petak, 29. lipnja 2012.

Kako se zaštititi od ambrozije?


Polen ove korovske biljke spada među najjače alergene i izaziva brojne tegobe, od kijavice, preko konjuktivitisa i bronhitisa, do astme.


Koncentracija polena ambrozije, korovske biljke koja cveta od jula do kraja oktobra, biće najveća u narednih mesec i po dana, zbog čega lekari svim osobama koje pate od alergija preporučuje poseban oprez. 

Simptomi:
– Oticanje sluzokože
– Svrab i suzenje očiju
– Kijavica
– Grebanje u grlu
– Uporan kašalj
– Konjuktivitis
– Bol u plućima

OD KIJAVICE DO ASTME
Lekari ukazuju da iz godine u godinu raste broj osoba alergičnih na ambroziju, posebno u avgustu i septembru kada je najveća koncentracija polena u vazduhu. Polen ambrozije je jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu jer ima specifičan hemijski sastav, objašnjavaju alergolozi. On ima 52 alergena sastojka i izaziva burne reakcije poput oticanja sluzokože, bolove u plućima, svrab očiju, kijavicu, grebanje u grlu, konjuktivitis, bronhitis, čak i astmu, pa je osobama koje su alergične na ovaj korov neophodna lekarska terapija.
Ukoliko pacijent otežano diše, žali se na stezanje i bol u grudima, treba posumnjati na sezonsku bronhijalnu astmu uzrokovanu alergijom na ambroziju.

POLEN LETI 100 KILOMETARA
Osobe alergične na ambroziju trebalo bi što manje vremena da provode u prirodi jer ove biljke ima svuda.
– Ambrozija je na teritoriju naše zemlje došla sa semenskom lucerkom brodovima iz Mađarske – kazala je Mitrovićeva i dodala da se ta biljka veoma brzo raširila, naročito u Vojvodini.
Primera radi, uže područje Beograda ima 15 miliona stabljika ambrozije, odnosno pet do deset biljaka po stanovniku. Kako se procenjuje, oko 70.000 Beograđana alergično je na polen ove biljke.
Inače, suzbijanje ambrozije na teritoriji čitave Srbije, i to pre perioda cvetanja, dalo bi najbolje rezultate u borbi protiv ambrozije jer se polen ove biljke vetrom prenosi na razdaljinu od 100 kilometara.SAVETI ZA ZAŠTITU OD POLENA AMBROZIJE
1. Šetajte posle kiše, koncentracija polena je najmanja
2. Tuširajte se i perite kosu svako veče, spraćete polen
3. Redovno brišite prašinu i podove
4. Nosite naočare za sunce, polen ulazi i kroz sluzokožu očiju
5. Ujutro ne izlazite iz kuće, koncentracija polena je najveća
6. Izbegavajte šetnju po vetru, polen se lakše prenosi
7. Ne sušite veš u dvorištu i na terasi, jer će sakupiti polen
8. Tokom dana ne otvarajte prozore od stana ili automobila

Blic žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.