utorak, 10. travnja 2012.

Miran san za uspješan radni dan


San je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Nedovoljno sna učinit će vas iscrpljenim, dekoncentriranim, pasivnim i razdražljivim, te omesti u obavljanu svakodnevnih ak tivnosti.

Uobičajena preporuka je osam sati sna. Ipak, to ne odgovara svakome. Pet sati sna nekome je sasvim dovoljno. Međutim, ima i onih koji ne mogu funk­cionirati ukoliko nisu spavali najmanje devet ili deset sati. Da biste utvrdili koliko sna je vašem organizmu dovoljno, pokušajte napraviti jednosta van test. Primjera radi, nedjel jom izbjegavajte konzumiranje kofeina, cigareta i alkohola. Preostalih šest dana u sedmici pokušajte svake večeri na spa vanje otići u isto vrijeme. U tom slučaju preporučljivo je da spavate sedam ili osam sati. Petkom uvečer nemojte navi jati budilnik. Ako se u subotu ujutro spontano probudite u isto vrijeme kao i prethodnih dana, to znači da ste pronašli odgovarajuću dužinu trajanja sna.

Šta sve kvari san?

Životne navike i faktori iz oko line presudni su za kvalitet sna. Postoje četiri područja koja su važna za tzv. higijenu spav anja. To su dnevni ritam, pro ces starenja, psihološki faktori koji izazivaju stres i utiču na učestalije buđenje tokom noći. Nikako ne treba zaboraviti ko fein, nikotin i alkohol – velike neprijatelje sna. Dnevni ritam traje 24 sata. Što je on stabil niji, san je bolji. Spavanje to kom dana, fizičke aktivnosti u večernjim satima, a posebno izloženost svjetlosti računara ili sijalica, utiče na promjenu dnevnog ritma. I starenje je važan faktor. Nakon četrdesete godine života ritam spavanja se mijenja. Čovjek se češće budi noću. Isprekidanost sna samo dovodi do neispava nosti i iscrpljenosti. Problemi na poslu, fakultetu, u poro dici ili s partnerom, čine da san teže pada na oči. Važno je znati da se treba opustiti nakon dnevnih aktivnosti, bez obzira u kakvoj se situaciji osoba na lazi. Preporučljivo je da čovjek izmisli neki svoj ritual koji će ga odvojiti od svih stresnih situacija kroz koje je prošao u toku dana. To može biti čitanje nekog laganog romana, topla kupka i meditacija. Upozora vamo vas da gledanje brojeva ili kazaljki na satu dovode do razbuđivanja i nemira. Kofein, nikotin i alkohol veoma loše utiču na spavanje. Kofein koji se u organizmu može zadržati 14 sati, smanjuje ukupno vrijeme spavanja. Može iza zvati osjećaj tjeskobe i sman jiti radnu sposobnost. Slično djeluje i nikotin, s tim što on u malim količinama ima seda tivno djelovanje, a u većim dozama izaziva buđenje tokom noći. Alkohol izaziva znojenje, glavobolje i nemirne snove.

Učestalo buđenje

Da bi čovjek kvalitetno spavao potrebno je da ima madrac po sopst venom ukusu. Priča da je samo tvrd madrac dobar madrac, stvar je prošlosti. Danas je tržišna ponuda zaista velika i savršen madrac nije teško pronaći. Raspravljanje sa partnerom u krevetu i razmišljanje o prob lemima također su nepri jatelji noćnog mira, kao i gledanje tv-a do kasno u noć. Najbolja sobna tem peratura za kvalitetan san je 20 stepeni. Tečnost ne bi trebalo piti nakon 20 sati. U suprotnom, veća je mogućnost učestalog buđenja zbog odlaska u toalet. Poželjno je eliminirati velike količine hrane neposredno prije spavanja, jer bi to moglo dovesti do ružnih snova, ali i suvišnih kilograma. Malo mlijeka i keksa odvest će vas u slatke snove.


{Ljepota}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.