nedjelja, 28. listopada 2012.

Hrana za dobar vid


 Čulo vida je najosjetljivije i najvažnije čulo čovjeka. Preko naših očiju primamo sve signale i informacije iz vanjskog svijeta.


Ishrana je veoma važan faktor u očuvanju vida. Bez neophodnih vitamina, minerala i drugih hranjivih supstanci nema niti zdravog vida.

Od vitamina, vitamin A je svakako na prvom mjestu. Nalazimo ga u mrkvi i paprikama, ali u neaktivnom betakarotenskom obliku, koji će uz dovoljno željeza i cinka preći u aktivan oblik ovoga vitamina.. Svima već dobro poznati antioksidans je i vitamin C koji jača krvne sudove oka i bori se protiv slobodnih radikala kojih najviše ima u našim sočivima. Svakodnevnim unosom svježeg voća i povrća osigurati ćemo uparvo onu količinu ovog vitamina koja je potrebna za zdrav vid.

Da bi vanjski signali preko našega oka bili preneseni do mozga, potrebni su zdravi nervi prenosnici. Za njihovo zdravlje zaduženi su vitamini B kompleksa, kao i mineral magnezij koji osigurava veoma važnu prokrvljenost očiju, kao i mozga.

Umjesto nezdravih gaziranih pića, popijte sok od borovnica ili kupina. Ovo bobičasto voće sadrži antocijan, pigment koji poboljšava zdravlje naših očiju, ali i nimalo zanemariv noćni vid i adaptaciju na mrak.


{Ljepota}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.