četvrtak, 11. listopada 2012.

HPV - genitalne bradavice


Evo šoka: prema istraživanjima koje je proveo American Social Health Association, čak 80% seksualno aktivnih osoba prije ili kasnije dobiju humani papiloma virus. Premda postoje teorije o povezanosti raka grlića maternice i HPV-a, HPV je većinom bezopasna bolest. Ima čak stotinjak vrsta tog virusa, koji se ponekad manifestiraju kao genitalne bradavice, a samo 13 vrsta HPV-a može se sa sigurnošću povezati s karcinomom.


A sada bolje vijesti: u čak 90% slučajeva, HPV se povuče sam od sebe. Kako i zašto se to događa, nije posve razjašnjeno, ali neki stručnjaci vjeruju da ga naš imunološki sistem naprosto pobjedi, nakon čega on ostaje u našem organizmu, ali oslabljen i neškodljiv.

Ako imate genitalne bradavice koje vam smetaju i ne nestaju same po sebi, morat ćete ih zamrznuti kod dermatologa, tzv. postupkom kriogenizacije ili nekim drugim postupkom. I odlazite ginekologu na redovite godišnje ili čak šestomjesečne preglede tj. obavljajte redovno Papa-test.

HPV spada u spolno prenosive bolesti i može ali i ne mora biti opasan, moguće ga je otkriti uobičajenom Papa-testom, nakon čega slijedi njegova izolacija i tipizacija. Sukladno tipizaciji, odlučuje se o daljoj terapiji i postupku.

Cjepiva za HPV, proizvela je kompanija Merck. Studija cjepiva, provedena na ženama u prosječnoj starosti od 23 godine, pokazala je da štiti protiv infekcije HPV tipova 16 i 18, koji su zajedno odgovorni za 70 % slučajeva raka grlića maternice. Studija je pokazala da je učinkovitost 100 % u slučaju napasnih infekcija. Cjepivo ujedno štiti i protiv tipova 6 i 11, koji su odgovorni za 90 % genitalnih krasti.

Međutim, važno je istači da cjepivo pomaže u sprječavanju nastanka ovih bolesti, ali ih na žalost neće izliječiti. Konkretnog lijek za HPV još uvijek nema, postoje samo virostatici, koje se daju i za obične virusne incidente.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.