četvrtak, 12. travnja 2012.

Omega 3 masne kiseline


Prema istraživnjima koja su objavljena u američkom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition navedeno je da omega 3 masti mogu da povećaju mineralnu gustinu u kostima i na taj način da doprinesu povećanju koštane mase kod muškaraca u razvoju. Istraživanje je ukazalo na to da kada je pojačan unos omega 3 masti u ishrani muškaraca od 22 godine došlo je do povećanja gustine kostiju u telu i kičmi nako dve godine sprovodjenja ovog načina ishrane.Dakle ukoliko se unosi dovoljna količina omega 3 masti može se sprečiti pojava osteoporoze u budućnosti. Iako se ova bolest vezuje za žene,muškarci takodje obolevaju od osteoporoze uzrokovane nedovoljnom fizičkom aktivnošću,pušenjem i korišćenjem sredstava za smanjenje lučenja želudačne kiseline.

Dalja istraživnja omega 3 masti su uključila 55 zdravih odraslih ljudi. Analiziran je uticaj omega 3 na mozak i moždanu materiju. Nakon pregleda magnetnom rezonancom (osoba koje su u ishrani imali veću zastupljenost omega 3 masti) ustanovljeno je da povećani unos omega 3 dovodi do povećanja obima moždane materije u delu mozga koji je zadužen za raspoloženje i emocije.Takođe je ustanovljena korelacija između nivoa omega 3 masti u krvi i pozitivnog pogleda na život. Osobe sa nižim nivoima omega 3 u krvotoku će biti mnogo impulsivnije i imati negativan pogled na život u odnosu na osobe sa višim nivoima omega 3, koje će imati pozitivan životni pogled. Dakle analiziranja omega 3 su ukazale na to da one imaju značajnu ulogu u strukturiranju i unapredjenju funkcije mozga koja se odnosi na raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline takodje sprečavaju rak debelog creva kod muškaraca za 66%. Sprečavaj kancer, kako se smatra, tako što blokiraju omega 6 masnu kiselinu da podstakne pojavu kancera. Masne kiseline postaju ili omega 3 ili omega 6. Omega 3 sprečavaju pojavu kancera dok ga omega 6 mogu izazvati. S obzirom da su u ishrani ljudi iz Azije i Afrike u velikoj meri zastupljene omega 3 masti(riba,laneno ulje)procenat oboljevanja od raka je najniži u svetu.

One sprčavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Karolinska Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazala na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso(bogato je omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao ne promenjen.Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efikiasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specificni gen.
One sprčavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Karolinska Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazala na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso(bogato je omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao ne promenjen.Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efikiasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specificni gen.

Izvor: http://www.newstarget.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.