petak, 13. travnja 2012.

Mogu li migrene signalizirati astmu?


I astma i migrena su, većim delom, nasledne i prenose se na svaku sledeću generaciju jedne porodice

Postavlja se, međutim, pitanje da li ova dva zdravstvena poremećaja povezuje još nešto osim njihove nasledne prirode. Prema tvrdnji izvesnog broja specijalista za astmu, odgovor je pozitivan. Često se dešava da se u doktorskoj ordinaciji nađe pacijent koji pati i od astme i od migrene. Imajući u vidu moguću vezu, nameće se pitanje: postoji li mogućnost da kada se jednom uspostavi kontrola nad astmom, to isto učini i sa nesnosnim migrenama? Specijalisti za glavobolje veruju da je to i te kako moguće.

Na koji način su astma i migrena povezani?
Naučnici iz ove oblasti došli su do jako intrigantnih otkrića, kada je o međusobnoj povezanosti reč. Naime, jedno od obuhvatnijih istraživanja, sprovedeno u Velikoj Britaniji, otkrilo je da kod osoba koje pate od migrene postoji dva puta veća mogućnost da boluju i od astme nego osobe koje ne pate od migrena. Drugo istraživanje je pokazalo da kod dece koja boluju od astme postoji 5,5 puta veća verovatnoća da neko od njih ima barem jednog roditelja koji pati od migrena, u odnosu na svoje vršnjake koji ne boluju od astme.
Britanski naučnici ovo objašnjavaju sledećeom mogućom teorijom – postojeće funkcionalne anomalije koje se javljaju na izuzetno osetljivom glatkom mišiću, koji se nalazi i u krvnim sudovima i disajnim putevima, mogu biti jedan od glavnih povezujućih faktora. Takođe postoji mogućnost da su osobe koje boluju od astme ili pate od migrena, ili od oba poremećaja istovremeno - nasledile i izrazitu osetljivost. Osobe sa astmom mogu naslediti preosetljiv respiratorni sistem, a one sa migrenama preosetljiv nervni sistem. Postoji još sličnosti pored već navedenih. Astmi i migreni je zajedničko to što dele veliki broj isitih čestica koje se luče za vreme astmatičnog napada i naleta migrene; a u njih spada određena grupa nervnih završetaka, pre svega peptid-kalcin, zatim histamin i citokin (citozin). Dakle, ovo je lista čestica koje izazivaju upalu i do čije aktivacije dolazi i kada je reč o astmi i kada je reč i migreni.

Migrena ili sinus-glavobolja
Često su osobe koje boluju od astme ubeđenja da njihove glavobolje potiču direktno od sinusa. Istina je, u stvari, da se sav prisutan bol javlja upravo zbog migrena. Glavni problem je taj što su migrene, u neku ruku, kameleonskog karaktera, a za vreme naleta osoba oseća bol u čitavom predelu lica i u oblasti očiju i slepoočnica. A onda, kao direktna posledica, nastupi i zapušenje nosa. Upravo iz ovog razloga i dolazi do opšte zablude. Ovde je od presudnog značaja ispravna dijagnoza, jer ove dve vrste glavobolja zahtevaju potpuno drugačiji način lečenja. Glavobolje koje potiču od sinusa zahtevaju upotrebu lekova u svrhu otpušivanja ili onih koji se koriste prilikom lečenja sinusa uopšte, dok s druge strane migrene zahtevaju upotrebu lekova koji se koriste radi trenutnog zaustavljanja ili potpune prevencije migrene.
Izvori: www.serbianforum.org
Krstarica

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.