srijeda, 1. veljače 2012.

Zdravstveni savjeti za sve!

Ulaganje u vlastito zdravlje ne bi trebalo biti teško, no ipak mnogi od nas odgađaju vježbanje, ne paze na prehranu, negativno razmišljaju i ne kreću se dovoljno. Već ustaljeno je mišljenje da za zdrav život treba puno organizacije, vremena i novca, no briga za vlastito zdravlje nije tako komplicirana. Kako bismo bez puno dodatnih troškova i vremena zadržali dobro zdravlje i formu, donosimo nekoliko korisnih savjeta koje nije teško slijediti.
Više se krećite. Svakog dana nađite drugačiji način vježbe. Ako u vašoj zgradi postoji lift, nemojte ga koristiti već se penjite stubama. Šećite psa ili se utrkujte s djecom. Bilo koja aktivnost koja iziskuje da upotrijebite mišiće i razgibate svoje tijelo je korisna ne samo kao oblik vježbanja nego i kao dobar način da se oslobodite stresa.Smanjite unos masnoća. Izbjegavajte prženu hranu, fast food i ostalu masnu hranu poput svinjetine, slanine, salame i kobasica. Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i vrhnja trebali bi uvijek biti na vašem stolu. Postoji hrana koja sadrži masnoću, ali u manjim količinama. Orašasti plodovi, majoneza, margarin, maslac mogu se jesti u ograničenim količinama i zadovoljiti vašu potrebu za unosom masnoća.

Prestanite pušiti. Znamo da se nije lako riješiti najvećeg poroka modernog društva. No količina štetnih tvari koje se nalaze u duhanu jednostavno nas dovodi do zaključka da je zaista bolje prestati pušiti.

Smanjite stres. Ovo je lakše reći nego stvarno to i napraviti, no postoje razni načini kojima možemo smanjiti stres. Pokušajte svaki dan pola sata raditi nešto što stvarno volite. Pripremite si toplu kupku, prošećite plažom ili parkom, pročitajte dobru knjigu ili poslušajte svoj omiljeni CD. Razmislite hoće li stvari koje vas sada nerviraju biti važne za godinu dana.

Zadržite pozitivan pogled na stvari. Postoji veza između kvalitete življenja i zdravlja s pozitivnim pogledima na život. Ako pretpostavimo da onaj koji se stalno smije i pjeva ne može biti tužan i nesretan, pokušajte i vi, jer osmijeh nas ništa ne košta, a donosi radost.

Smanjite unos alkohola. Dok posljednja istraživanja upućuju na činjenicu da jedna čaša vina dnevno dobro utječe na zdravlje srca, sve više od toga zasigurno ima negativan učinak na naš organizam. Pretjerana konzumacija alkohola razara jetru, bubrege i može povećati rizik od nastanka raka.

Izvori: www.moh.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.