subota, 4. kolovoza 2012.

Matična mliječ i zdravlje


Matični mleč jedan je od najsavršenijih proizvoda prirode. Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za očuvanje zdravlja i ubrzanje procesa izlečenja.

Biološka i nutriciona vrednost mleča pominju se i u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000 godina. Milenijumsko iskustvo o upotrebi mleča ukazuje da je reč o supstanci na granici između hrane i leka.


Uprkos odvajkada poznatog dejstva mleča na ljudski organizam on je dugo predstavljao privilegiju malobrojnih. Razloge za ovo treba tražiti kako u visokoj ceni i retkosti matičnog mleča, tako i u činjenici da nativni matični mleč svoja bioaktivna svojstva zadržava samo 48 sati od momenta sakupljanja iz košnica.

Tek u drugoj polovini 20. veka, primenom postupka liofilizacije, naučnicima je pošlo za rukom da biološku aktivnost matičnog mleča izvađenog iz košnice sačuvaju do dve godine. Time je stvorena mogućnost za šire korišćenje matičnog mleča.

Klinička ispitivanja u svetu pokazala su da se mleč sa uspehom koristi:

kod hipotrofije i poremećaja u ishrani dece
za obnavljanje opštih belančevina i povećavanje nivoa albumina i alfaglobulina
za tretiranje anemija
za tretiranje bronhijalne astme
za kombinovano lečenje nervnog sistema
za ublažavanje posledica stenokardije
u dermatologiji i kozmetici

Sastav matičnog mleča

Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije hranljivih i drugih supstanci specifičnih za mleč. Matični mleč sadrzi sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcionisanje ljudskog organizma: gradivne (belančevine), energetske (masti i ugljeni hidrati) i neorganske (minerali) elemente i zaštitne supstance (vitamini).
Belančevine mleča predstavljene su albuminima i globulinima u odnosu 2:1 do 1:1.
Belančevine mleča sadrže većinu aminokiselina među kojima su i svih osam esencijalnih ili nezamenjivih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.

Glavni predstavnici šećera u mleču su glukoza i fruktoza. Spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje ćelija direktno prima i koristi kao energetski materijal bez trošenja dragocenog insulina.
U mleču postoje i manje količine drugih šećera kao što su riboza, maltoza, gentibioze i dr.
Od masti mleč sadrži nezasićene esencijalne masne kiseline neophodne za normalno odvijanje procesa u organizmu.

Mineralni sastav mleča veoma je bogat. Mleč sadrži sve važne mikro i makroelemente: kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, sumpor, kobalt, hrom, bizmut, bakar, pa čak i zlato.

Mleč sadrži izvesnu količinu vitamina među kojima i B kompleks i pantotensku kiselinu.
Matični mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime, biotine, nukleinske kiseline, slobodne nukleotide i sl


 MLEČ BIOSTIMULATOR I ĆELIJSKI REGENERATOR
Naučnim eksperimentima in vitro i in vivo dokazana je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma.
Velikim brojem klinickih istraživanja dokazano je da mleč regeneriše ćelije pankreasa, pogotovu ß Langerhansova ostrvca, čije oštećenje dovodi do šećerne bolesti.
Sniženje šećera u krvi izaziva peptid sa hormonskim dejstvom izolovan iz belančevina mleča.

MLEČ I NERVNI SISTEM
Korišćenje matičnog mleča smiruje uznemirene osobe, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, Parkinsonovog sindroma, asteničnih neuroza, neuroza sa povećanom emocionalnošću i dr. (rezultati istraživanja Vitek i Janci, Bratislava 1968).
Takođe, oduvek je bilo interesantno pitanje da li matični mleč utiče i na oporavak oštećenih nervnih ćelija. Iz iskustva korisnika odgovor je pozitivan. Dugo se, međjutim, čekalo na naučnu verifikaciju ovakvog zaključka. Istraživanje čiji rezultati potvrđuju dejstvo mleča na oporavak ostećenih nervnih ćelija obavljeno je u Jugoslaviji 1999. godine (M.Simić. D.Drekić. D.Roksandić, Z.Prolić).

