četvrtak, 26. travnja 2012.

Kako se zaštititi od hlamidije?

Infekcija hlamidijom može dovesti do steriliteta, a posebno je opasna jer se najčešće ne manifestuje nikakvim simptomima. Prenosi se seksualnim putem, a jedini pravi način zaštite od nje je kondom, savetuje dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva iz ordinacije „Medison“.
Ako se ne leči, hlamidija može dovesti do steriliteta. Prenosi se seksualnim putem, pa je najbolji vid prevencije upotreba kondoma
Hlamidija je mikroorganizam koji, osim osobina bakterije, ima i nekih specifičnosti karakterističnih za viruse, što je i razlog njenog težeg lečenja. Prenosi se seksualnim putem, pa zato i spada u grupu polno prenosivih infekcija. Veoma je česta, a u oko 20 odsto slučajeva je uzročnik problema kod osoba koje se leče od steriliteta, prema rečima dr Mime Fazlagić, specijaliste ginekologije i akušerstva iz ordinacije „Medison“.
− Hlamidija se prenosi seksualnim odnosom, pa je prezervativ najbolji način da se od nje zaštitite. Nezaštićeni odnosi, promiskuitet i loš imunološki status povećavaju rizik od infekcije − kaže dr Fazlagić.

SIMPTOMI
Hlamidija kod žene može inficirati cervikalni i urinarni trakt, a može proći potpuno neprimetno, iako je period inkubacije kratak, U najvećem broju slučajeva simptomi izostaju, a ukoliko se i jave, obično su veoma blagi i nedefinisani.
− Žena može osetiti nespecifičnu nelagodnost u vagini, otečenost vagine, nelagodnost tokom odnosa ili pojačan sekret. Ukoliko se hlamidija nađe u uretri, simptomi mogu biti neprijatnost tokom mokrenja, otežano mokrenje, blagi svrab uretre… Međutim, ovi simptomi se ne javljaju uopšte kod velikog broja inficiranih žena − kaže ginekolog.


TESTIRANJE
Hlamidija se ne pokazuje na uobičajenom vaginalnom i cervikalnom brisu − da bi se dijagnostikovala, potrebno je uraditi ciljani bris na specifičnim podlogama. To je često neprimetna − pritajena polna bolest koja, ako se ne leči, može dovesti do začepljenja jajovoda, a samim tim i do steriliteta. Zato je i preporučljivo povremeno testiranje od strane lekara. Nakon adekvatne terapije koju propisuje lekar u slučaju pozitivnog testa, mogući su i recidivi, pa je potrebno uraditi još nekoliko kontrolnih testiranja u određenom vremenskom periodu.

Hlamidija u trudnoći
Ranije se smatralo da hlamidija u trudnoći dovodi do prevremenog porođaja, ali su najnovija istraživanja pokazala da to nije tako.
− Ženama se tokom trudnoće najčešće ne radi bris na hlamidiju jer u slučaju infekcije lečenje specifičnim antibioticima može biti toksično za plod. Iako se u teoriji može preneti sa majke na bebu i dovesti do infekcije očiju, ukoliko se nađe u porođajnom kanalu, to se u praksi ne sreće, pa i nema razloga za zabrinutost − kaže ginekolog.

LEČENJE
− Polovina svih nespecifičnih upala genitalnog trakta posledica su infekcije hlamidijom. Međutim, o njoj u poslednje vreme vlada nepotrebna fama jer se, posle urađenog testa pristupa terapiji i izlečenju − objašnjava dr Fazlagić. − Ranije se rutinski lečila tetraciklinima, a danas se koristi širi spektar antibiotika novije generacije na koje ovaj mikroorganizam reaguje. U zavisnosti od procene lekara − količine hlamidije u organizmu, kao i od stanja pacijenta, lečenje se sprovodi intenzivno tokom nedelju dana ili sa više različitih antibiotika, koji se uzimaju i do mesec dana.
Partner može, ali i ne mora biti zaražen − to zavisi od njegovog imunološkog statusa. Najčešće se pristupa paralelnom lečenju oba partnera, ukoliko se hlamidija otkrije kod jednog, a nisu koristili zaštitu. Korišćenje kondoma tokom trajanja terapije je obavezno, kako bi lečenje bilo uspešno.


{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.