petak, 13. travnja 2012.

Aparat protiv migrene


Milione ljudi koji boluju od migrene obardovaće vest da su američki naučnici iz kalifornijske kompanije "Neuroliv" (Neuralieve) konstruisali magnetski uređaj za njeno uklanjanje.


Reč je o napravi nešto većoj od fena za kosu, koji radi na principu transkranijalne magnetske stimulacije (TMS) pri čemu električnu snagu koja stimulira ćelije mozga proizvode snažni magneti.

Odmah nakon pojave prvih simptoma migrene uređaj se prisloni na potiljak i aktivira pritiskom na dugme čime se provocira elektricitet koji smiruje “oluju” u mozgu i tako ublažava bol.

Dosad obavljeni testovi na dobrovoljcima su pokazali da bol nakon njegove primene nestaje u proseku za dva sata. Testovi su obavljeni u skupini od 160 muškaraca i žena koji su patili od migrene. Polovina od njih lečena je novom napravom, a polovina lažnim uređajem.

Među volonterima na kojima je primjenjen novi uređaj, u roku od dva sata bolove više nije osećalo njih 40 odsto, dok su u skupini koja je ‘tretirana’ lažnim uređajem simptomi nestali tek kod 22 odsto testiranih.

Naučnici tvrde kako je uređaj najpogodniji za lečenje osoba koje boluju od migrene s aurom za koju su karakteristične smetnje vida, mrlje u vidnom polju, potpuna slepoća na jednom oku, pojava zvjezdica te neurološki simptomi poput utrnulosti ili slabosti u delu tela, smetnje govora, vrtoglavica...a može trajati od pola do jednog sata, nakon čega sledi glavobolja i mučnina i preosetljivost na svetlo.

Statistike kažu da je takvih čak četvrtina od svih koji boluju od migrene. Osim toga, uređaj je velika nada za bolesnike kojima nisu pomagali lekovi.

"Za masovnije i sigurno korištenje TMS uređaja potrebna su još neka ispitivanja", kaže dr Hans Kristof Diner stručnjak za bolesti glave iz Nemačke, upozorivši da bi ova terapija mogla kao nus-pojavu imati i epileptičke napadaje.

Proizvođači najavljuju da bi se novi uređaj mogao uskoro pojaviti i na evropskom tržištu po ceni od oko 1.000 funti, a praktičan je jer se može koristiti kod kuće, ili nositi u priručnoj torbi na putovanju.Izvor: Tanjug

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.