četvrtak, 5. travnja 2012.

Novi koktel lekova za hepatitis C


Istraživanje međunarodnog tima je pokazalo da koktel sastavljen od eksperimentalnih medikamenata danoprevir i RG1728, kompanije "Roš", daje dobre rezultate.

Dva eksperimentalna leka - od kojih jedan švajcarske firme "Roš" - su izgleda neškodljivi, a pacijenti obolelih od hepatitisa C ih dobro podnose kada se koriste u kombinaciji, saopštio je međunarodni tim američki, australijskih i novozelandskih stručnjaka.

Traganje za novom terapijom za hepatitis C je poslednjih godina preraslo u hitan zadatak, jer dosad korišćeni koktel interferona i ribavirina ima ozbiljne neželjene propratne posledice. Osim toga, sve više pacijenata postaje imuno na interferon.

Istraživanje međunarodnog tima je pokazalo da koktel sastavljen od eksperimentalnih medikamenata danoprevir i RG1728, kompanije "Roš", daje dobre rezultate.

Prva faza testiranja je trajala 13 dana i obavljena je na 88 australijskih i novozelandskih pacijenata, od kojih je 14 primalo placebo, dok su ostali podeljeni u sedam grupa, na osnovu doze dva pomenuta leka koju su dobijali.

Utvrđeno je da je kod ispitanika koji su dobijali najveće doze - 1.000 miligrama RG7128 i 900 miligrama danoprevira dva puta dnevno, došlo do znatnog smanjenja prisustva virusa hepatitisa C.

Kod nekoliko pacijenata nivo virusa je smanjen ispod vrednosti koje mogu da se detektuju, a nije zabeležen ni jedan slučaj sticanja otpornosti na navedene lekove.

Oni se daju u kombinaciji, jer deluju na različite delove virusa. Vođa istraživanja, novozelandski profesor Edvard Gejn, ističe da nijedan od navedenih lekova ne treba uzimati pojedinačno, jer bi u tom slučaju virus, koji jako brzo mutira, ubrzo postao imun na taj medikament.

Ispitanici koji su učestvovali u ovom testiranju su se žalili na glavobolju, bezvoljnost, osip, gastrointestinalne probleme i mučninu, ali sve te pojave su bile blagog, u najgorem slučaju umerenog intenziteta.

U svetu od hepatitisa C boluje više od 170 miliona ljudi. Ova bolest može da dovede do ciroze, ili otvrdnjavanja jetre i konačno do raka na ovom organu.

(Tanjug)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.