ili minus 4, birajte naočare od plastike – kaže dr Delević.

Naočare čuvajte u futroli, nikad ih ne spuštajte na sto okrenute okularima na dole, brišite ih specijalnom krpicom, držite ih što dalje od izvora toplote, lakova za kosu i nokte, acetona...


Dioptrijska stakla mogu da budu ravnomerno i trajno obojena u željenu boju, ali postoje i ona koja su najtamnija u gornjem delu, a najsvetlija u donjem delu okulara. Takođe, postoje i fotoosetljiva dioptrijska stakla koja u zatvorenom prostoru izgledaju kao standardne dioptrijske naočare i koja potamne kada se izlože svetlosti. Ona su veoma praktična jer u tom slučaju nećete morati da kupujete i nosite dva para naočara, već samo jedne.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.