utorak, 10. travnja 2012.

Liječenje pojačanog lučenja štitne žlijezde


Štitnjača ili štitna žlijezda nalazi se u području dušnika i okružuje prednju stranu tiroidne hrskavice. Luči hormon tiroksin. Funkcija tiroksina jest prije svega metabolička.
Prijeko je neophodan za rast i razvoj. Kod odrasle osobe tiroksin utječe na tzv. "bazalni metabolizam". Kontrolira potrošnju glukoze, intenzitet ukupnog metabolizma, potrošak kisika, brzinu rada srca, pod njegovim utjecajem se povišava termogeneza, stimulira se siteza proteina i dr. Jednom riječju pod utjecajem tiroksina organizam se "energizira" a ta se energija uglavnom troši na osnovne funkcije organizma tj. osnovne energetske potrebe.
Osim tiroksina štitnjača luči i trijodtironin koji ima jači učinak od samog tiroksina. Karaktristično za ove hormone malene molekularne veličine je taj što sadržavaju jod. Prisustvo joda u organizmu je preduvjet sintete tiroksina i trijodtironina. Jod je inače rijedak element u ljudskom organizmu i još rijeđu u prirodi. Sadržavaju ga uglavnom morske životinje i biljke iako se u morskoj vodi nalazi u vrlo malim količinama. Štitna žlijezda, pak posjeduje mehanizam za koncentriranje joda.

Smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde naziva se hipotireoza. Tada se provodi supstitucijsko liječenje natrijevim levotiroksinatom. To je naravno natrijeva sol tiroksina (tiroksin je aminokiselina!). Kod odrasle osobe se hipotireoza još naziva i miksedem. Liječenje natrijevim levotiroksinatom je školski primjer supstitucijskog (nadomjesnog) liječenja nekim hormonom.

Pojačano lučenje štitne žlijezde naziva se hipertireoidizam ili tireotoksikoza. Takav sindrom uključuje cijeli niz neugodnih simptoma: lupanje i ubrzan srčani ritam, povišena tjelesna temperatura, izobličenost očiju, psihički poremećaji i sl. Uzroci hipertireoidizma može biti autoimuna bolest ili benigni tumor štitnjače. 
Liječenje se provodi tzv. "tireostaticima". Razlikujemo 3 tipa tireostatika:
radioaktivni jod (selektivno i kontrolirano se razara tkivo štitne žlijezde) - radioaktivni natrijev jodid (NaI131)
organski inhibitori enzima proksidaze (spriječavamo ugradnju joda u tiroksin i trijodtironin) - propiltiouracil i tiamazol
jodidi (sprječavaju oslobađanje aktivnih hormona) - kalijev jodid

Propiltiouracil
Propiltiouracil inhibira sintezu hormona štitne žlijezde sprečavanjem ugradnje joda u tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). koristi se za liječenje hipertireoidizma te tireotoksikoze za vrijeme čekanja na operativni zahvat.
Registrirani u RH za 2005: Propiltiouracil (ALKALOID).

Tiamazol
Tiamazol koči sintezu prirodnih hormona štitnjače - tetrajodtirozina (T4, tiroksin) i trijodtironina (T3) - inhibiranjem uklapanja joda u organske spojeve (jodotirozine) te inhibicijom vezanja jodotirozina u tireoidne hormone. Koristi se za iste indikacije kao i propiltiouracil.
Registrirani u RH za 2005: Athyrazol (JADRAN Galenski Laboratorij).


Kalijev jodid
Jodidi spriječavaju oslobađanje aktivnih hormona iz štitne žlijezde. Porast količine jodida u štitastoj žlijezdi koči njezinu aktivnost. Ali u nekih pojedinaca terapija jodom može imati obrnute učinke tako da se jodidi moraju primjenjivati oprezno. Danas se jodidi rijetko koriste.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.