MLEČ U PEDIJATRIJI
Mnoga istraživanja potvrđuju visoku efikasnost primene matičnog mleča kod bolesne i iscrpljene dece.
Posebni rezultati postignuti su u lečenju dece obolele od hipotrofije, čak i u onim slučajevima u kojima klasična terapija nije davala nikakve rezultate. Već posle sedam dana primene mleča primećivalo se povećanje telesne težine, poboljšanje opšteg stanja, apetita, sna, turgera tkiva, elastičnosti kože i potkožnog masnog tkiva (Lebedova 1959, Rosal 1960.).
Kod prevremeno rođjene dece korišćenje mleča dovodi do bolje adaptacije na život van utrobe zato što izbalansiranost komponenata mleča bitno utiče na regulaciju i poboljšanje imuniteta (Dmitrijeva 1994.).

MLEČ U GERIJATRIJI
Pozitivni efekti matičnog mleča kao prirodnog anabolika uočavaju se u njegovoj primeni kod svih oblika oslabljenosti organizma usled oboljenja ili starosti.
Posebno dobri rezultati postignuti su u izlečenju sklerotičnih i klimakteričnih procesa (Ludjanski 1994.).

MLEČ I SPORTISTI
Sportistima matični mleč povećava radnu sposobnost i izdržljivost, jer stimuliše anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu. Takođe, eksperimentalno je dokazano da mleč pojačava tkivno disanje i oksidativnu fosforilizaciju (Nikulin, Jakuseva 1989.).

MLEČ I KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA
Kardiovaskularna oboljenja predstavljaju primarni uzrok narušavanja zdravlja savremenog čoveka. Utvrđeno je da su povećani trigliceridi i masti zajednički imenitelj kardiovaskularnih bolesti. U bolnici St.Marry u Njujorku, krajem 80-tih godina 20. veka, na velikom broju pacijenata rađjeno je kliničko ispitivanje delovanja mleča na smanjenje povišenih lipida.
Kod svih pacijenata zabeležen je značajan pad masnoća u krvi pa je mleč preporučen kao korisno sredstvo za dopunu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, kod sistematskog korišćenja mleča uočeno je smanjenje broja napada stenokardije i njihovo kraće trajanje, uz smanjenje intenziteta bola.
Dokazano je da mleč normalizuje (snižava) krvni pritisak koji često predstavlja uzrok srčanih oboljenja.
Iz ovoga se može zaključiti da je matični mleč dobra dopuna u lečenju kardiovaskularnih bolesti i, što je još značajnije, da je odlična preventiva od ovih oboljenja.

MLEČ I IMUNE SNAGE
Imuni sistem je poslednja linija odbrane koja se aktivira onda kada infekcija već prodre u organizam. Kada imuni sistem popusti, dolazi do pojave teških oboljenja. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imunog sistema. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline (posebno Omega 4 i 6), kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju, revitalizaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja imunog sistema.
Matični mleč, zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A u svom sastavu, pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, iz reda najopasnijih toksina koji dospevaju u ljudski organizam iz vazduha, vode i hrane.

MLEČ I TUMORI
Tumori spadaju u najteža oboljenja koja postepeno preuzimaju primat od kardiovaskularnih bolesti. Uslovljeni su nepravilnim životom, lošom ishranom, povećanom radijacijom, sve prisutnijim stresom... Iako su tumori poznati još od davnina, na žalost, do danas nije pronađen uspešan lek za borbu protiv njih.
Mleč, time što oporavlja imuni sistem i eliminiše slobodne radikale, omogućava obolelom organizmu da se toliko oporavi da može da izdrži radio i hemioterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe i dejstva radijacije kao i razna zračenja kojima smo svakodnevno izloženi. Takođe, u najnovijim istraživanjima lipidne frakcije mleča došlo se do rezultata da ona (posebno 10-hidroksi decenska kiselina) može čak i da zaustavi razvoj tumora.

MLEČ I POLNE ŽLEZDE I ORGANI
Mleč sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, povećava prokrvljenost, stimuliše deobe ćelija i tako omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Kod žena pozitivno dejstvo mleča ispoljava se i u periodu menopauze, stanja kroz koje 10-15 odsto žena teško prolazi jer zbog prestanka funkcije jajnika dolazi do hormonalnih poremećaja. Klinička ispitivanja pokazala su da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su povećana razdražljivost, depresija, znojenje i sl..
Mleč je koristan i za muškarce. Povećava prokrvljenost prostate (glavne, seksualne, muške žlezde), pomaže smanjenju otoka, smanjenju pritiska na uretru, lakše se izbacuje mokraća, smanjuje se mogućnost stvaranja rezidualne mokraće i sprečava sekundarna infekcija.
 tvorac-grada forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.