subota, 14. travnja 2012.

Gojaznost zbog policističnih jajnika


Definicija
Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest u žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Temeljna promjena kod ove bolesti su cistični folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, rijetke menstruacije, neplodnost, pojačana dlakavost, pretilost, opadanje kose, akne. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste.

Učestalost
Na temelju današnjih dijagnostičkih kriterija procjenjuje se kako 5-10% žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti. Ultrazvučno se brojne ciste na jajniku nađu i češće, u čak 22 do 25% žena, ali žene nemaju uvijek ostale simptome koje prate ovaj sindrom pa se u tih preostalih 15% slučajeva govori o jajnicima nalik na policistične.

Sindrom policističnih jajnika osim promjenama na jajniku očituje se poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenom razinom muških spolnih hormona - androgena. Žene su pogođene neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, pretilost u 50-70% bolesnica, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, otpadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Klinička slika može biti raznolika.

Gojenje zbog policističnih jajnika

Mada je definitivno najčešći razlog za višak kilograma preterivanje s hranom, to nije uvek slučaj. Povećanje kilaže može da bude i jedan od simptoma nekog poremećaja ili bolesti - jedan od takvih poremećaja je i sindrom policističnih jajnika.

O čemu se ovde radi? O pojačanom lučenju muških hormona u ženskom telu, što je u medicini poznato kao sindrom policističnih jajnika (uprkos nazivu, nije uvek slučaj da su jajnici policistični kada postoji ovaj poremećaj - ono što uvek postoji jeste manji ili veći višak muških hormona, i jajnici su ti koji ih luče).

magazin.krstarica.com
www.medicina.hr 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.