četvrtak, 19. travnja 2012.

Šta uzrokuje vrtoglavicu?

Koliko puta vam se dogodilo da stojite u mestu, a imate osećaj kao da se vrtite oko sopstvene ose, ili da se sve vrti oko vas. Gotovo da nema osobe koja se u jednom trenutku nije našla u ovakvom stanju vrtoglavice, potpuno bespomoćna da bilo šta promeni.A onda, sve jednostavno nestane kao što se i pojavilo, nastavljaju se započeti poslovi, zaboravlja se vrtoglavica. Ali, sve do trenutka dok ona ne postane toliko učestala da postane opterećenje onome kod koga se javlja. Zbog iznenadnih vrtoglavica osobe postaju nesigurne u sopstveni hod, bojeći se da ne padnu i sebe dovedu u još bezizlazniju situaciju.

Šta je vrtoglavica (vertigo) i zašto do nje dolazi, za "Novosti" objašnjava specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Goran Milojković.

"Vrtoglavica je u današnje vreme jedan od čestih simptoma. Zbog mnoštva reakcija koje izaziva, postaje zabrinjavajuća za onog kod koga se javlja. Osoba sa vrtoglavicom reaguje obično na dva načina - strahom za sopstveni život i zdravlje, a potom i reakcijom takozvanog simpatičkog bega. Ovo drugo stanje praćeno je bledilom, mukom, gađenjem, povraćanjem, promenom pulsa, povišenjem ili sniženjem krvnog pritiska, a nekada i gubitkom svesti", ističe Milojković.

Šta uzrokuje vrtoglavicu

Osnovni uzroci pojave vrtoglavice su perifernog i centralnog porekla. Periferni potiču iz srednjeg i unutrašnjeg uva, dok centralni dolaze iz mozga, izazivajući vrtoglavice vaskularne prirode. Ove vrtoglavice podrazumevaju smanjen dotok krvi u mozak, ili izmenjen sastav krvi, prisustvo infekcije, tumora, degenerativne promene...

Takođe, svi problemi sa vratnim delom kičme, bilo degenerativne ili biomehaničke prirode, mogu biti potencijalni uzrok vrtoglavice. Kroz vratne pršljenove kičme, prolaze dva krvna suda (arterije vertebralis) odgovorna za dotok oko četvrtine krvi u mozak, tako da svako smanjenje dotoka krvi može dovesti do pojave vrtoglavice.

Degenerativne promene ispoljene u vidu spondiloze, okoštavanja, skolioze i kifoze najčešće dovode do otežane vratne cirkulacije, a samim tim i lošijeg snabdevanja mozga krvlju. Krajnji ishod je pojava vrtoglavice.

Kako lečiti i olakšati ove zdravstvene probleme?

Rešenje za ovo stanje postoji u primeni kombinovane fizikalne terapije, u kojoj zavidno mesto zauzima i hiropraktika, odnosno nameštanje dislociranih (pomerenih) pršljenova, zbog kojih je onemogućena normalna cirkulacija i snabdevanje mozga krvlju.

Kombinovana terapija obuhvata istezanje kičme, odnosno intermitentnu trakciju, zatim nameštanje dislociranih, pomerenih pršljenova, odnosno metodu hiropraktike.

Neophodna precizna dijagnoza

Rendgenski snimak vratnog dela kičme u dva pravca sasvim je dovoljan da se potvrdi postojanje određenog problema. Pregledom je, takođe, poželjno da se isključe eventualni drugi uzroci, bilo da su oni periferni i da se odnose na uvo, ili su centralnog porekla i odnose se na stanje u mozgu - tumori, infekcije, promene u krvnim sudovima mozga...

U ovakvim situacijama fizikalna terapija nije uputna, već lečenje osnovnog uzroka pojave vrtoglavice. U svakom slučaju, dobra anamneza koja podrazumeva razgovor sa pacijentom, uz neurološki, ORL pregled i laboratoriju daju preciznu dijagnozu o tome šta treba preduzeti u lečenju.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.