srijeda, 15. veljače 2012.

Vinske pjege

Većina vaskularnih biljega nestaje bez potrebe za tretmanom, a mogu se uspješno i tretirati. Dermatolozi kroz istraživanja svakim danom saznaju sve više o uzrocima nastanka i njihovom liječenju.

Vinske pjege su biljeg koji se javlja pri rođenju djeteta. Ravne su površine, ružičaste, crvene ili ljubičaste diskoloracije, a javljaju se najčešće na licu, vratu, rukama ili nogama. Mogu biti različite veličine.

Za razliku od hemangioma, vinske pjege rastu samo dok dijete raste. Vinske pjege mogu zadebljati i na njima se mogu pojaviti male izbočine. Vinske pjege ne nestaju spontano. Traju cijeli život.

Moguće komplikacije

Vinske pjege, posebno one na licu, mogu zadati emocionalne i komplikacije u društvenom životu. Vinske pjege na čelu, očnim kapcima ili na obje strane lica mogu se povezati s glaukomom.

Glaukom je povišen pritisak unutar oka koji, ako se ne liječi, može uzrokovati sljepilo. Ovakve komplikacije se javljaju kod manje od 25 posto osoba s vinskim pjegama na čelu ili očnim kapcima. Sva novorođenčad koja imaju vinske pjege na ovom području trebaju proći detaljan pregled mozga i očiju.

U rijetkim slučajevima može doći do postepenog povećanja tkiva koje okružuje vinsku pjegu. Svu djecu koja imaju veliku vinsku pjegu na području ruke ili noge treba dermatolog posmatrati radi problema s rastom.

Vremenom se na vinskim pjegama mogu pojaviti male izrasline od sitnih krvnih sudova - piogenski granulomi. Oni mogu lako prokrvariti i treba ih odstraniti.

U tretmanu vinskih pjega često se koristi šminka za njihovo prikrivanje i nju treba upotrebljavati prema preporuci dermatologa. Za njihovo definitivno uklanjanje do sada je isprobano dosta različitih metoda, ali nijedna nije bila uspješna.

Laserski tretman

Noviji tipovi lasera pokazali su najbolje rezultate uz najmanji rizik i nuspojave. Laserske tretmane vinskih pjega odobrila su ministarstva zdravstva širom svijeta.

Za najbolji rezultat bolje je početi s tretmanom što prije, čak u ranom djetinjstvu. Potrebno je nekoliko tretmana u razmaku od dva mjeseca. Kod mlađih pacijenata potreban je manji broj tretmana nego kod odraslih.

U 25 posto slučajeva laserski tretman u potpunosti uklanja vinsku pjegu. U 70 posto slučajeva dolazi do znatnog poboljšanja. Iz nepoznatih razloga, mali broj pacijenata ne reagira dobro na lasersku terapiju.

Mogući rizici

Nekoliko rizika ipak postoji kod laserskog tretmana. Može doći do pojačanja ili smanjenja pigmenta kože, što može ostaviti blage mrlje. U većini slučajeva ovo nije trajna promjena.

Otok, ljuspice ili blago krvarenje su moguće pojave, mada nisu česte i brzo zarastaju. Laserski tretman nije ugodan, ali ni pretjerano bolan. Većina odraslih ne traži anesteziju iako je kod djece neophodna da se ne bi pomjerala tokom tretmana.

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.