četvrtak, 5. travnja 2012.

Hepatitis nema specifične simptome


Virusni hepatitis ima oko 450.000 ljudi

Pretpostavlja se da je oko 450.000 ljudi u Srbiji zaraženo virusnim hepatitisom B ili C, koji kod jednog broja obolelih, ukoliko se ne leče, dovodi do ciroze i karcinoma jetre, rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa 28. jula.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. dr Dragan Delić, rekao je na konferenciji za novinare da se izlečenje hroničnog hepatitisa C postiže kod 60 do 85 odsto lečenih bolesnika.

Prema Delićevim rečima, kod hroničnog hepatitisa B postojeća terapija ne dovodi do izlečenja, ali značajno smanjuje broj virusnih kopija u krvi, zaustavlja tok bolesti ka cirozi jetre, poboljšava kvalitet života i sprečava dalje širenje infekcije na druge osobe.

"Bolest nema specifične simptome i često se otkrije tek u poodmakloj fazi, u fazi dekompenzovane ciroze ili tumora jetre i zbog toga se ova bolest naziva 'tihi ubica', kazao je Delić.

On je ukazao na rizične situacije u kojima treba biti oprezan, a to su izrada tetovaže i pirsinga, tretmani kod pedikira i manikira, hirurške, stomatološke intervencije obavljene nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima i korišćenje sredstava za ličnu higijenu osobe obolele od hepatitisa B ili C.

Delić je istakao da se infekcija ne može dobiti socijalnim kontaktom sa zaraženom osobom, kao i da je realan rizik od prenosa virusa i prenos sa inficirane majke na novorođeno dete, pre svega tokom porođaja.

Ne postoje rizične grupe, već rizične situacije

Predsednik Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa "Hronos" Jasminka Nikolić, ističe da ne postoje rizične grupe koje su izložene hepatitisu, već da postoje rizične situacije u kojima se svako može zaraziti virusima hepatitisa B i C.

Hepatitis je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita), javlja se u akutnom i hroničnom obliku, a u nekim slučajevima akutni hepatitis prelazi u hronično stanje.

Doktorka Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlja "Batut" je objasnila da se hepatitis može dobiti isključivo kontaktom sa krvlju zaraženom B i C virusima.

Ona je isrtakla da povećan rizik od infekcije imaju osobe koje su pre 1994. godine primale transfuzije krvi i krvnih derivata, osobe koje boluju od hemofilije, osobe koje su na dijalizi, korisnici psihoaktivnih supstanci (bilo da ih koriste intravenski ili ušmrkivanjem), zdravstevni radnici, promiskuitetne osobe i osobe koje stupaju u rizične seksualne odnose bez zaštite, sadašnji i bivši zatvorenici i osobe koje žive sa bolesnikom obolelim od hroničnog B hepatitisa.

"Hepatitis se ne može dobiti socijalnim kontaktom sa zaraženom osobom, grljenem, ljubljenjem, razgovorom ili sedenjem u blizini takve osobe", naglasila je doktorka Simić.

Učesnici su konstatovali da se o hepatitisu u Srbiji još nedovoljno govori i zna, a upravo iz tog razloga je izražena diskriminacija obolelih.

Pacijentima se često dešava da u pojedinim privatnim stomatološkim ordinacijama budu odbijeni, postoji nekoliko primera kada su lekari odbili da urade hiruršku intervenciju, imaju problem pri zapošljavanju, kolege ne žele da dele kancelariju sa njima...

(Tanjug)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.