Reč anemija u prevodu sa
grčkog znači - bez krvi, odnosno malokrvnost. Ovo veoma rasprostranjeno, ali
pomalo zanemareno oboljenje, zahteva pravovremeno lečenje, kako bi se izbegle
ozbiljnije posledice po čovekovo zdravlje. Jedna od najefikasnijih i
najbezbednijih terapija u lečenju anemije jeste primena „lekova“ iz prirode.
Anemija je često
oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim
menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama,
uglavnom ne unose dovoljne količine gvožđa u organizam, što vodi ka pojavi
malokrvnosti. Osim navedenih izazivača anemije, postoje i neki drugi, znatno
ozbiljniji uzročnici, kao što su: različita unutrašnja krvarenja (čir, hernija
- kila), hemoroidi, tumori digestivnog trakta...), loša apsorpcija gvožđa
(celijakija, Kronova bolest), anemija zbog povećane ili ubrzane razgradnje
eritrocita - što je posledica poremećaja u crvenim krvnim zrncima ili van njih.
Kako prepoznati
Ovo oboljenje ne daje
uvek jasne simptome. Čovek može da ni ne posumnja u njegovo prisustvo, već
počinje postepeno, neprimetno da slabi i oseća se malaksalo. Često se simptomi
ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do pojave
slabosti, nesvestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, brzog umaranja,
pojave bledila na licu, lomljenja noktiju, opadanja kose, gubitka apetita,
glavobolje, krvarenja iz nosa i desni…
Veoma je važno da se
redovno radi kontrola krvne slike, kako bi se na vreme otkrilo oboljenje, ali i
kako bi doktor bio siguran čime je ono prouzrokovano.
Kako do gvožđa
Dnevne potrebe za
gvožđem variraju i zavise od uzrasta, pola i rezervi u organizmu. Smatra se da
deca i žene u reproduktivnom dobu treba da unose oko 15 miligrama gvožđa
dnevno, dok je potreba muškaraca za ovim mineralom smanjena na oko osam
miligrama. Kod trudnica se dnevne potrebe za gvožđem povećavaju na oko 30
miligrama.
Smatra se da se gvožđe
iz mesa lakše usvaja, ali to ne znači da će vegetarijanci sigurno imati deficit
gvožđa. Mnogo je važnije zdravlje unutrašnjih organa (jetra, digestivni trakt)
- kako bi apsorpcija bila kvalitetnija. Osim toga, istraživanja u svetu i našoj
zemlji su pokazala da osobe koje ne jedu meso nemaju veću sklonost ka gubitku i
manjku gvožđa u odnosu na nevegetarijance.
Na samo usvajanje gvožđa
iz namirnica utiče i pravilna kombinacija različitih komponenata iz hrane.
Kako da se bolje
apsorbuje gvožđe
● Jedite sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz
obrok koji sadrži gvožđe. Vitamin C znatno poboljšava asimilaciju gvožđa u
organizmu.
● Upotreba sveže ceđenih sokova pre jela takođe
povećava sposobnost organizma da usvoji što veću količinu gvožđa.
● Mlečne produkte i druge namirnice bogate kalcijumom
jedite odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum dokazano remeti
asimilaciju gvožđa.
● Izbegavajte upotrebu kofeinskih napitaka (kafa, crni
i zeleni čaj), naročito nakon jela.
● Uočeno je da priprema jela u posudama od livenog
gvožđa donekle obogaćuje namirnice gvožđem.
● Pušenje treba izbegavati i u slučaju anemije, jer
podstiče njen razvoj.
Namirnice bogate gvožđem
Ovaj element, važan za
ljudski organizam, najviše sadrže:
* mahunarke (pasulj,
grašak, sočivo, soja)
* orašasto voće (orasi,
bademi, lešnici)
* krompir
* žitarice u celom zrnu,
a naročito njihove klice
* semenke bundeve
* kakao
* jaja
* meso
* riba
Postoji čitav niz
narodnih recepata koji su vrlo efikasni i potpuno neškodljivi u terapiji ovog
oboljenja.
Najbolje rezultate u
borbi protiv malokrvnosti su pokazali:
♦ beli luk - svež ili tinktura
♦ kopriva - sveža, u obliku čaja ili kapi
♦ kakao
♦ med, polen, matični mleč, medljikovac (šumski med)
♦ maslačak - list, a može i koren
♦ cvekla
♦ kupina
♦ šipak
♦ čaj od petrovca
♦ pelen
♦ orasi
RECEPTI
Čaj od koprive
Osam kašika sitno
iseckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva
sata, procediti i piti u toku dana.
Doručak bogat gvožđem
Pet do šest kašika
ovsenih pahuljica preliti sojinim mlekom. Dodati dve kašičice kakaoa, kašiku
mlevenih oraha i cimet po želji. Pre obroka popiti sok od ceđene pomorandže sa
kašičicom meda.
Izvor: Zdrava Hrana
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.