četvrtak, 12. travnja 2012.

Neprijatna urinarna infekcija

Ako imate iznenadnu potrebu da otrcite u toalet, a onda osjetite bolno peckanje dok mokrite - makar se radilo i o sasvim maloj kolicini mokrace, ili morate da ponovo odete u toalet iako vam se cini da ste se tek vratili iz njega, najverovatnije patite od infekcije urinarnog trakta.

Ovu infekciju izaziva bakterija koja u organizam dospeva uretrom (kanala koji vodi do besike) a kada stigne do besike, uzrokuje cistitis - upalu besike i najcesce je istovremeno inficirana i uretra. Rede, bakterija stize i do bubrega i tada prouzrokuje njihovu upalu.

Muskarci i deca takode mogu dobiti upalu urinarnog trakta (mokracnih kanala), ali se to cesce desava zenama - otprilike je svaka peta preboli bar jednom. Zene imaju krace mokracne kanale i oni se nalaze blize analnom otvoru, koji je primarni izvor bakterija - uzrocnika upale. Seksualno aktivne zene cesce oboljevaju, jer tokom samog seksualnog cina bakterije mogu biti unijete u uretru.

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i ispitivanja urino-kulture. Henri J. Sulc, konsultant za internu medicinu na klinici "Mejo", upozorava da ukoliko primjetite neki od simptoma kao sto su peckanje tokom mokrenja, ucestalo mokrenje, male kolicine urina i, eventualno, tragovi krvi u mokraci, vas ljekar treba da utvrdi da li u mokraci ima bakterija.

"Savremena medicina tvrdi da je u 95 odsto slucajeva trodnevno uzimanje antibiotika, 'baktrim' ili slicni, dovoljno da upala mokracnih kanala bude izlijecena", kaze dr Sulc, "ali ne i da se sprece sporedne pojave kao sto su vaginitis, stomacne tegobe i svrab izazvan upotrebom antibiotika".

Kod otprilike 10 odsto zena, hronicna upala mokracnih kanala moze biti veoma neprijatan i trajan problem. Ukoliko su recidivi cesti, vas ljekar bi trebalo da preispita prevenciju i higijenski tretman koji vam je preporucio, jer su oni delotvorni u otprilike 50 odsto slucajeva. Za ostale zene koje cesto podlezu infekciji, uprkos preventivnim merama, mala doza antibiotika poslije polnog cina ili svakodnevno, tokom duzeg vremenskog perioda, cesto uspjesno suzbija razvoj bakterija i sprecava ponovnu infekciju.

Doktor Sulc vecini zena kojima je ovo stalan ili cest problem, predlaze tretman s malim dozama antibiotika. Upala mokracnih kanala je bolna, ali ukoliko se na pravi nacin lijeci, rijetko predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Preventiva ukljucuje i to da mokrite sto cesce i ne suzdrzavate se ako imate potrebu da odete u toalet, da pijete sto vise tecnosti, da se tusirate umjesto da se kupate u kadi, da svakodnevno vodite racuna o higijeni koze oko vaginalnog otvora i anusa i praznite besiku poslije polnog cina.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.