utorak, 10. travnja 2012.

Stajanje - rješenje za dijabetes


Kucanje u stojećem položaju i pravljenje pokreta za vreme rada, moglo bi da pomogne zaposlenima u oslobađanju od viška kilograma, ali i smanjenju rizika od nastanka dijabetesa, pokazuje najnovije istraživanje. Ovaj zaključak objavila je katedra za javno zdravlje Oklandskog tehnološkog univerziteta (Novi Zeland), na čelu sa prof. dr Grantom Skofildom.

Oni su istraživali tzv. sedentarno ponašanje, i došli su do saznanja da oni koji se pokreću dok izvršavaju svoje radne obaveze “ne samo da gube do 2 kg godišnje, već stiču i bolje držanje, a ovakve ev. navike mogu da utiču i na otklanjanje drugih opasnosti po zdravlje”.

Dr Skofild je proveo preliminarnu studiju na četiri zaposlena lica koristeći klupu sa mogućnošću podešavanja visine te merio količinu energije koja bi se tokom rada trošila u stojećem, sedećem i ležećem položaju.

Studija je pokazala da su oni koji su stojeći kucali na računaru, trošili 84 kalorija po času, što je predstavljalo 13% više nego kod onih koji su kuckali sedeći, a 16% više od onih koji su radili iz ležećeg položaja, javlja novozelandski Stuff.co.nz.

Dodatno sagorevanje kalorija, kombinovano sa intenziviranjem pokreta kod onih koji su radili stojeći, značilo je i tendenciju smanjenja telesne težine tokom godine, pre nego dobijanje na “kilaži”, a dr Skofild je napomenuo i sledeće: “Stojeći položaj tokom dužeg perioda bi čak mogao da utiče i na to da se zaustavi stvaranje enzima koji su okidači dijabetesa tip 2”!
domaci.de 
(B92)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.