nedjelja, 8. travnja 2012.

Tenzijske glavobolje – kada potražiti pomoć?


Ako često imate glavobolje to može prerasti u problem kada morate kontaktirati liječnika

Tenzijska glavobolja je najčešći tip glavobolje, smatra se da čini čak 90 posto svih glavobolja i gotovo svatko je ima barem jednom u životu. Simptomi su pritiskanje, osjećaj stezanja ili bol na sljepoočnicama, licu, čelu, stražnjem dijelu glave ili vratu (bol se javlja na obje strane glave, a ne samo jednoj). Bol je najčešće blaga ili umjerena, a ponekad je i teška; uglavnom je intenzivnija u jutarnjim i večernjim satima.

Ove glavobolje u pravilu ne uzrokuju mučninu, povraćanje ili osjetljivost na svjetlost i glasne zvukove.
Najčešće se javlja u ranoj odrasloj dobi, a može trajati satima ili danima. Ponekad ljudi imaju kroničnu tenzijsku glavobolju, što znači da ona traje 15 ili više dana.

Uzrok tenzijskih glavobolja može biti različit, kratkotrajne glavobolje se javljaju kod nepravilnog držanja, naprezanja očiju, gladi, problema sa zubima, nedostatka sna i umora, te psiholoških stanja kao što su depresija, tjeskoba i stres. Liječnici smatraju i da ih može uzrokovati i promjena (nestabilnost) kemikalija u mozgu. Kod kroničnih se radi o nekim drugim uzrocima koji nisu sasvim poznati.

Za ublažavanje boli kod tenzijske glavobolje pomoći će anelgetici, aspirin, ibuprofen ili neki drugi lijek protiv bolova. Kod kronične je potreban drugačiji tretman budući da prekomjerna konzumacija lijekova izaziva drugu vrstu glavobolje. Ako se glavobolja javlja zbog psihološkog stanja može se riješiti uzimanjem antidepresiva, o čemu će odluku donijeti liječnik.

Kada zvati liječnika

Ako često imate glavobolje to može prerasti u problem kada morate kontaktirati liječnika. U početku pratite svoje simptome i koliko traju. Ako vam se bolovi pogoršaju ili se glavobolje počnu učestalo javljati (najmanje 15 glavobolja u mjesecu) možda morate liječniku po tretman za kronične tenzijske glavobolje.

Pratite promjene u svom zdrastvenom stanju i liječniku se javite ako:

* dobijete povišenu temperaturu i ukoči vam se vrat
* glavobolja ne prođe unutar 24 sata
* glavobolja vas probudi usred noći
* počinjete imati nove simptome kao što su mučnine i povraćanje
* ste stariji od 50 i imate češće glavobolje.
* se javljaju nakon vježbanja, seksualnih aktivnosti, kašljanja ili kihanja
* ako ne možete normalno funkcionirati kada se glavobolja javi (toliko boli da ne možete na posao ili u školu)

Nazovite ili otiđite na hitnu pomoć ako:

* imate iznenadnu veoma oštru glavobolju koja boli kao nijedna do sada
* ako imate simptome moždanog udara: utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela. Novi problemi s hodanjem, ravnotežom ili koordinacijom, novi problemi s vidom, otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.