nedjelja, 8. travnja 2012.

Uzroci i pomoć kod hrkanja


Hrčete? Otkrijte uzrok i potražite spas

Ljudi se često šale na račun hrkanja, ali ono može da bude ozbiljan problem. Osim što zbog njega mnogi parovi ne spavaju u istoj sobi, hrkanje postepeno slabi organizam i dovodi do bolesti. Zato, koliko god da vam ovaj problem izgleda bezazlen, nemojte ga ignorisati. Pogledajte koji su mogući uzroci hrkanja i primenite predložena rešenja. U svakom slučaju posavetujte se s lekarom.

PIĆE
Alkohol je sedativ i opušta i mišiće nepca, što ima za posledicu njegovo prilično bučno vibriranje. Za večerom se ograničite na dve čaše vina i izbegavajte žestoka pića najmanje tri sata pre spavanja.

DUVAN
Cigarete iritiraju sluzokožu i izazivaju respiratorne probleme. Ako ne možete da bacite cigarete, poslednju zapalite najmanje dva sata pre spavanj.

PREHLADA
Kašljete i zapušen vam je nos? Ako hrčete, kriv je virus. Poslednji put ubrizgajte kapi u nos pred san.

JASTUK
Dešava vam se da noću odbacite jastuk? Onda hrčete zato što vam je glava prenisko. Uzdignite taj deo dušeka.

TABLETE
I tablete za spavanje i smirenje mogu da budu uzrok hrkanja. Iskreno odgovorite: da li se ujutru zaista osećate odmorno posle pilula? Ako je odgovor ne, verovatno ste imali noćne apnee. Vreme je za ORL pregled.

KILOGRAMI
Ne možete da zakopčate košulju? To je siguran znak da imate višak kilograma, čime može da se objasni hrkanje. Za početak smanjite porcije za 10-15 odsto, a večeru prepolovit.

KRATAK JEZIK
To može da ustanovi samo lekar (nema svrhe da se plazite pred ogledalom). Ako je razmak između korena jezika i ždrela premali, može biti uzrok hrkanja i apnea. Hirurška intervencija obavlja se u totalnoj anesteziji, a oporavak traje nekoliko dan.

ZEVANJE
Spavate sa otvorenim ustima? To je pouzdan znak da imate opstrukciju nosa. Zakažite ORL pregled da biste utvrdili pravu prirodu problema

SPORT
Uveče se bavite sportom? Pošto odlazite umorni na spavanje, normalno je što hrčete. Dakle, promenite termin u teretani ili se opredelite za lake vežbe. S druge strane, nema nikakvih ograničenja kad je reč o seksu, pošto je on idealno sredstvo za opuštanje.

izvor: www.domaci.de 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.