ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Pojačano znojenje - Hyperhidrosis


Znojenje je prirodni fenomen neophodan za regulaciju telesne temperature. Lučenje znoja je posredovano delom nervnog sistema koji se naziva simpatički nervni sistem. Kod određenog broja ljudi, oko 1%, ovaj deo nervnog sistema funkcioniše na povišenom nivou, daleko višem nego što je potrebno za regulisanje telesne temperature, što je praćeno pojačanim znojenjem. Ovo stanje se naziva hiperhidroza.
Uzroci hiperhidroze su primarni (nepoznati) ili sekundarni - poznati. Primarna hiperhidroza je učestalija od sekundarne. Obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji i perzistira tokom života. Može se javiti na jednom ili više delova tela, a najčešče na dlanovima, tabanima i pazuhima. Često je praćena i neprijatnoim mirisom znoja. Pojačano znojenje dlanova može predstavljati značajan psihički problem jer su ruke izloženije kontaktu u društvenim i profesionalnim aktivnostima u odnosu na druge delove tela. Mnoge osobe sa pojačnim znojenjem dlanova su ograničene u izboru zanimanja zbog nemogućnosti rada sa materijalom koji ne podnosi vlagu (papir) i dr. Znojenje može biti različitog intenziteta, od umerenog do kapanja znoja sa dlanova. Većina osoba pored vlažnosti ruku osećaju i hladnoću. Pojačano znojenje u predelu pazušnih jama može stvarati neprilike zbog velikih mokrih fleka i ponekad belog ruba na odeći od soli iz znoja. Ostale lokalizacije primarne hiperhidroze su lice, trup i butine. Kod mnogih osoba se javlja kombinacija navedenih oblika znojenja. Nervoza i anksioznost mogu pogoršati znojenje, ali su retko njegovi primarni uzročnici. Hiperhidroza se može javiti i bez nekog provocirajućeg faktora, a pogoršava je neodgovarajuća odeća i obuća. Izraženija je leti za vreme visokih spoljnih temperatura. Znojenje može da se javi bilo naglo ili da bude prisutno kontinuirano.
Sekundarni oblici hiperhidroze javljaju se kod povišene telesne temperature, povećane funkcije štitaste žlesde, šećerne bolesti, menopauze, gojaznosti, alkoholizama, narkomanije, primene nekih lekova i dr.
Kod sekundarne hiperhidroze se leči osnovno oboljenje. Kod primarne, kao prva terapijaska mera se propisuju preparati koji smanjuju znojenje - antiperspiranti. Tu spadaju preparati sa formaldehidom, glutaraldehidom, a najefikasniji je alkoholni rastvor aluminijum hlorida. U terapiji pojačanog znojenja dlanova i tabana može se primenjivati i jontoforeza vodom. Kao i prethodna terapijska metoda efikasna je kod blagih i umerenih oblika hiperhidroze. Međutim, ova metoda se teško može primeniti kod pojačanog znojenja lica ili pazuha. Jedna od metoda lečenja je hirurška, a sastoji se u odstranjenju znojnih žlezda (kod znojenja u predelu pazuha), ili simpatektomiji - presecanju ganglija i nervnih puteva koji prenose signale znojnim žlezdama. U lečenju se mogu koristiti i male doze toksina clostridium botulinuma, a najolji rezultati su dobijeni kod pojačanog znojenja u predelu pazuha. Druge metode lečenja koje spadaju u domen alternativne medicine se nisu pokazale efikasnima.

Prekomerno znojenje može da bude veliki problem. Uvek ste mokri, stalno morate da se presvlačite, tuširate se više puta dnevno... Stopala su vam stalno mokra, što povećava mogućnost za nastanak neprijatnih mirisa. Dlanovi su vam večito vlažni, nekada toliko da se ne usuđujete da se rukujete, možda i toliko da se bojite da nekome dodate nešto jer će ta stvar biti potpuno mokra.

Opisani slučaj je prilično redak. Češći su slučajevi delimično pojačanog znojenja - nikakva retkost u pubertetu. Kada se radi o delimično pojačanom znojenju, to se uglavnom može rešiti kozmetičkim preparatima - sprejevima protiv prekomernog znojenja nogu i protiv razvijanja bakterija (tako da ne dođe do neprijatnog mirisa), različitim dezodoransima i antiperspirantima, nešto češćim tuširanjem... Ako kozmetička sredstva ne pomažu u dovoljnoj meri, možete potražiti lekarsku pomoć - problem pojačanog znojenja nije redak, i lekar će umeti da vam prepiše pravu terapiju koja će vas osloboditi problema.

U retkim slučajevima znojenje je onoliko pojačano koliko smo opisali na početku teksta. Problem može da bude toliko izražen da čak i u zimskim mesecima morate po pet-šest puta dnevno da promenite majicu, večito strahujete od ružnih mokrih mrlja ispod pazuha, stopala vam se zbog vlage kližu u obući, dlanovi su vam stalno oznojeni pa se ne usuđujete nikog da dodirnete (vožnja bicikla je nemoguća jer vam dlanovi prokližu, penjanje uz konopac je nemoguće iz istog razloga, kao i sve gimnastičke vežbe gde bi vaši dlanovi dospeli u kontakt s nečim; lopta koju biste dobacili nekome redovno završi mokra).

Oni koji imaju ovakav problem najčešće se u potpunosti povuku u sebe i ni sa kim se ne druže iz straha od toga da će biti odbačeni s gađenjem zbog svog problema. Sedenje kod drugarice? Ostavićete joj mokre fleke gde god da nešto slučajno dodirnete. Da i ne spominjemo izlazak koji uključuje više komunikacije. Biti s dečkom ili devojkom je, očigledno, nemoguće - od njih nikako ne biste mogli da sakrijete problem.

Ukoliko imate ovakav problem, treba da znate nekoliko stvari. Jedna je da niste jedini. Vaš problem ima medicinsko ime - hiperhidroza, a reč je o genetskom poremećaju usled kojeg vaše telo luči preveliku količinu znoja. Još jedna stvar koju treba da znate jeste da je hiperhidroza izlečiva. Uz pravilnu terapiju koju će vam odrediti lekar (ako ste stidljivi, posetite ga zajedno s mamom ili nekom drugom osobom uz koju se osećate bezbedno), vaš život može postati normalan. Možete živeti kao i svi vaši vršnjaci, a problemi s prekomernim znojenjem postaće stvar prošlosti - ružna uspomena i ništa više.

Još nešto: ako primetite da se neko od vaših vršnjaka previše znoji, nemojte ga ismevati - sigurno je svestan svog problema i pati zbog njega. Verovatno, misli i da je jedini s tim problemom, pa se i ne usuđuje da se nekome obrati za pomoć. Priđite toj osobi i objasnite joj da se radi o medicinskom problemu - i to o problemu koji savremena medicina uspešno rešava.

izvor: www.domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.