utorak, 10. travnja 2012.

Savjeti za izbor kvalitetnog dušeka


San utiče na zdravlje koliko i ishrana, fizička aktivnost i genetika. Ako se ujutro probudite s bolovima u donjem delu leđa, a pri tom vam bol prođe za 15-30 minuta, znači da spavate na lošem dušeku. Loš dušek uzrokuje nepravilno držanje tela tokom sna, zbog čega se ujutro javljaju umor, ukočenost i bol u leđima. Da biste se budili orni, sveži i odmorni, morate pažljivo da odaberete dušek i jastuk.

Od kvaliteta dušeka i jastuka zavisi da li ćete se buditi odmorni, i zato pazite na čemu spavate


ISPROBAJTE UDOBNOST DUŠEKA
Kvalitetan dušek vas neće žuljati, niti ćete upadati u njega. Previše tvrd dušek nije dovoljno fleksibilan da bi se prilagodio telu, pa ćete najverovatnije ustajati s bolom u ramenima i kukovima, naročito ako ste mršavi. S druge strane, previše mekan dušek ne podupire ključne tačke tela, pa ono prosto propada. Prema tvrdnjama stručnjaka, najkvalitetniji su srednje do jače tvrdi madraci jer izazivaju najmanje bolova u leđima.
Pre nego što se definitivno odlučite za dušek, zamolite prodavca da vam dozvoli da na njemu odležite najmanje 15 minuta, i to u položaju u kojem najčešće spavate. Najbolje je da dušek bude za 20 centimetara duži od vaše visine. Standardna širina dušeka za jednu osobu je 90 ili 100 centimetara. Preporučljivo je da se dušek menja što češće, s tim što klasični dušek treba da se menja češće od ortopedskog.

4 SAVETA ZA IZBOR DUŠEKA
1. UDOBNOST – najbolji su „stepenasti“ dušeci sastavljeni iz više slojeva, složenih jedan na drugi jer pružaju veću udobnost.
2. POTPORA – dobar dušek pruža nežnu potporu telu u svim tačkama i drži kičmu u vojnički ispravljenom položaju. Obratite naročitu pažnju na najteže delove tela: ramena, bokove i krsta.
3. TRAJNOST – od kvaliteta materijala od kojih je sastavljen zavisi i koliko dugo će nam dušek pružati potporu i udobnost.
4. VELIČINA – čovek se u toku noću pomeri 40–60 puta, pa stoga proverite da li vam dušek pruža dovoljno prostora za slobodno okretanje.

JASTUK BIRAJTEBAŠ KAO I CIPELE
Osim udobnog dušeka, za zdravu kičmu i lep san neophodan je i dobar jastuk. On treba da omogući opuštanje mišića gornjeg dela leđa i vrata tokom spavanja. Na dobrom uzglavlju glava će utonuti ni previše, ni premalo, vrat će biti opušten, a vratni deo kičme zadržaće svoj prirodni položaj. Za punjenje jastuka doskora su korišćeni perje, sunđer ili vuna. Iako su se dobro prilagođavali obliku glave, nisu bili praktični za održavanje i zato su sve ređi. Ukoliko želite da ustanovite da li je pernati jastuk upotrebljiv, postavite ga na ravnu površinu i presavijte. Ako ostane savijen, to je prvi znak da treba da ga zamenite novim. S druge strane, sintetički jastuk testirajte tako što ćete ga presaviti i na njega staviti cipelu. Ako je pri ispravljanju jastuk „odbaci“, to znači da vam još ne treba nov.
Jastuci od lateksa udobni su i mekani na dodir, podupiru glavu tačno gde i koliko treba i vrlo su prilagodljivi. Ukoliko patite od alergija, pomoći će vam antialergijska zaštitna jastučnica, koja najčešće dolazi uz anatomski jastuk, koji svojim oblikom garantuje pravilan položaj vrata.
U poslednjih nekoliko godina pravi hit su i jastuci od heljdinih ljuspica, koje za miran san preporučuju fizioterapeuti širom sveta. Ovaj jastuk na Dalekom istoku koristi se više od šest vekova, a možete ga kupiti za oko 2.500 dinara.

I FARAONI SU GA IMALI
Da bi neko dobro spavao, kičmeni stub bi trebalo da zauzima horizontalni položaj, sa fiziološkim krivinama koje se vide kada stojite. Dok ležite na leđima sa jastukom ispod glave, ne bi trebalo da vidite svoje prste na nogama – ako ih vidite, jastuk je previsok. Dobro je da tokom ležanja mišići vrata i leđa budu opušteni jer svaka napetost govori da jastuk nije odgovarajući.
Ako niste znali, najstariji jastuci nađeni su u egipatskim kraljevskim grobnicama, bili su to podupirači u obliku polumeseca od zlata ili kamena, u zavisnosti od ranga. Iz drevne Kine potiče današnji jastuk od svilene tkanine punjen svilom ili vunom. Ti jastuci su preko srednje Azije stigli u Evropu, a već početkom naše ere Rimljani su ležali na velikim i bogato ukrašenim jastucima od perja. Vekovima potom pravi jastuk bio je privilegija bogatih – siromašni si i dalje spavali na slami ili lišću.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.