petak, 13. travnja 2012.

Vježbama disanja protiv alergija


Proleće i leto su godišnja doba kojima se deca najviše raduju jer donose toplije dane, veću aktivnost i duži boravak napolju.

Međutim, sve je veći broj mališana, ali i odraslih osoba, koje upravo u ovom periodu dobijaju simptome i znake bolesti gornjeg, donjeg ili oba dela disajnih puteva.

Simptomi
- Dete može danima da se oseća „slomljeno“, umorno i bolesno i da ima simptome kao što su kijanje, svrab ili osećaj peckanja u nosu, glavobolju, suzne oči, kašalj, otežano disanje, „sviranje“, škripanje i bol u grudima, nedostatak vazduha i brzo zamaranje. Ako uz sve ovo dete nema temperaturu, slabo reaguje na klasičnu terapiju antibioticima, problemi traju stalno, ponavljaju se često tokom godine ili uvek u istom periodu godine, trebalo bi obaviti preglede i alergijska ispitivanja u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama - kaže dr Snežana Radić, pedijatar-pulmolog.

Prevencija
Iako ne možemo da sprečimo pojavu alergijskih oboljenja, možemo da utičemo na umanjenje simptoma ili njihov izostanak u rizičnoj sezoni. Prema rečima naše sagovornice, prvo treba pokušati s uklanjanjem alergena unutrašnje sredine na koji je osoba osetljiva ili da pokušamo da izbegnemo izlaganje spoljašnjim alergenima kada su oni u najvećim koncentracijama. To su najčešće poleni trava i drveća u proleće, kao i poleni korova od juna do oktobra. Oni su široko rasprostranjeni i s njima smo stalno u kontaktu.
- Kada je reč o polenu, potrebno je da dete što je moguće više boravi u zatvorenom prostoru. Roditelji bi trebalo da tokom noći provetre stan, a već rano ujutru da zatvore prozore, jer tada količina polena počinje da raste, a najveća je polovinom dana. Idealno bi bilo da se dete igra predveče. Pošto je praktično nemoguće da dete ne izlazi napolje, po povratku kući treba skloniti odeću, a dete istuširati i oprati mu kosu pre spavanja - savetuje dr Snežana Radić.

Bez panike
Ako se reaguje na vreme i terapijom blokiraju alergeni, čak i ne mora da dođe do alergijske reakcije. U slučaju da se nije na vreme počelo s terapijom, potrebno je mnogo više truda i vremena kako bi se smirile tegobe.
Roditelji moraju detetu da daju lek, da ga smire i svojim ponašanjem pokažu da je sve u redu.
- Panična reakcija roditelja je očekivana ukoliko se problem s disanjem kod dece javi prvi put. Ali ako dete već ima probleme i utvrđenu terapiju sa pulmologom i pedijatrom, potrebno je da roditelji čim se jave problemi kod kuće detetu daju terapiju kako bi opustili disajne puteve. U okviru naše ustanove sa roditeljima se prolazi edukacija u kojoj ih učimo kako pravilno da izvode vežbe kojima se detetu olakšava disanje u takvim situacijama - kaže doktorka Radić.
Takođe, deca se obučavaju da savladaju tehnike disanja i relaksacije. I pre nego što se jave promene potrebno je da imaju sve pripremljene lekove kako bi se što brže raširili disajni putevi - inhalator i komoru sa sprejom.

Fizička aktivnost
Veoma je bitno da dete koje ima probleme sa disanjem bude fizički aktivno. Doktori su ti koji treba da, u skladu sa uzrocima pojave problema pri disanju, s roditeljima i detetom učestvuju u odabiru odgovarajućeg sporta za dete. Ukoliko su deca alergična na unutrašnje alergene (grinje), savetujemo da se bave sportom u prirodi, i suprotno. Ako dete ima teškoće i s unutrašnjim i sa spoljašnjim alergenima, preporučuje se plivanje.
- Ako se alergija ne kontroliše ili nismo svesni da dete zbog nje ima zdravstvenih problema, dete neće moći da bude previše aktivno i po tome ćemo znati da nešto nije u redu. Tada je najvažnije reagovati, odrediti terapiju u skladu s problemom koji prouzrokuje teškoće i kasnije bavljenje sportom je time omogućeno - ističe naša sagovornica.
Kod neke dece dolazi do reakcije na fizički napor, a to se uglavnom događa ukoliko su osetljiva na polene koje više udišu prilikom napora. Isto tako, postoje i ona deca koja pri fizičkom naporu nemaju problema, a imaju astmu, tako da ne možemo reći da ima pravilnosti u pojavljivanju problema.

Serbianforum.org
Blic
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.