nedjelja, 8. travnja 2012.

Kako se riješiti glavobolje?


 Najčešći uzroci glavobolje su stres, tenzija, anksioznost, alergije, anemija, konstipacija, preterano konzumiranje kafe, naprezanje očiju, nedostatak sna, glad, problemi sa sinusima, nedostatak vitamina B, dehidracija, hormonska neravnoteža, konzumiranje alkohola i duvana ili izlaganje supstancama koji iritiraju kao što su to atmosferski zagađivači ili parfemi. Migrene su, specifično, rezultat poremećaja cirkulacije u glavi. Ali, glavobolje mogu biti i simptom nekog drugog oboljenja.

KAKO PREDUPREDITI…
- Jedite manje obroke, ali češće, da sprečite oscilacije u nivou šećera u krvi. Integralne žitarice obezbeđuju šećer koji se polako oslobađa u krv.
- Jedite dobro izbalansiranu hranu koja uključuje proteine.
- Dišite duboko i stomakom da biste uneli više kiseonika koji je neophodan za metabolizam i dobro funkcionosanje mozga. Pravilno disanje podiže energiju, oslobađa od uznemirenosti i umanjuje stres.
- Preventivno, ili na početku glavobolje, uradite sledeću vežbu: ruke su opuštene, tokom udisaja (kroz nos) podižite ruke dok ne budu iznad glave u položaju V, zatim dok izdišete (kroz nos) vratite ruke u početni položaj. Ponavljajte onoliko puta koliko vam je ugodno. Ovo je u isto vreme i vežba disanja i istezanja.
- Čaj od kamilice opušta mišiće i otklanja tenziju.
- Morske alge u sebi imaju natrijum i magnezijum koji pomažu opuštanje mišića. Nedostatak ovih minerala može biti uzrok migrene.

ŠTA IZBEGAVATI

- Žvakaće gume
- Sladolede
- Preveliku količinu soli
- Namirnice koje u sebi sadrže mononatrujum-glutaminat i nitrate

KAKO UBLAŽITI…
- Na početku glavobolje popijte veliku čašu vode i tako na svaki sat vremena dok simptomi ne popuste.
- Stavite hladne obloge na mesto gde je bol najjači. Ovo olakšava glavobolju izazvanu konstrikcijom krvnih sudova i opušta mišiće.
- Melem napravljen od eteričnog ulja nane, susamovog ulja i đumbira (10 kapi eteričnog ulja nane u 10ml susamovog ulja i navrh kašičice praha đumbira) utrljavati u potiljak i slepočnice, što olakšava glavobolju koju izaziva napetost. Za sinusnu glavobolju utrljavati ovaj melem u predelu sinusa.
- Akupresura pomaže da se kontroliše bol: palčevima pritisnite potiljak ispod lobanje i držite jedan minut.
- Ginko biloba poboljšava cirkulaciju u mozgu i može pomoći kod nekih glavobolja.
- Za sinusnu glavobolju, stavite obloge od zagrejane morske soli (so stavite u pamučnu krpu) na područje sinusa, iznad obrva i na obraze u zavisnosti koji vas deo boli.
- Ulje od noćurka snabdeva telo esencijalnim aminokiselinama, što omogućava zdravu cirkulaciju i ponekad može da olakša bol.

NAJČEŠĆI HOMEOPATSKI LEKOVI ZA PRVU POMOĆ
Belladona – koristi se za glavobolje koje se naglo pojavljuju, više su na desnoj strani, bol je pulsirajući, prisutni su crvenilo i vrućina na licu, a ruke i noge su hladne.
Arnica – koristi se za glavobolje prouzrokovane udarcem.
Sanguinaria – koristi se za kongestivne glavobolje, migrenske glavobolje koje počinju u desnom ramenu ili vratu, pa se šire na desnu polovinu lica, praćene su povraćanjem, pečenjem u želucu.
Natrium muriaticum – koristi se za jak bol, osećaj udaranja čekićem u jednu tačku, osećaj stegnutosti, uglavnom je na desnoj strani, najjača glavobolja je po ustajanju ujutru; kao i za glavobolje prouzrokovane tugom.


Izvor: Zdrava Hrana

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.