četvrtak, 12. travnja 2012.

Pogledajte deklaracije na kozmetičkim proizvodima!


Koža je naš najveći organ. Preko nje izlučujemo tvari, ali ih isto tako i upijamo. Zato provjeravajte deklaracije na kozmetičkim proizvodima jer mogu sadržavati štetne kemikalije.

Ako nam je, u potrazi za što zdravijim načinom prehrane, provjeravanje etiketa na namirnicama postala rutina, da li to isto radimo i s proizvodima za održavanje osobne higijene?

Koža je naš najveći organ, preko nje izlučujemo tvari, ali ih isto tako i upijamo. Mnogi kozmetički proizvodi sadrže štetne kemikalije koje mogu prouzročiti probleme i nama i okolišu.

Prije nego se istuširamo i skinemo sa sebe prašinu asfalta, zašto ne bismo napravili inventuru u kupaonici i pogledali koji su sve sastojci prisutni u sapunima, šamponima, kupkama... Što to naša koža upija?

Magični trio
Trebalo bi nam prostora za nabrajanje svih štetnih kemikalija koje se redovno koriste u kozmetici, no ove su tri najčešće:

Natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati: sodium laureth sulfate) deterdžent je kojeg možemo naći u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama i drugdje.


Isti taj deterdžent koristi se u sredstvima za pranje podova te za odmašćivanje motora.

Dokazano je da se ovaj deterdžent iznimno brzo upija i taloži u organizmu te utječe na deformacije očnog tkiva i gubitak vida u djece. Također prodire i nakuplja se u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Povezuje se s iritacijama kože i gubitkom kose.

Zašto je ovaj sastojak u našim šamponima?

Propilen glikol (propylene glycol) se u industriji koristi kao antifriz i tekućina za kočnice, ali je isto tako vrlo prisutan i u regeneratorima za kosu, losionima za tijelo, kremama i zubnim pastama.

U kozmetici se koristi kao sredstvo za vlaženje kože, a može uzrokovati iritaciju kože, iritaciju očnog tkiva, oštećenje bubrega i jetre, mučninu i glavobolje.


Ftalati su naftni derivati koje ćete naći u četkicama za zube, auto dijelovima, insekticidima, analgeticima, zubnim pastama, lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima...

Zbog svoje toksičnosti, ftalati su zabranjeni u dječjim igračkama. U SAD su postavljene granice emisija tih supstanci u zrak ili vode, ali je još uvijek u redu da njima peremo zube.

Povezuju se s poremećajima rada endokrinog sustava i potencijalno su kancerogeni. Dokazano mogu utjecati na deformacije fetusa, prouzročiti pobačaj te smanjiti koncentraciju sjemena u muškaraca.

A kako sve to utječe na naš okoliš?
Osobno zdravlje preduvjet je zdravlja planeta i obratno!

Sve štetne kemikalije raznim putevima dospijevaju u naš okoliš i talože se u tlu, vodama, biljkama, životinjama...

Sve prisutniji je problem skladištenja kemikalija i toksičnog otpada, posebno u zemljama izvan EU.

Znate li koliko dugo ambalaža preparata, koji mi potrošimo za mjesec dana, ostaje u prirodi? Što opasne kemikalije rade u našoj kozmetici? A i drugdje?

Komercijalni proizvodi koji sadrže štetne kemikalije su jeftini i daju iluziju djelotvornosti. Nadalje, kemijska je industrija jedna od najprofitabilnijih i stoga ima utjecajan lobi.

Kad se u Europskoj komisiji vodila rasprava o učinkovitijoj kontroli tisuća netestiranih kemikalija koje se talože u našim tijelima, predstavnici kemijske industrije i čelnici nekih europskih država lobirali su protiv eventualnih restrikcija tvrdeći, na osnovu hladnih i parcijalnih kalkulacija, kako europska kemijska industrija neće biti dovoljno konkurentna, s obzirom na američku.

No, analize troškova i dobiti pokazuju da bi se niži troškovi saniranja zdravstvenih posljedica (koje snose porezni obveznici) višestruko isplatili. Osim toga, kakvu budućnost Europa ima bez zdravih građana?!

Što možemo učiniti?

* više propitivati, a manje vjerovati

Zato što se nešto nalazi na polici u trgovini ili na TV-u u udarnom terminu ne znači da je dobro!

Sjetite se da je nekada cigarete bilo dozvoljeno reklamirati pod sloganom "S cigaretom nikad nisi sam", iako su istraživanja pokazivala da je pušenje povezano s malignim oboljenjima.

* čitati deklaracije

* birati reciklirana, staklena ili pakiranja sa što manje ambalaže

* pitati prodavače i proizvođače o sastojcima u proizvodima.
Educirajte se, istražujte – alternative postoje!

* prirodne proizvode nije potrebno testirati na životinjama – birajte kozmetiku bez okrutnosti!

Prirodno i "prirodno"
Budite svjesni razlike između prirodnih proizvoda i proizvoda na prirodnoj bazi – ovim zadnjima se dodaju kemikalije. Zato, pročitajte deklaraciju! Svaki proizvod mora imati jasno vidljivu deklaraciju ispisanu na hrvatskom jeziku.

Nemojte se pouzdavati isključivo u onu: ako ne znaš što je dobro – kupi skupo. Mnogi skupi kozmetički preparati sadrže opasne kemikalije, a ono što plaćate je marketing, ambalaža, logo, marketing.., piše Sanja Bosančić za Makronovino glasilo.
Net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.