srijeda, 4. travnja 2012.

Prehrana za povišen krvni tlak


 Povišeni krvni tlak udarna je bolest današnjice. Održavanje krvnog tlaka normalnim može spriječiti brojne incidente, od srčanog do moždanog udara.

Povišeni krvni tlak nažalost je vrlo često posljedica neurednog načina života, nedovoljne tjelesne aktivnosti i neadekvatne prehrane.

Povišeni krvni tlak može se kontrolirati i održavati unutar normalnih vrijednosti sintetskim lijekovima koji se svakodnevno uzimaju, međutim brojni su dokazi da promjenom načina života, uvođenjem umjerene tjelesne aktivnosti i vođenjem brige o prehrani dolazi do normaliziranja krvnog tlaka. Postoje namirnice koje imaju farmakoterapijska svojstva i u svom sastavu sadrže tvari koje direktno snižavaju krvni tlak. Jedna od najpoznatijih namirnica je celer. Celer sadrži 3-n-butil-ftalid, tvar koja daje aromu celeru, ali između ostalog i uspješno snižava krvni tlak. Uvođenjem korijena, stabljike i lista celera u svakodnevnu prehranu uvidjet će se vrlo brzo pozitivan efekt koji ta biljka ima na snižavanje i normaliziranje krvnog tlaka u osoba kod kojih je on povišen. Pojedine bi se osobe mogle upitati o tome je li celer doista zdrav za one koji imaju povišeni krvni tlak je između ostalog, celer sadrži i mineral natrij, za koji se zna da kod nekih pojedinaca povisuje krvni tlak. Međutim, iako celer u usporedbi s drugim povrćem sadrži natrij, jedna stabljika prosječne veličine daje nekih 35 mg natrija. Ako bismo za sniženje tlaka trebali pojesti dvije stabljike celera dnevno, dobili bismo time oko 70 mg natrija, što predstavlja vrlo malu količinu natrija u cjelokupnoj dnevnoj prehrani. Štoviše, pojedina ispitivanja dokazala su da je kod velikog broja ljudi porast i povišene vrijednosti krvnog tlaka posljedica sasvim drugih čimbenika od samog unosa natrija putem prehrane. To je područje danas predmet brojnih istraživanja i svakim se danom spoznaju nove činjenice u vezi povezanosti povišenog krvnog tlaka s dnevnim unosom natrija.

Nadalje, poznato je i to da što se više u naš organizam unosi vitamin C, tlak postaje niži. Stoga se kod osoba sklonih obolijevanju od povišenog krvnog tlaka preporuča korištenje svježeg voća i povrća.

Od začina, poznat je efekt koji češnjak ima na smanjenje krvnog tlaka te se češnjak u svom svježem ili kuhanom obliku, ili pak u obliku kapsula, preporuča u svakodnevnoj prehrani osoba sklonima obolijevanju od povišenog krvnog tlaka.

Uz to preporuča se uvođenje u prehranu masne ribe, bogate omega-3-masnim kiselinama, a važno je istaknuti da se može konzumirati i konzervirana riba. Stoga treba jesti skuše, inčune, sardine i tunu, svježe ili konzervirane, dva do tri puta tjedno kako bi se krvni tlak održavao u granicama normale.

Namirnice bogate kalcijem isto tako povoljno djeluju na krvni tlak, pa se mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju u svakodnevnoj prehrani. Uz njih preporuča se i upotreba namirnica bogatih kalijem, poput rajčica i banana.

O utjecaju kave se mnogo raspravlja, ali zasigurno se zna da kava ne djeluje izrazito negativno na povišenje krvnog tlaka kako se nekada mislilo. Jedna do dvije šalice dnevno ne bi trebale štetiti, dok se alkohol smatra uzročnikom povišenja tlaka i ne preporučuje se.


Izvori: www.domaci.de
Pliva Zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.