petak, 29. lipnja 2012.

Odjeća može da nas ubije


Pamuk umočen u formaldehid, otrovne boje koje izazivaju alergije, opasni nonilfenol etoksilati, kancerogeni ftalati u sintetici - sve su to hemikalije u odeći koje vas mogu postepeno trovati.

U poslednje vreme sve je više odeće od organski uzgajanog pamuka, minimalno hemijski tretiranog tokom proizvodnje tkanine.Iako je formaldehid najčešće povezan s čuvanjem organa, zabrinjava činjenica da mnogi veliki tekstilni lanci takođe koriste formaldehid kako bi njihova odeća imala svež, neizgužvan izgled i kako se ne bi ubuđala tokom transporta.

Proizvođači odeće u Velikoj Britaniji ne moraju da deklarišu upotrebu hemijskih preparata na etiketama. I uprkos tome što su testovi na Novom Zelandu otkrili da je nivo formaldehida u odeći određenih brendova koja se izvozi iz Kine i do 900 puta veći od propisane sigurnosne granice, slična testiranja nisu sprovedena u drugde.

Formaldehid, bezbojni gas, više puta je bio povezan sa slučajevima iritacija kože i alergijskim reakcijama. Štaviše, ta hemikalija je klasifikovana kao ljudski kancerogen po standardima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Međutim, formaldehid u odeći nije vaša jedina briga. U avgustu prošle godine "Greenpeace" je objavio studiju pod nazivom "Prljavi veš" u kojoj se navodi kako su tragovi otrovnih hemikalija, posebno nonilfenol etoksilata (NPE), otkriveni u proizvodima 14 velikih proizvođača odeće.

NPE se obično koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima. Njihova upotreba je ograničena u celoj Evropi, ali budući da je većina velikih marki proizvedenih u inostranstvu gde takvi propisi ne postoje, takvu odeću i dalje imate priliku da kupite i nosite.

Neki stručnjaci veruju da, čak i u niskim nivoima, ti toksini predstavljaju pretnju za okolinu i ljudsko zdravlje, a neki ih povezuju i s određenim vrstama karcinoma.

"Te hemikalije su opasne kad dođu u dodir s vodom", kaže Dominik Tompson iz "Greenpeace". "Reč je o bio-kumulativnim materijama, što znači da se nakupljaju u telu i ne znamo u potpunosti kakve posledice mogu izazvati".

Dr Brajan Klement, jedan od autora knjige "Smrtonosna odeća" tvrdi da je tokom poslednjih 60 godina došlo do značajnog povećanja zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s nošenjem sintetike. Kaže da sintetička odeća sadrži toksine koji su klasifikovani kao kancerogeni prema standardima američke Agencije za zaštitu sredine. I trikloroetilen, koji često koristi tekstilna industrija, klasifikovan je kao kancerogen.

"Ti toksini su povezani s dermatitisom, alergijskim reakcijama, a neka istraživanja pokazuju da mogu doprineti i neplodnosti", kaže dr Klement.

Elizabet Salter Grin, direktorka udruženja CHEM Trust, upozorava na ftalate koji se koriste kako bi plastika bila fleksibilnija i elastična.

"Ftalati, koji su povezani s hormonskim poremećajima, kao što su smanjenje spermatozoida, nalaze se u brojnim odevnim predmetima koji na sebi imaju plastične logotipe. Ako osetite plastičan miris novih cipela, morate znati da su puni ftalata", kaže Salter Grin.

"I tkanine tretirane brominiranim retardantima plamena (BFR) koji se često koriste u noćnoj odeći za decu takođe zabrinjavaju." Neke poznate marke odeće, svesne problema, najavile su da planiraju uklanjanje opasnih hemikalija iz svojih proizvoda najkasnije do 2020. godine.

Izvor: Vesti online

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.