subota, 11. veljače 2012.

Vježbanje je najbolje rješenje za bol u leđima

Vježbanje je zadnja stvar o kojoj želite misliti dok vas bole leđa, ali specijalisti kažu da je to najbolje rješenje za uklanjanje kronične boli u leđima. Za one ljude koji svakodnevno pate od boli u leđima, posebno ako bol varira u jakosti, vježbanje može biti vrlo korisno. Ako ste pod liječničkim nadzorom zbog boli u leđima, liječnik vam mora odobriti vježbe prije nego ih započnete. Evo nekoliko vježbi koje preporučuju liječnici:

Izvodite polusklekove

Lezite na pod, na trbuh. Držite zdjelicu ravno na podu i podižite se na rukama, savijajući leđa dok istovremeno podižete ramena s poda. Ovo će vam ojačati donji dio leđa. Preporučuje se raditi jedanput ujutro i jedanput popodne.

Radite trbušnjake

Dok ste na podu okrenite se na leđa. Lezite ravno sa oba stopala na podu i sa savijenim koljenima. Prekrižite ruke i stavite dlanove na ramena. Podignite glavu i ramena iznad poda što više možete, istodobno držeći donji dio leđa na podu. Ostanite u tom položaju jednu sekundu, pa ponovite.

Plivajte na suhom

Ne treba vam debeli tepih da biste plivali na podu. Lezite na trbuh pa podignite lijevu ruku i desnu nogu. Zadržite taj položaj jednu sekundu, pa izmjenjujte položaj s desnom rukom i lijevom nogom, kao da plivate.

Uđite u bazen

Plivanje je izvrsna vježba za leđa. Dobra vježba za akutnu bol u donjem dijelu leđa je plivanje u bazenu s toplom vodom.

Svoju borbenost stavite na pedale

Vozite sobni bicikl za vježbu sa zrcalom postavljenim tako da se možete vidjeti. Sjedite uspravno bez mlohavosti. Ako morate, podignite ručke kako se ne biste morali naginjati prema naprijed.

Zapamtite: Bez boli nema ni dobitka ni znanja Radeći ove ili bilo koje druge vježbe, budite oprezni i znajte svoje granice. Ako za vrijeme vježbe osjetite bol ili vam se stanje pogorša, prestanite tu vježbu raditi. Svoje stanje nećete poboljšati škripeći zubima dok vježbu još jedanput ponavljate. Ako se sljedećega dana, ili dva dana nakon vježbanja, osjećate dobro, nastavite vježbati.


izvor: www.savjetnica.com

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.