petak, 12. listopada 2012.

Gospina trava protiv depresije


Kantarion ili gospina trava od davnina je poznat kao lek za najrazličitije boljke. raste na pašnjacima, livadama, ali i kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta u zavisnosti od podneblja.


Ova čarobna biljka najbolje rezultate daje u lečenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida i depresijeOva čarobna biljka raste u visinu do 60 cm, ima specifičan miris, gorak ukus, a oboluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C.
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i lečenje depresije jer postoje brojna naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo lekovito dejstvo. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta…

KAKO DELUJE

Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj lekovitih svojstva jer sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u telu. Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.
Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lek protiv nesanice.
Osim toga, neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.

SUPER RECEPTI

Ulje za rane i opekotineČetiri velike kašike cvetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedelja. Uljem mažite rane, osipe, opekotine, hemoroide…
Vino za bolje varenje
Četrdeset grama cvetova kantariona prelijte litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Procedite i pijte dve čašice dnevno pre jela.
Čaj protiv depresije
Pomešajte jednake količine suvih cvetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Pijte tri puta dnevno.
Čaj za gastritis
U dva decilitra vrele vode sipajte kašičicu suvih cvetova kantariona, poklopite i ostavite da stoji 10–15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno posle jela. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.