nedjelja, 8. travnja 2012.

Bakini lekovi protiv glavobolje


Kad vas zaboli glava, ne idite odmah u apoteku, već u špajzu potražite prirodni lek koji su koristile i naše bake. Glavobolja nastaje iz mnogo razloga, a često se dešava da ni sami ne možemo da otkrijemo pravi uzrok. Najčešći okidači su umor, neispavanost, loše držanje tela i vrata, stres, problemi s vidom, visok krvni pritisak…

Naše bake primenjivale su nekoliko metoda za ublažavanje glavobolje, koje i danas možete da isprobate pre nego što popijete neki analgetik. Da ovi starinski lekovi zaista i deluju, potvrđuje i dr Jelena Akaračkova,, neurolog s Moskovske medicinske akademije „Sečenov“.

KUPUS
Lek: Uzmite veći list kupusa, izgnječite ga tako da malo pusti tečnost i prislonite na čelo i slepoočnice.
Zašto: Sok od kupusa bogat je jonima kalijuma. Taj oligoelement doprinosi normalizaciji tonusa mišića i krvnih sudova, čime se veoma efikasno ublažava bol.

KANTARION
Lek: Supenu kašiku listića kantariona prelijte čašom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta i pijte pomalo celog dana.
Zašto: Glavobolja se često javlja kod ljudi koji su neraspoloženi ili loše volje. Kantarion u tom slučaju može da bude delotvoran jer popravlja raspoloženje i doprinosi povećanju opšteg tonusa organizma.
Osim čaja od kantariona, za lečenje glavobolje dobro će doći i čaj od ruzmarina i crni čaj.

BELI LUK
Lek: Narendajte nekoliko čenova belog luka i smesu držite na slepoočnicama 15 minuta.
Zašto: Beli luk blokira upravo one receptore u koži koji podstiču glavobolju. Metod pomaže ako je glavobolja izazvana PMS-om, klimakteričnim tegobama ili povećanom razdražljivošću.

TOPLA KUPKA
Lek: Ukoliko vas boli glava, uživajte u toploj kupki ili bar potopite stopala u vrelu vodu na 10–15 minuta.
Zašto: Ako je glavobolja nastala zbog umnog i emocionalnog napora, ovakav metod biće delotvoran. Takozvana tenziona glavobolja često se javlja kao posledica uznemirenosti i zabrinutosti. Opustite i smirite, a topla kupka, uz dodatak ulja od lavande, prosto je nezamenljiva u tom slučaju.

MASAŽA
Lek: Glavobolju možete da ublažite masažom. Dovoljno je da desetak minuta neprekidno i lagano, bez preteranog pritiskanja, masirate nosnu kost u predelu između očiju.
Zašto: Masaža dovodi do opuštanja mišića lica, zbog čega nam opada i tonus kože, pa samim tim nestaje i glavobolja.

{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.