četvrtak, 19. travnja 2012.

Vrtoglavica

Ako vam se s vremena na vreme odjednom zavrti u glavi, slepoočnice počnu da pulsiraju, glava da boli, a telo prestane da sluša, obavezno posetite lekara.

Dok ne saznate tačnu dijagnozu, nemojte odmah pomišljati na najgori mogući scenario i mogućnost da imate tumor na mozgu, bolest očiju ili upalu uha.


Najčešće se radi o benignijim uzročnicima, a pre svega, odmah isključite poremećaj u ušima, jer takva oboljenja podrazumevaju i slušne smetnje.

Psihosomatski uzroci
Žene koje imaju vrtoglavice bez nekog vidljivog razloga uglavnom imaju reakciju na neki događaj koji ih plaši. To može biti preseljenje, novi posao, bolest drage osobe, rođenje deteta... Kao što se ukoče vratni mišići, tako se i naše "ja“ parališe i nastupa snažna emotivna blokada.

Da pojasnimo, radi se o situacijama kada je fizičko stanje dobro, ali psiha nije u stanju da se suoči sa novonastalom situacijom. Ova vrsta vrtoglavice je apel za pomoć oboleloj osobi.

Dijeta - uzročnik vrtoglavice
Ako spadate u osobe koje su večito na dijetama, ne treba da vas začudi ako odjednom počnete da se teturate zbog vrtoglavice izazvanom anemijom.

Da vam se to ne bi dogodilo, svaka dijeta mora da sadrži dobru razmeru namirnica bogatih gvožđem, kojih u velikim količinama ima u džigerici, crvenom i belom mesu, žumancima i dagnjama. Gvožđe koje se nalazi u spanaću, grašku i sočivu organizam daleko lošije apsorbuje, piše "Alo".

Ukočen vrat
Savršen timski rad prednjih i zadnjih vratnih mišića pomaže da se glava rastereti, što joj daje lakoću i fleksibilnost. Ali, ako su prednji mišići preslabi, zadnji mišići se skupljaju i pri tom "prignječe“ sedam pršljenova, koji na taj način gube funkciju.

Stručnim terminima kaže se da će zahvaćeni pršljenovi progresivno redukovati opseg kretanja, ograničavajući pokret samo na savijanje i rotaciju. Što se više pršljenova blokira, jača je artroza vratnih pršljenova.

Anemija i nesvestice
Znatan gubitak krvi zbog obilnih menstruacija otvara vrata hroničnoj anemiji. U tom slučaju, vrtoglavice su praćene umorom, slabošću i nesvesticom.

Pre nego što pribegnete raznim dodacima gvožđa, potrebno je pronaći uzrok problema. Često su to hormonalna neravnoteža, fibromi ili polipi na materici.

Terapija
Mikropokreti glave uzrokuju vrtoglavicu, zbog čega je potrebno da se potpuno umirite i sačekate da nesvestica prođe. Nakon toga potrebno je da opustite mišiće kičmenog stuba. To ćete postići utopljavanjem obolelog mesta (dovoljan je šal oko vrata) i mazanjem mašću za opuštanje mišića.

Fizioterapija je najbolji analgetik, bez popratnih efekata koje imaju lekovi. Fizioterapeut prema uputstvima ortopeda radi masažu i izvodi prijatne pokrete sa ciljem da opusti napete mišiće.

Osteopata ili kiropraktičar?
Za uklanjanje vrtoglavica najvažniji su tretmani kod kiropraktičara ili osteopate. Radi se o dva slična zanimanja, koja uglavnom izazivaju nedoumice. Kiropraktičar je specijalista za kičmene pršljenove, koje vraća na mesto terapijom, dok je osteopata specijalizovan za meka tkiva, kao što su mišići, tetive i ligamenti.

Znači, ako imate probleme sa ukočenošću, obratite se kiropraktičaru, a ako su vam zgrčeni mišići, obratite se osteopati.

Mučna ošamućenost
Šta imaju zajedničko ošamućenost i mišićno-koštani poremećaj? Dovoljno je da se setite da kroz vratni pršljen prolaze male arterije, koje stižu do zadnjeg dela mozga (mali mozak), a onda u veliki, gde se nalazi centar za ravnotežu. Kod žena koje pate od bolova u kičmenom stubu ove arterije se sužavaju i nastaje neprijatno "prskanje“ na delovima mozga za koji su vezane.

Smanjen dotok krvi šalje impuls centru za ravnotežu i tada počinje vrtoglavica koja može biti subjektivna (kada oboleli ima osećaj da lebdi) ili objektivna (kada osoba miruje i sve počne da joj se vrti). Ovo iskustvo se po pravilu manifestuje nakon snažnog pokreta glavom.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.