subota, 11. veljače 2012.

Zaustavljanje krvarenja

IZ NOSA ; zbog visokog krvnog pritiska ili zbog ozlijede krvnih žilica u nosu. Zaustavlja se tako da stavimo bolesnika u sjedeći položaj, s lagano naprijed nagnutom glavom hladnim oblozima na čelu i korijenu nosa.

IZ PLUĆA ; se poznaje po iskašljavanju svijetlorumene pjenušave krvi . Izuzetno može krv biti primiješana ispljuvku (hračku) , npr. od upale pluća. Bolesnika treba uspraviti u postelji s povišenim uzglavljem i staviti hladan oblog na grudi. Ne smiju mu se davati topli nego samo hladni napici i kruta hrana.

IZ ŽELUCA ; nastaj e najčešće zbog čira u želucu. Bolesnik s naporom povraća krv, koji put u j akim mlazovima, te može kratko vrijeme izbaciti i do jedne litre krvi, pa i više. Pored toga, pojavit će se krv i u stolici , ali budući da krv dolazi iz gornjeg dijela probavnih organa, ona će biti crne boje . Bolesnika treba položiti da mirno leži s vrećicom leda ili hladnim oblogom na predjelu želuca (žličici), a kad dobiva nadražaj na povraćanje , treba mu pomoći, pridržati ga u sjedećem položaju i pred njega staviti veću posudu. Kad nadražaj prestane, operu mu se lice i usta od krvi i opet stavi hladni oblog na predio želuca. Važno je umiriti bolesnika s nekoliko ohrabrujućih riječi i pobrinuti se za najhitniji prijevoz do bolnice, jer je najčešće potrebna operacija ili transfuzija.

IZ CRIJEVA ; pojavljuje se obično s proljevom kome je primiješana krv. Ako je krv crna, krvarenje dolazi iz želuca ili iz gornjeg (tankog) crijeva, a ako dolazi iz donjih dijelova (iz debelog crijeva) , onda je crvena. Krvarenje iz crijeva obično nije tako obilno kao iz želuca i ne predstavlja tako neposrednu opasnost po život od iskrvarenja . Ali ono je često znak ozbiljnih oboljenja crijeva, pa možda i raka, te je potrebno da bolesnik dođe pod liječnički nadzor. Treba promisliti i na mogućnost crijevnih zaraznih bolesti (dizenterija) te poduzeti zaštitu ukućana od prenošenja zaraze (pranje ruku, dezinfekcija posteljine, rublja i stolice).

Upamtite ! Osobama s krvarenjem iz želuca i crijeva ne smije se davati hrana ni napici.

IZ MOKRAĆNIH ORGANA neće neposredno ugroziti život, ali se mora bolesnik ipak što prij e uputiti na lij ečnički pregled. Zabranj eno je davanj e začinj ene, oštre i kisele hrane i alkoholnih pića. Pri vrlo obilnom krvarenju neophodan je najhitniji smj eštaj bolesnika u bolnicu .

IZ ŽENSKIH SPOLNIH ORGANA - pa bilo ono i najneznatnije, ukoliko se ne radi o redovnoj menstruaciji, krije u sebi veliku opasnost po život, te treba obavezno potražiti liječnika. Ono nastaje kao popratna pojava ili posljedica porođaja, zatim zbog ozljede od pobačaja, upale ženskih spolnih organa, raznih dobroćudnih tumora, pa i zbog raka. Svi ovi uzroci krvarenja mogu ozbiljno ugroziti život žene te je stručna pomoć hitno potrebna

www.savjetnica.comKorisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.