petak, 13. travnja 2012.

Celijakija


Celjakija predstavlja bolest probavnog trakta.

 Šta je celijakija?

Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crevu. Malapsorpciju mogu izazvati mnoge bolesti.
Što je celijakija?

Celijakija je nasledni poremećaj koji prouzrokuje osetljivost na gluten, belančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži i manjim delom u ječmu i zobi. Ne može se svariti, oštećuje sluznicu creva i sprečava varenje druge hrane.

Celijakija – Opis bolesti

Dugotrajna malapsorpcija važnih hranjivih materija dovodi do promena u građi i funkciji creva.

Ko oboleva od celijakija?

Jedinstveni genetski beleg nije poznat. Možete dobiti celijakiju ako je ima neko iz vaše porodice. Može se javiti kod dece ali i kod odraslih osoba. Kod žena se manifestuje ranije nego kod muškaraca.
Simptomi celijekija

Celijakija se ponekad javlja u detinjstvu, pre treće godine života. Deca koja boluju od celijakije osjećaju se nemirno i nervozno, gube na težini i uopšte zaostaju u telesnom razvoju. Imaju obilne i blede stolice neugodnog mirisa. Može se javiti i nadutost. Ako se bolest pojavi u odrasloj dobi, mogu se pojaviti razni simptomi, od proliva, stolice sa posebnim mirisom i gubitka težine do postupenog umora.

Kod žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovnih menstruacija.

Ako mislite da je vaše dete prestalo dobijati na težini ili vrlo malo dobija na težini odvedite ga na pregled kod dečjeg lekara. Ako se odrasla osoba stalno oseća umornom bez nekog posebnog razloga ima česte proleve i stolice neobičnog izgleda (npr. ako se teško ispiru sa šolje) tada mora posetiti lekara.
Koji su uobičajeni pregledi kod celijakija

Lekar može započeti s ispitivanjem krvi. Možda ćete morati davati stolice nekoliko dana zbog laboratorijskih testova. Nakon rezultata prvih pregleda lekar će uputiti bolesnika na daljnju obradu.
Lečenje celijakija

Iz ishrane treba odmah izbaciti gluten. To znači da se mora izbegavati sve što sadrži pšenicu, uključujući obični hleb, testo, kolače, slatkiše i neke žitarice. Takođe se mora izbegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Postoje proizvodi bez glutena (brašno, hleb, testo) koje se mogu nabaviti. Do kraja života mora se biti na bezglutenskoj dijeti. To na prvi pogled može izgledati kao problem, ali vaš lekar može vas uputiti nutricionisti koji će vam dati dobre ideje i savete. Možete kupiti posebne kuvare za dijetu bez glutena.

Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) tj. ako se ne radi o celijakiji, potrebno je lečiti uzrok.

Prognoza kod celijakija

Proveravanje svega što jedete kako bi bili sigurni da ne sadrži pšenicu preći će vam u naviku. Čak i mala količina glutena može vratiti simptome i oštetiti creva te je zato vrlo važno da se strogo držite dijete.

Kad započnete dijetu bez glutena, simptomi bi trebali nestati, a lekara ćete morati posetiti samo u slučaju ako se pojave problemi. Celijakija je ozbiljna bolest, ali pridržavanjem dijete i poštovanjem uputa lekara, može se sasvim normalno živeti i raditi. Ako se simptomi ponovno jave, ponovno dobijete proliv koji bi potrajao nedelju ili dve, ili ako iznenada izgubite na težini, posetite svoga lekara.

Izvor: Zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.