petak, 29. lipnja 2012.

Alergije na korov


Lekari upozoravaju da je polenska alergija na ambroziju već pred vratima i da bi preventivnu terapiju već trebalo započeti.Pacijenti koji pate od alergijskog rinitisa obično znaju kada se oslobađa polen koji njima smeta, jer počinju da imaju tipične simptome - začepljen nos koji curi, kijanje, peckanje očiju, natečeni kapci, kašalj i otežano disanje. Lekari upozoravaju da je polenska alergija na ambroziju već pred vratima i da bi preventivnu terapiju već trebalo započeti.
Prema rečima dr Nebojše Stojanovića, preventivna terapija se po pravilu započinje četiri do šest nedelja pre pojave polena koji izaziva alergijsku reakciju.
- Zbog produkcije velike količine alergenog polenskog praha ambrozija značajno ugrožava ljudsko zdravlje - kaže dr Stojanović. - Potrebno je samo 20 do 30 zrna polena u kubnom metru vazduha da bi senzibilisana osoba reagovala nekom alergijskom manifestacijom. Alergijski rinitis, konjunktivitis i astma su bolesti za čije je pogoršanje ambrozija direktno odgovorna.
Kako naš sagovornik kaže, osim što u odbrani protiv alergije na ovaj korov može da pomogne uklanjanje ambrozije, redovno okopavanje posađenih biljaka i korišćenje herbicida, poželjno je izbegavati izlaske između pet i deset sati ujutru kada je vrhunac polinacije.
- Šetnja i bavljenje sportom preporučuju se neposredno posle kiše kada je manje polena u vazduhu - kaže dr Stojanović. - Osobama alergičnim na polen ambrozije preporučuje se da ne suše veš na otvorenom i obavezno operu kosu posle boravka u prirodi. Klima-uređaj može smanjiti količinu polena za 90 odsto. Prirodni preparat „polinol“ je lek na biljnoj bazi koji se može naći u našim apotekama i može se bez bojazni od neželjenih efekata koristiti u preventivi manifestacija polenske alergije, kao i pri ublažavanju alergijskih reakcija poput svraba, kijanja i sekrecije iz nosa.

Večernje novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.