nedjelja, 4. ožujka 2012.

Kako prestati pušiti?


 Zašto prestati pušiti, ili još bolje, zašto uopće ne početi?

Sedam bitnih razloga koji će pušače potaknuti da se napokon ostave svoje štetne navike

1. Nije zdravo.
I bez znanstvenih istraživanja, svakome bi trebalo biti jasno da uvlačenje bilo kakvog dima dugoročno može samo štetiti. Najbolji instrument koji ćete ikad imati, svoje tijelo, prepuštate cijelom nizu fatalnih bolesti. Naviknuli ste se da vam svi o tome govore i više ne možete zamisliti kako je to kad čovjek nepotrebno umire zbog jedne od njih i niste svjesni da će se to najvjerojatnije dogoditi i vama.

2. Štetite drugima.
Znate i sami za pasivno pušenje ali ga ne shvaćate preozbiljno. Naprotiv, pomalo bahato prigovarate svakoj zabrani pušenja na javnom mjestu jer, na kraju krajeva, možda su ugrožena vaša prava. A gdje su prava ostalih ljudi? Radije bi iz kafića izbacili kolege nepušače nego cigarete i služite se svakim logičkim trikom da izrazite svoju slobodu.

3. Pušenje je skupo
Skupo je. Cigarete koštaju. Većina vas će se gotovo svakodnevno žaliti na svoju nezadovoljavajuću plaću, ali ćete cigarete i dalje kupovati. Zašto? Ne uzimate novac samo od sebe nego i od svoje obitelji. Od školovanja svoje djece. Od zdravije prehrane. Od boljeg životnog standarda. Uživanja na godišnjem odmoru i putovanju. Ekonomske sigurnosti.

4. Smrdi i prljavo je.
Pogledajte si nokte, zube, kožu, kosu. Pomirišite odjeću, zavjese, zagušljivi zrak u dnevnom boravku ili čak u spavaćoj sobi. Približite se nekome tko ne puši, neka "uživa" u mirisu iz vaših usta. Skrivate li dimom svoj ionako loš zadah? Vjerujte, drugim ljudima ste pomalo odbojni.

5. Podržavate štetnu industriju.
Ogromna količina novca slijeva se u duhansku industriju koja je zbog vas toliko bogata da kontrolira vlast i donosi zakone u svoju korist, čini ekonomiju ovisnom o sebi pa ju država ne može ugrožavati. Druga ogromna količina novca skida vam se s plaće i seli u zdravstveni sustav zbog bolesti vezanih za pušenje. U isto vrijeme cigarete su sve dostupnije. Nije li to pomalo apsurdno?

6. Potičete druge
Potičete druge. Izravno i neizravno, uglavnom ne znate da to radite. Pušenje ste učinili nečim normalnim, u određenim situacijama čak i privlačnim. Nemogućnost odvikavanja donekle je "cool". Sve je to igra, zar ne? Nije. Odrastite. Zbog ljudi poput vas djeca počinju pušiti. Usađeno je u njih da isprobavaju i ono što ne bi trebali, i isprobat će. Mislite li da neće od vas naučiti da se površno odnose prema ovom problemu, mislite li da će odustati nakon prve cigarete? Neće. Vi ste za to krivi.

7. Mislite da možete prestati.
Većina vas najvjerojatnije ne može. Prestat ćete tek kad (i ako) vam se sve to zaista zgadi, a i tada će prestajanje biti dugo i mukotrpno. A većina vas to želi. Nemojte da bude prekasno. Možda će netko koga volite i tko voli vas morati živjeti bez vas. Želite mu da zbog obične cigarete zauvijek ostane bez vas?

Izvori: www.domaci.de
trazi.hr
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.