petak, 13. travnja 2012.

Uzroci migrene


Migrena se javlja periodično i obično zahvata polovinu glave. Često je praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada, unutar 24 sata, često se javlja aura, takozvani znak ili predsignal prije pravog napada glavobolje.


Uzrok napada

Aura može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena, a njeni najčešći oblici su bljeskajuća tačkica u vidnom polju, jednostrani ispadi vidnog polja, jednostrani poremećaji osjeta ili motorike u ekstremitetima ili poremećaji govora, intenzivni osjećaj gladi, posebno za slatkim, nemir.

Učestalost migrenskih napada vrlo je različita, nekoliko puta mjesečno ili nekoliko puta tokom života. Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća.

Napadi migrene kod žena često su povezani sa mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko. Oni mogu biti uzrokovani i psihičkim stresom, fizičkim naporom, meteorološkim uvjetima i naglim promjenama vremena.

Kod osoba koje su osjetljivije konzumiranje određene vrste hrane može provocirati napad: sir (zbog tiranina), čokolada (zbog feniletilamina), konzervirana hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa), alkohol itd.

Liječenje akutnog napada migrene provodi se analgeticima i specifičnim lijekovima. Lijekovi za prevenciju napada migrene primjenjuju se ukoliko su napadi vrlo česti, obično 5-6 puta mjesečno i češće.

Nužne promjene

U terapiji migrene, osim lijekova, pomoći će i promjena načina života, više kretanja i fizioterapija. Od programa fizikalne terapije za liječenje migrenoznih tegoba preporučuje se akupunktura uz elektroterapiju i manuelnu masažu posebno vratnog segmenta. Također se preporučuju vježbe za očuvanje funkcionalnosti, tj. pravilnog protoka krvi.

Akupunkturne terapije kojima se efikasno odstranjuju migrene izvode se u intervalima od jedne terapije svakih 15 dana do dvije terapije sedmično, zavisno od simptoma pacijenta. Potrebni broj terapija prepiše ljekar. Postupak je jednostavan, kratak, aseptičan i bez popratnih pojava.

S tabletama protiv bolova treba umjereno

Ako se uzimaju duže vremena, tablete protiv bolova poput ibuprofena i paracetamola mogu izazvati glavobolje. Povećanom riziku izlažu se svi koji ih uzimaju 15 dana u mjesecu. Nakon što ih prestanu konzumirati, glavobolje se mogu i pojačati.

Nedostatak cirkulacije i krvni pritisak mogu biti uzrok

Smetnje moždane cirkulacije također uzrokuju glavobolju, a često su povezane i s degenerativnim promjenama na vratnoj kičmi. Ciljana fizioterapija je tada najbolji model liječenja. Promjene u krvnom pritisku također su uzrok bolovima u glavi i tada je nužno savjetovanje s ljekarom.

Alkohol i cigarete uzrokuju glavobolje

Pijenje alkohola, naročito prekomjerno, izaziva dehidraciju i djeluje na nivo serotonina u mozgu, što izaziva jake glavobolje i mahmurluk. Često glavobolja može biti izazvana i pušenjem jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje spazam (stiskanje) krvnih žila koje kisikom opskrbljuju mozak.
Izvor: www.serbianforum.org

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.