ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Alergija na kućne biljke


Da li ste znali da i kucne, ukrasne biljke, mogu kod ljudi da budu uzrocnik alergije? Iako se ne javlja cesto, alergija na kucne biljke mo‘e i te kako “zakomplikovati” život ukucana, tim više što je najcešce potrebno dosta vremena kako bi se otkrilo šta je uzrok svraba ociju, curenja nosa, kašlja... Dve su vrste kucnih biljaka koje mogu izazvati alergije - saksijske i one secene, u vazi. Alergiju izazivaju sitni molekuli alergena koje ispuštaju listovi biljaka, stablo, koren i plod, a alergen je i polen koji biljke ispuštaju u vreme cvetanja.
Medu saksijskim biljkama koje izazivaju alergiju na prvom mestu je fikus. Simptomi koje izaziva ova biljka su upala sluznice nosa, a može se javiti i astma. Simptomi su slicni kao i kod svake druge polenske alergije, ali kako se biljka nalazi u stanu, simptomi se mogu javljati tokom cele godine. Stanje se pogoršava prilikom presadivanja i negovanja biljke. Alergeni fikusa “benjamina” još su izraženiji kada se udruže s kucnom prašinom. Prašina zasicena alergenom lako se prenosi svuda po prostoriji, pa su cestice alergena pronadene u parketu, zavesama, presvlakama nameštaja... Ovde se dugo zadržavaju, cak i posle iznošenja biljke iz prostorije.

Osetljivim ljudima veliki problem predstavljaju i filodendron i kroton. U dodiru s njima može se javiti reakcija na koži, crvene mrlje koje svrbe. Moguce su i alergije od kaktusa, suncokreta i biljaka s lukovicom. Alergije na seceno cvece i suve biljke zaista su retke, ali je ipak potreban oprez, posebno s nekim vrstama karanfila.

Kako se zaštititi? Prilikom negovanja biljaka potrebne su gumene rukavice za zaštitu ruku. Posle dodira s biljkom ruke je potrebno dobro isprati. Ukoliko ste primetili da neka biljka izaziva alergiju, odstranite je iz prostorije, a sobu i nameštaj temeljno ocistite. Ukoliko ste alergicni na fikus, možete biti sigurni da ste alergicni i na druge biljke iz iste grupe, kao što je na primer anturijum.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.