Kod mnogih je ustanovljeno da su
oboleli od dijabetesa, a tek kasnije se uvidelo da je dijabetes posledica
neotkrivene celijakije. O ovoj temi za „Život plus“ govori nutricionista
Jasmina Stojanović-Ristivojević.
Kada je Novak Đoković započeo
istorijski niz pobeda, svi svetski mediji počeli su da pišu o tajni njegove
superiornosti i neverovatnoj energiji koju iskazuje na terenu. Tako se došlo do
saznanja da je promenio način ishrane, odrekao se pice, testenina i hleba,
odnosno pšenice, ječma i raži, a sve to po savetu nutricioniste Igora
Četojevića.
Doduše, u međuvremenu se pohvalio
kako je otkrio odličnu picu bez glutena. Videvši kako i posle iscrpljujućih
mečeva Nole deluje sveže, mnogi „obični smrtnici“ su, naročito u Britaniji,
počeli da primenjuju bezglutensku ishranu.
Interesantno je to da su nedavno
naučnici iz Bostona otkrili da je većina dece koja boluje od celijakije,
odnosno koja su netolerantna na gluten, rođena tokom prolećnih i letnjih
meseci. Podsećanja radi, Novak je rođen u maju. A šta podrazumeva bezglutenska
ishrana i kako to da Novak poslednjih meseci puca od snage, za „Život plus“
govori nutricionista Jasmina Stojanović-Ristivojević.
- Svako ko promeni režim ishrane,
kada, recimo, pređe na vegetarijansku ili na makrobiotsku, dobije mnogo više
snage, jer organizam menja metabolizam i proces varenja hrane. Prva promena se
vidi već posle sedam dana – ten je čistiji, ujutru se lakše ustaje, imate više
energije i snage... Promena traje nekoliko godina, a ako se pogodi da neko jede
ono što mu stvarno prija i da pri tom unosi sve hranljive materije, onda mu to
traje doživotno. Nekim ljudima smeta brašno prilikom varenja, ali ima onih koji
imaju celijakiju, o kojoj govorimo kada nekome smeta protein iz žitarica, jer
nema enzim za varenje tih proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lek
mu je ishrana bez tih proteina, odnosno bezglutenska ishrana.
Da li je to bolest ili stanje?
- Bolest. Sve više se pokazuje da
nedijagnostikovana celijakija dovodi do neplodnosti, dijabetesa... Jedna
devojčica je zbog toga oslepela, ali kada su joj isključili gluten iz ishrane,
vid joj se vratio do 80 odsto. Međutim, problem je to što se kod nas ne zna
koliko tačno ima obolelih.
Od čega zavisi da li će neko
oboleti?
- Nekome je još kao bebi okidač
uvođenje mešovite ishrane, a nekome u kasnijem dobu to može da bude neka
stresna situacija. Dakle, u sebi imaš predispoziciju, samo je pitanje u kom
trenutku i koji okidač će proraditi. Zato se sada deci do godinu dana u ishranu
ne uvode namirnice koje sadrže gluten.
Počinje sezona odmora. Verovatno
je teško sprovoditi bezglutensku dijetu, jer gde god da krenete, morate od kuće
da nosite određene namirnice?
- Jeste teško, ali mora tako, jer
i konzervansi imaju u sebi skriven gluten. Kod nas ni u jednom restoranu ne
možete pojesti namirnice koje su sto odsto bez glutena, jer dovoljno je da se
hrana sprema u istom posuđu u kom se priprema i hrana u kojoj ima glutena, pa
da to onima koji su osetljivi na gluten napravi problem. Zato se treba hraniti
isključivo kod kuće, hranu spremati u svojim sudovima, čak imati svoj magacin
za skladištenje hrane. Recimo, čak i kada su pšenica i heljda zatvorene u
različite kutije, i heljda mlevena na posebnom mlinu, ako su uskladištene u
istoj prostoriji, u heljdi će biti tragova glutena. Iz tog razloga namirnice ne
smete da kupujete u prodavnicama zdrave hrane u rinfuzu. Bezbedne su jedino ako
su upakovane. Najveći problem predstavlja skriveni gluten jer ne znamo gde ćemo
na njega naići.
Šta je, onda, najsigurnije?
- Voće, povrće i sveže meso. I
kod nas ima proizvoda bez glutena, ali su veoma skupi, pa da biste bili
bezbedni morate hranu da spremate kod kuće. Smeju da se piju prirodno ceđeni
sokovi, voda, prirodni čajevi... Kod nas je najveći problem u deklaraciji, jer
nije dovoljno jasna. Recimo, napiše se samo „skrob“, ali se ne kaže da li je on
iz pšenice, krompira, ječma...
Kako da ljudi otkriju da im smeta
gluten?
- U svetu postoji test koji
možete da kupite u apoteci i sami proverite i uvidite u kom pravcu dalje da
sprovodite ispitivanje. Kod nas toga nema, već morate da sačekate da se
celijakija ukaže u najgorem obliku. Teže ga je otkriti kod odraslih. Kod mnogih
je ustanovljeno da su oboleli od dijabetesa, a tek kasnije se uvidelo da je
dijabetes zapravo posledica neotkrivene celijakije. Neka svetska istraživanja
pokazala su i zašto raste procenat neplodnosti - i kod muškaraca i kod žena je
dijagnostikovana celijakija. Kod nas možete da odete na test intolerancije,
elektromagnetne. Kod nekih ljudi on pogodi 100 odsto, a kod nekih ni 5 odsto
namirnica koje mu odgovaraju. Jednom mom prijatelju taj test je pokazao da mu
smetaju citrusi, koji ga energetski obaraju i da zbog njih gubi koncentrciju.
Otkada ih je isključio iz ishrane, dobio je snagu. Znam, takođe, za slučaj žene
kojoj su otkrili da joj smeta paradajz. Otkad je izbacila peradajz i sve
proizvode u kojima ga ima, dobila je neuporedivo više snage.
Nekim ljudima nije potreban test,
jer instinktivno osete šta im ne prija...
- To je tačno, ali njih je malo i
za to su krivi rodite lji koji insistiraju na nekoj namirnici. Neka
istraživanja pokazuju da dečji organizam do treće godine stvara enzime za
varenje i do tada dete treba da proba sve namirnice, osim onih koje imaju
aditive i konzervanse, jer oštećuju enzime. Smatra se da je posle treće godine
metabolički proces uspostavio ravnotežu i tada treba detetu davati raznoliku hranu,
ali i slušati ga šta želi da jede a šta ne. Ali, roditelji svojim navikama i
željom hrane decu. Do 3. godine im daju sve što i sami jedu, iako ne bi smela
da konzumiraju začinjenu hranu jer treba da steknu osećaj za ukuse.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.