četvrtak, 10. svibnja 2012.

Kako vrijeme utiče na zdravlje?

Tridesetih su tek rijetki znali za to, četrdesetak godina kasnije 15 posto svjetskog stanovništva prepoznalo je vremenske (ne)prilike kao uzrok svojih zdravstvenih problema, a današnja istraživanja tvrde da 30 posto ljudske populacije čine meteoropati. 'Promijenit će se vrijeme', rečenica je koju ćemo često čuti nakon što netko osjeti bol u kostima. Popratimo je smiješkom i nevjericom, no sve je više dokaza da kolebanje vremena utječe na ljudsko zdravlje.


Meteoropate često muči glavobolja


Iako meteoropatija ne ulazi u službeni dio medicine, još je Hipokrat naglašavao da mijene vremena utječu na ljudsko zdravlje. Upozoravao je prije gotovo dvadeset i pet stoljeća da se nepredvidljive ćudi vremena posebno trebaju čuvati kronični bolesnici.

Zanimljiva je i činjenica da je u Dubrovačkoj Republici postojao propis prema kojem se zakoni nisu donosili za vrijeme južine, karakteristične 'vremenske nepogode' koja i danas utječe na raspoloženje i koncentraciju mnogih ljudi.

ŠTO JE METEOROPATIJA?


Kišno i tmurno vrijeme izaziva depresiju
Dr. Angelico Brugnoli s Instituta klimatološke medicine na milanskom sveučilištu meteoropatiju definira kao grupu simptoma i reakcija koje se manifestiraju kada dođe do promjena jednog ili više meteoroloških faktora. Pod meteorološkim faktorima podrazumijevamo temperaturu i vlažnost zraka, vjetar, atmosferski pritisak, kišu i grmljavinu te efekt ionizacije.

Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve dobne skupine, od male djece do starijih osoba. Obično 24 do 48 sati prije same promjene vremena, nadasve u osjetljivih ljudi, javljaju se simptomi kojima opisujemo meteoropatiju. Najčešće je to depresivno stanje, glavobolja, vrtoglavica, fizička slabost, hipertenzija, povećana osjetljivost na bol u zglobovima i mišićima te pogoršano stanje bolesnih organa. Također, tu su hirovite promjene raspoloženja, iritira vas sve, razdražljivi ste, srce pojačano lupa.

Ovakvo stanje traje dan ili dva. S poboljšanjem vremenskih prilika smanjuju se simptomi, no vraćaju se s novom promjenom vremena. Uslijedi li brzo izmjenjivanje meteoroloških prilika, intenzitet simptoma se smanjuje, kao svojevrsna adaptacija organizma. Bez obzira o kojem se godišnjem dobu radilo, je li riječ o toploj fronti u zimsko vrijeme ili hladnoj usred ljeta, simptomi su isti.

MJERE PREVENCIJE

Prije svega, korisno je pratiti biometeorološku prognozu. Temeljenu na meteorološkim uvjetima, koncentraciji peluda i polutanata, za širu je javnost priređuje koordinirani tim liječnika i drugih stručnjaka, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi na koje utječu spomenuti čimbenici. Medicinska interpretacija vremenske prognoze pomoći će svima, posebice pri olakšavanju tegoba kod kroničnih bolesnika.
Liječnici se slažu da nije dobro pretjerivati s lijekovima i da ih ne valja uzimati ih bez stručnog nadzora.


Boravak na otvorenom olakšat će tegobe

Dr. Angelico Brugnoli, prvenstveno misleći na ljude koji pate od alergija, savjetuje pravodobno, dakle dan ranije, uzimanje antialergijskih lijekova i sedativa na biljnoj bazi.

Još jedan od načina prevencije je boravak u dobro osvijetljenim prostorijama, ako je nužno ostati kod kuće. Uvijek je bolji savjet boraviti čim više na otvorenom, mnogo se kretati i unositi u organizam dovoljno vitamina i odijevati se u skladu s vanjskim prilikama.
Jedna od preporuka je i izbjegavanje alkoholnih pića, koja povećavaju toplinu tijela i gubitak tekućine.

Dobro će doći i korištenje ionizatora zraka koji stvara negativno nabijene ione. Naime, negativni ioni dobro djeluju na astmu, bronhitis i alergije, na povišeni krvni tlak i psihu uopće.

POVEĆAN BROJ SAMOUBOJSTAVA

Oblačno vrijeme, kiša, dosadan vjetar i osjećaj da je 'nešto čudno u zraku' razlogom su učestalijih samoubojstava pri naglim promjenama vremenskih prilika. Prema podacima zdravstvenih časopisa, broj samoubojstava povećava se kad temperatura zraka varira, također za vrijeme promjenjivog tlaka zraka te dugotrajne magle. To je nepogodno razdoblje, izrazimo li se meteorološkim rječnikom, dan prije prolaza hladne fronte i dva dana nakon prolaza tople fronte.


Oprezno s lijekovima

Vremenski ekstremi, vrlo hladne zime i topla i sparna ljeta sve više postaju naša svakodnevica. Posebno su kritični nagli prijelazi među godišnjim dobima, kada su učestalije pojave bolesti i smrtnosti. Sposobnost organizma da neovisno o vanjskim čimbenicima održava stalnu tjelesnu temperaturu umanjena je kod naglih vremenskih promjena, posebice kod kroničnih bolesnika i starijih ljudi.

Iako nas karakteristično jesensko vrijeme ove godine mimoilazi, možemo očekivati tmurnije i maglovitije dane koji bude reumatske bolove, glavobolje postaju izraženije, nadražuju se dišni putovi, a slabi i imunitet. Sačuvati svoj organizam zdravim u vrijeme nepogodne biometeorološke prognoze znači ne izlagati se nepotrebnim fizičkim naporima i odgoditi aktivnosti za povoljnije prilike.
T-Portal

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.